Σ. Κούλογλου: «Καλύτερα ρήξη, παρά υποταγή»

Permalink

«Γίνεται μια διαπραγμάτευση και η κάθε πλευρά λέει τις δικές της θέσεις, τις θέσεις που θέλει να περάσει. Και παράλληλα γίνεται ένας οικονομικός πόλεμος. Χρησιμοποιείται και το χαρτί της οικονομίας για να γυρίσει η χώρα πριν την νέα κυβέρνηση, εκεί που ήταν δηλαδή, σε μέτρα που είχαν εφαρμοστεί και δεν οδηγούσαν πουθενά» εκτίμησε μιλώντας στο Evening Report και στον Γιώργο Κουβαρά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.
Σημείωσε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος, την οποία πρέπει να περάσουμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, που όντως πρέπει να γίνει γρήγορα. Και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία από την προηγούμενη. «Αν δεν γίνει αυτό, θα έχουμε αποτύχει τελείως, όχι μόνο ως κυβέρνηση αλλά και ως χώρα γιατί θα έχει εξαντληθεί και η τελευταία εφεδρεία που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο» τόνισε εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια και ότι έχει επιτευχθεί το 50% της προσπάθειας καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το ελληνικό πρόβλημα στην Ευρώπη.

«Μέχρι τώρα ο Σαμαράς μιλούσε για success story, και η Μέρκελ έλεγε στους ψηφοφόρους της ότι έφερε την Ελλάδα «στα ίσια» και στην Ελλάδα όλοι γνώριζαν ότι δεν ίσχυε αυτό», είπε. Ο κ. Κούλογλου υπογράμμισε ότι πρέπει να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία. «Δεν μπορεί να είναι τέλεια. Ας ξεχάσουμε τις ουτοπίες και τα ιδανικά, αλλά πρέπει να είναι καλύτερη» τόνισε.

Στο δίλημμα ρήξη ή υποταγή, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι ο ίδιος θα επέλεγε την ρήξη αν το δίλημμα ήταν ακριβώς αυτό.

Συνέχισε λέγοντας ότι μετά τις εκλογές έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στραγγαλισμού της ελληνικής οικονομίας. Έχουν γίνει πολλές τέτοιες κινήσεις. Αναρωτήθηκε αν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας να κάνει δηλώσεις κατά ενός άλλου υπουργού Οικονομικών, όπως έχει κάνει ο κ. Σόιμπλε κατά του Γ. Βαρουφάκη; Και προσέθεσε ότι έχουν κοπεί και όλες οι πηγές χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, κλπ.

Αφού στην παρατήρηση ότι τέτοιου είδους δηλώσεις έχουν γίνει και από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο κ. Κάμμενος σημείωσε ότι μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης δεν τον έχει ακούσει να λέει κάτι τέτοιο, ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε ότι η αντιγερμανική διάθεση δεν βοηθά καθόλου και καλά έκανε ο Α. Τσίπρας και πήγε στο Βερολίνο. Βοηθά να γίνει μια προσπάθεια ν” αλλάξει η γερμανική κοινή γνώμη. Και όπως είπε πχ η ιστορία με την μείωση των βουλευτικών αυτοκινήτων και των απολαβών κλπ, βοήθησε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ερώτηση αν κάποιοι θέλουν να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε ότι πολλοί φοβούνται ότι αν επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ κα κυρίως μια πολιτική με λιγότερη λιτότητα, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και θα ανατρέψει την εφαρμοζόμενη πολιτική. Οι Γερμανοί είναι παντοδύναμοι, καλώς ή κακώς, στην Ευρώπη, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ποτέ τους δεν έχουν ανατρέψει μια πολιτική που ακολουθούν ακόμη και αν είναι λάθος. Και εκτίμησε ότι, κατά την γνώμη του, δυστυχώς ίσως τελικά η ύπαρξη των Podemos να λειτουργεί περισσότερο ως κατάρα παρά ως ευτυχία για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί εντείνει αυτούς τους φόβους.

Προσέθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν διεργασίες και στο «αντίπαλο στρατόπεδο». Σύμφωνα με πληροφορίες του, όπως είπε, υπάρχει μια διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε με τον δεύτερο να εκφράζει πιο ακραίες απόψεις, πιο σκληρή στάση. Ενώ η Μέρκελ έχοντας και το ρόλο της ηγέτιδας της Ευρώπης υιοθετεί πιο ήπιες θέσεις, θέλει να κάνει περισσότερους συμβιβασμούς. Αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει μέχρι τώρα με καταλύτη την ελληνική πλευρά, σημείωσε.

