Είναι η Ελλάδα σε χειρότερη θέση από τις ΗΠΑ της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης;

Permalink

Από τους LIZ ALDERMAN, LARRY BUCHANAN, EDUARDO PORTER και KARL RUSSELL

9 Ιουλίου 2015

 

Η οικονομία βρίσκεται σε σύγχυση. Οι άνθρωποι έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας για χρόνια. Οι τράπεζες έχουν ξεμείνει από χρήματα. Ακούγεται πολύ σαν τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά πρόκειται για την Ελλάδα – και κατά κάποιο τρόπο, η κατάσταση είναι χειρότερη.

«Η Ελλάδα περνάει τη δική της Μεγάλη Ύφεση. Αλλά σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα είναι σε θέση να σταθεί και πάλι στα πόδια της εξίσου γρήγορα », δήλωσε ο Jacob Funk Kirkegaard, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσινγκτον. Η Ελλάδα είναι “αλυσοδεμένη με επαχθείς κανόνες και κανονισμούς, έναν γηράσκοντα πληθυσμό και ένα δυσλειτουργικό εγχώριο πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε, και η χώρα «μοιράζεται σημαντικά στοιχεία της εθνικής της κυριαρχίας με τους πιστωτές της».

Untitled1933: Εργαζόμενοι σε εργοστάσια αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ περιμένουν σε ουρές να ρευστοποιήσουν τις επιταγές τους. 2014: Άνθρωποι εισέρχονται σε γραφείο ευρέσεως εργασίας (ΟΑΕΔ) σε ένα προάστιο της Αθήνας. The New York Times; Yorgos Karahalis/Reuters

 

Μια οικονομική κρίση

Οι κρατικές δαπάνες βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακάμψει από την Μεγάλη Ύφεση αρχής γενομένης από το 1933, ενώ και η αποσύνδεση του δολαρίου από τον χρυσό βοήθησε. Αν και η οικονομία ωθούνταν ξανά στην ύφεση το 1937, η έναρξη του Β “Παγκοσμίου Πολέμου και οι εξωπραγματικές στρατιωτικές δαπάνες βοήθησαν τη χώρα να ανακάμψει για τα καλά.

Η Ελλάδα δεν είχε το δικό της νόμισμα από τότε που προσχώρησε στο ευρώ, και η αναποτελεσματική γραφειοκρατία έχει από καιρό αποτύχει να βελτιώσει την είσπραξη των φόρων ή να περικόψει τη διογκωμένη της κυβέρνηση. Σε αυτό το σημείο, η Ελλάδα απλά πασχίζει να πληρώσει τους λογαριασμούς της, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει βοήθεια από την Ευρώπη.

ΑΕΠ

Ποσοστιαία μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το 1929 στις ΗΠΑ και από το 2007 στην Ελλάδα

Untitled

 

Επιφυλακτικότητα στην αναζήτηση εργασίας

Η αμερικανική κυβέρνηση βοήθησε την τόνωση της αγοράς εργασίας στη δεκαετία του 1930, με την έκχυση δισεκατομμυρίων δολαρίων για δημόσιες θέσεις εργασίας. Εν μέσω μιας ζοφερής οικονομικής εικόνας, η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά υψηλή, με περισσότερο από το ένα τέταρτο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να είναι χωρίς εργασία και η ανεργία των νέων σήμερα ξεπερνάει το 50 τοις εκατό.

Το ποσοστό ανεργίας, ανά μήνα

ΗΠΑ Μάιος 1933
Ελλάδα Ιούλιος 2013

Untitled 2

 

Επισφαλής μετοχές

Έχοντας χάσει δισεκατομμύρια δολάρια την Μαύρη Τρίτη 29 Οκτώβρη 1929, η αγορά κινήθηκε σπειροειδώς. Λίγα χρόνια αργότερα, η αγορά άρχισε να κερδίζει έδαφος. Η αστάθεια στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, συνεχίζεται, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της χώρας.

Σύγκριση Ελληνικής και Αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς

Dow Ιούλιος 1932
Ελλάδα Ιούνης 2012
Ποσοστιαία μεταβολή από το μέγιστο του δείκτη Βιομηχανίας του Dow το Σεπτέμβριο του 1929 και το μέγιστο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστήριο Αθηνών τον Οκτώβριο του 2007.
Πηγές: U.S. Bureau of Economic Analysis; Eurostat; U.S. National Bureau of Economic Research; Bloomberg

Untitled 3

 

Πηγή: New York Times


(Visited 478 times, 1 visits today)

Read more:
untitled
Ο Στ. Κούλογλου στη θεσσαλική TRΤ για τα αποτελέσματα της ολομέλειας για την Ελλάδα και την ελληνική επικαιρότητα

Ο Στέλιος Κούλογλου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα και στον Σωτήρη Πολύζο λίγο μετά την συζήτηση για την Ελλάδα στην ολομέλεια...

Close