ΤΤΙΡ: Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε η Ευρώπη

Permalink

Ίσως έχετε δει το φιλμ «Κάποτε στη Δύση». Είναι για το αμερικανικό Φαρ Ουέστ. Εάν περάσει το διαβόητο ΤΤΙΡ, η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, το φιλμ του μέλλοντος θα έχει τίτλο «Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε η Ευρώπη». Γιατί τότε η σημερινή Ευρώπη, με το επίπεδο και τις προδιαγραφές των προιόντων της, με τις τωρινές σχέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και αν αυτά γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν, με το όποιο σημερινό κοινωνικό κράτος, θα πάψει να υπάρχει. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και η δημοκρατία, η πολύ περιορισμένη δημοκρατία που σήμερα απολαμβάνουμε, θα πάψουν να υπάρχουν.

Θα χρειάζονται πολλές σελίδες για να περιγραφούν οι αρνητικές συνέπειες που θα είχε η υπογραφή της συμφωνίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Ας πάρουμε μόνο την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων. Στις ΗΠΑ τα μεταλλαγμένα τρόφιμα αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής διατροφής-και μάλιστα χωρίς σήμανση. Αυτό το τελευταίο ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής πίεσης από τα λόμπι των μεγάλων εταιρειών όπως η Μονσάντο. Και πέρα από την σόγια, έχουμε γενετικά τροποποιημένο σολομό ή καλαμάρι, τομάτες με γονίδια ψαριού ή ποντικιών και άλλα τέρατα που ετοιμάζονται, αν το ΤΤΙΡ υπογραφεί, να ανέβουν στο τραπέζι μας.

Ας ξεχάσουμε όμως για ένα λεπτό τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τροφίμων πρέπει να περάσουν κάποιους ελέγχους για να βάλουν τα προϊόντα τους στα ράφια. Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις αμερικανικές. Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει.

Πάνω από 1.000 συστατικά κυκλοφορούν στις τροφές, χωρίς να έχουν περάσει τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών. Με μια απλή δήλωση των εταιρειών ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, ο έλεγχος παρακάμπτεται. Με το ΤΤΙΡ οι τροφές αυτές θα φτάσουν και στις δικές μας αγορές. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, οι αμερικανικές εταιρίες θα μπορούν να μηνύουν όσες κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου τολμήσουν να βάλουν εμπόδια στην διακίνηση των αμερικανικών προϊόντων ή απλώς να ενημερώσουν τους πολίτες τους. Δείτε εδώ αυτή τη παρακάτω φωτογραφία με το παιδάκι από την Ουρουγουάη που καπνίζει. Η Φίλιπ Μόρις, η πανίσχυρη αμερικανική εταιρεία καπνού, μήνυσε την κυβέρνηση της Ουρουγουάης επειδή έβαλε στα πακέτα των τσιγάρων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην υγεία.

Ποιος λοιπόν ωφελείται στην Ευρώπη από το ΤΤΙΡ και θέλει να το επιβάλλει; Μόνο οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες. Και ποιος είναι άραγε ο πολιτικός εκπρόσωπος των μεγάλων εταιρειών και των ολιγαρχών; Μα φυσικά ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Ο φίλος μου Γερμανός ηθοποιός Ράινερ Κρόνερτ μιμείται με σπαρταριστό τρόπο τους πολιτικούς της χώρας του. Στην ταινία μου την «Νονά» κάνει την Ανγκελα Μέρκελ. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από την τηλεοπτική του εκπομπή, παριστάνει τον Σόιμπλε. Σας το μετάφρασα στα ισπανικά ώστε να πάρετε μια ιδέα για το ευρωπαϊκό Φαρ Ουέστ που ετοιμάζεται.

Απόσπασμα από την ομιλία του Στέλιου Κούλογλου στη Βαλένθια, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ισπανική Αριστερά, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις εναντίον της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το παραπάνω απόσπασμα:


(Visited 34 times, 1 visits today)

Read more:
360690-lephtodentra
Λεφτόδεντρα…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close