Στην παρατήρηση ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και πολλές από τις ελληνικές προτάσεις γίνονται γνωστές διά μέσου ξένων ΜΜΕ, όπως το τελευταίο δημοσίευμα του Reuters ότι η Ελλάδα έχει ρευστότητα μέχρι τις 9 Απριλίου, ο Στέλιος Κούλογλου αναρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να βγει ο πρωθυπουργός και να πει κάτι τέτοιο προκαλώντας πανικό. Υποστήριξε ότι αυτές είναι διαρροές από την άλλη πλευρά των διαπραγματεύσεων και αποσκοπούν στην δημιουργία ενός κακού ψυχολογικού κλίματος, στο πλαίσιο ενός πολέμου οικονομικού και ψυχολογικού. Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει αυτές τις πληροφορίες και πιστεύει ότι όλες οι υποχρεώσεις της χώρας θα τηρηθούν.

Συμπλήρωσε, δε, ότι το να μην ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις δεν το φοβάται μόνο η Ελλάδα, το φοβούνται και οι εταίροι. Και αυτό όπως είπε δεν σημαίνει Grexit, αλλά το να πει πχ η Αθήνα κάποια στιγμή, ότι μένει στο ευρώ αλλά δεν έχει να πληρώσω, θα καθυστερήσει την δόση. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη διεθνή αναταραχή και δεν την θέλουν ούτε οι εταίροι, την φοβούνται. Υπάρχει ένα παιχνίδι στα όρια, στο οποίο μπορεί να γίνουν και ατυχήματα φυσικά αλλά το φοβούνται αναμφίβολα και οι άλλοι, εκτίμησε.

Δίνοντας μια εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει, κατά την γνώμη του, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι υπάρχει μια καινούργια κυβέρνηση, δεν μπορούν να την ρίξουν γιατί θα ήταν πολύ ακραίο και προσπαθούν να την φθείρουν προκειμένου να ανατρέψει όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και όλες τις εξαγγελίες έτσι ώστε να πέσει τον Ιούνιο αφού πρώτα θα έχει φθαρεί. Αυτή είναι η στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται ένας οικονομικός πόλεμος.

Και παραδέχτηκε ότι η ελληνική πλευρά είναι γεγονός ότι δεν περίμενε τόσο μεγάλο πόλεμο. Δεν εκτίμησε ότι αυτό συνέβη λόγω άγνοιας κινδύνου ή λόγω απειρίας. Όπως είπε κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα. Όταν εισέρχεται κανείς σε έναν πόλεμο, ο πόλεμος διαμορφώνει τις δικές του συνθήκες. Κανείς δεν μπορούσε πχ να προβλέψει ότι ο Σόιμπλε θα «τα πάρει» με τον Βαρουφάκη. Είναι δυναμικές που εξελίσσονται στην διάρκεια του πολέμου. Αλλά, εκτίμησε, ήταν καλύτερο να δώσουμε την μάχη παρά να κάτσουμε και να μην κάνουμε τίποτε όπως πριν και να υπακούμε εντολές, γιατί μας οδηγούσαν στην καταστροφή.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι προς το παρόν, ο Βαρουφάκης είναι 60% – 70% πλεονέκτημα στην διαπραγμάτευση και ότι έχει κάνει καλή δουλειά για την χώρα. Κληθείς να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένος από τους δύο αυτούς μήνες της κυβέρνησης, ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα. «Έχει παίξει, αυτό που λέμε, εξαιρετική μπάλα ευρωπαϊκού επιπέδου. Και το ελληνικό θέμα τέθηκε, και ο ίδιος κάθισε και μίλησε σαν ίσος προς ίσον με άλλους ηγέτες, και δεν τον στριμώξανε πολύ και κάτι πέτυχε. Κάνει πολιτικές κινήσεις μεγάλου διαμετρήματος» εκτίμησε.

Όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας εξέφρασε την άποψη ότι θα ήθελε να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπουργών. Και όπου δεν υπάρχει ακόμη απόφαση ας μην βγαίνει ο καθένας να λέει την άποψή του γιατί δημιουργείται μια κακοφωνία. Βέβαια το κεντρικό θέμα είναι πώς θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε.

Και στην σημείωση ότι υπάρχουν και εντός ΣΥΡΙΖΑ ορισμένοι που θέτουν και ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Κούλογλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέχθηκε από τον ελληνικό λαό να προχωρήσει σε έξοδο. Αλλά να κάνει άλλα πράγματα, να αναδιαπραγματευτεί την συμφωνία.

Τέλος δήλωσε κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο και τα σενάρια πρόωρων εκλογών καθώς, όπως είπε, πρέπει επιτέλους να μάθουμε ότι δεν λύνονται τα προβλήματα με αλλεπάλληλες προσφυγές στις κάλπες.


(Visited 34 times, 1 visits today)

Read more:
Στ. Κούλογλου: Συνέντευξη στο Ena Channel Καβάλας

Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στο Ena Channel Καβάλας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2016,...

Close