Κούλογλου σε EUROPE1: oι Γάλλοι δεν έχασαν ούτε ευρώ από το δάνειο στην Ελλάδα

Permalink

Ούτε ένα ευρώ δεν έχασαν οι Γάλλοι από το δάνειο στην Ελλάδα» ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο EUROPE1. Όπως τόνισε η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ δωρεάν βοήθεια αλλά δάνειο και σημείωσε ότι η μέχρι στιγμής η Γαλλία έχει κερδίσει 2 δισ. ευρώ από το ελληνικό δάνειο. Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση Βαρουφάκη, υποστήριξε ότι ο πρώην – εδώ και λίγες ώρες – Έλληνας ΥΠΟΙΚ παραιτήθηκε προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις καθώς οι δανειστές τον επικαλούνταν συνεχώς ως πρόσχημα για την μη εύρεση λύσης.

Κατανοείτε εσείς γιατί παραιτήθηκε μόλις ο Βαρουφάκης;

Πιστεύω ότι το έκανε για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Οι πιστωτές τον επικαλούνταν διαρκώς ως πρόσχημα για τη μη εύρεση βιώσιμης λύσης, ισχυρίζονταν ότι αυτός ήταν το πρόβλημα, οπότε άφησε την πόρτα ανοιχτή για να βρεθεί επιτέλους μια βιώσιμη και αποδεκτή λύση.

Πρόκειται για μια κίνηση κατευνασμού λέτε;

Απολύτως. Όπως ανακοίνωσε ήδη και ο Τσίπρας είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούμε, το γρηγορότερο δυνατόν, για να καταλήξουμε σε μια λύση. Μια λύση όμως. Γιατί διαβάζω τις γαλλικές εφημερίδες σήμερα που μιλούν για μεταρρυθμίσεις, για μια πρόταση μεταρρυθμίσεων. Δεν επρόκειτο για μεταρρυθμίσεις. Ήταν ένα καταστροφικό σχέδιο. Όπως το ΦΠΑ στο 23% για τον τουριστικό τομέα, ή την καταβολή φόρου για όλες τις εταιρείες εκ των προτέρων για την επόμενη χρονιά.


Τώρα που οι Έλληνες στήριξαν μαζικά το όχι, ποιο είναι το σχέδιό σας από σήμερα;

Προφανώς, θέλουμε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Και μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το θέμα του χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και τις έρευνες. Ακόμα και το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέλουμε λοιπόν να επαναδιαπραγματευτούμε για ένα σχέδιο επενδύσεων, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα γιατί επί πέντε χρόνια δεν είχαμε παρά μόνο ύφεση.


Αυτό σημαίνει ότι δε θα πληρώσετε τα 240 δις ευρώ που σας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι;

Θα τα πληρώσουμε. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα πως θα βρούμε λεφτά. Και σε ότι αφορά το χρέος, υπάρχουν πολλές προτάσεις, που δεν επηρεάζουν καθόλου τους Γάλλους πολίτες, ή τους Γερμανούς ή άλλους ευρωπαίους. Προτάσεις που είναι στο τραπέζι. Μπορούμε λοιπόν να βρούμε μια λύση βιώσιμη που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Τι έχετε να πείτε στους Γάλλους πολίτες που μας ακούν; Ο καθένας από αυτούς έχει δανείσει 650 ευρώ στην Ελλάδα;

Λοιπόν, έχω μπροστά μου ένα άρθρο της Liberation, που λέει ότι μέχρι στιγμής η Γαλλία έχει κερδίσει 2 δις ευρώ από το ελληνικό δάνειο.

Από τα επιτόκια…

Η συμφωνία είναι πολύ επικερδής. Ούτε ένα ευρώ δεν έχασαν οι Γάλλοι εξαιτίας του δανείου στην Ελλάδα. Αυτό το δάνειο έχει παρουσιαστεί στη διεθνή κοινή γνώμη σαν μια δωρεάν βοήθεια στους Έλληνες. Δεν ήταν δωρεάν βοήθεια, αλλά ένα δάνειο. Το επαναλαμβάνω για να το καταλάβουν όλοι.

Άρα μας λέτε ότι ζητάτε νέα βοήθεια από την ΕΕ, κι ένα σχέδιο επενδύσεων για την Ελλάδα;

Ένα σχέδιο επενδύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ και του Ντράγκι, της ΕΚΤ που διευκόλυνε όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης, με διαφορετικό τρόπο, εκτός από την Ελλάδα. Την ώρα που η Ελλάδα είναι η πιο αδύναμη χώρα, είναι η χώρα που δε βοηθήθηκε από την ΕΚΤ, για πολιτικούς λόγους, για πίεση στην κυβέρνηση. Όλους αυτούς τους πέντε περασμένους μήνες.

Θυμίζω όμως ότι έχετε να πληρώσετε 240 δις ευρώ, εδώ και 5 χρόνια. Τι προσπάθειες θα κάνετε σαν αντάλλαγμα στη νέα ευρωπαϊκή βοήθεια;

Θα πρέπει να το επαναλάβω ότι δεν πρόκειται για βοήθεια αλλά για δάνειο.

Τι προσπάθειες λοιπόν;

Σύμφωνα με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, δεν κάνουμε και τίποτε άλλο από το να προσπαθούμε. Με δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό. Πρέπει να κάνουμε κι άλλες, να μεταρρυθμίσουμε τη δημόσια διοίκηση, και άλλους τομείς που δε λειτουργούν σωστά, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα λίγο χρόνο για να αναπνεύσουμε. Γιατί εδώ και πέντε μήνες που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να διαπραγματευόμαστε, υπό την πίεση απειλών, εκβιασμών και τελεσιγράφων, τη νέα τρόικα.


(Visited 647 times, 1 visits today)

Read more:
29481713944_63ae36deba_k
Κούλογλου: Μετά τον Γιούνκερ ο ΣΥΡΙΖΑ στρατολόγησε και τον Γκουρία

Για την εργατική πρωτομαγιά, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, για τις εξελίξεις...

Close