Κούλογλου σε BBC: Η επιχείρηση εξευτελισμού της Ελλάδας απέτυχε

Permalink

«Η επιχείρηση εξευτελισμού της Ελλάδας απέτυχε» λέει σε συνέντευξή του στο BBC, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σημειώνοντας ότι εξαπολύθηκε μια επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης μέσω της ταπείνωσής της. Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει ότι «αντιμετώπιζε το ένα τελεσίγραφο μετά τον άλλο και τον έναν εκβιασμό μετά τον άλλο. Προσπάθησε λοιπόν να βρει τη λιγότερο κακή επιλογή».

Αποτελεί αυτή η συμφωνία πραξικόπημα;

Ήταν μια επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης μέσω της ταπείνωσής της. Αλλά απέτυχε.

Λέτε ότι απέτυχε, αλλά η συμφωνία περιλαμβάνει σημεία που δείχνουν σαφή ανάμειξη στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας.

Αυτό που συνέβη είναι ότι προσπαθήσαμε να προτείνουμε μια άλλη λύση με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αποδεκτό αλλά υπήρξαν και αντίποινα. Ένα από αυτά ήταν και η προσπάθειά τους να πάρουν τον έλεγχο της χώρας. Ζούμε σε μέρες αποικιοκρατίας. Δεν είναι αυτή η ΕΕ που ονειρευόμασταν. Η ψήφος δεν έχει κανένα νόημα πια και η ακροδεξιά θα ενισχυθεί. Σε όλη στην Ευρώπη, από την Αγγλία μέχρι την Ελλάδα.


Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε τον ελληνικό λαό;

Όχι, καθόλου. Πιστεύω ότι δεν είχε καμία επιλογή, αντιμετώπιζε το ένα τελεσίγραφο μετά το άλλο και τον έναν εκβιασμό μετά τον άλλον. Προσπάθησε λοιπόν να βρει τη λιγότερο κακή επιλογή.

Είπατε πριν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία, πιστεύετε ότι ο ελληνικός λαός, πόσο μάλλον η βουλή, θα δεχθούν αυτή την αναγκαστική συμφωνία;

Ο ελληνικός λαός είναι επίσης πολύ θυμωμένος με ότι συνέβη χθες. Ο κ. Σόιμπλε ήθελε να μεταφέρει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δις, δεν ξέρω αν εννοούσε και την Ακρόπολη, σε ένα ύποπτο Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη στο Λουξεμβούργο, που ανήκει σε μια γερμανική κρατική τράπεζα στο ΔΣ της οποίας προεδρεύει αυτός. Ήθελε λοιπόν να διαχειρίζεται προσωπικά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Ο κόσμος είναι εξοργισμένος με αυτό.

Αυτό όμως θα συμβεί. 50 δις περιουσίας θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.

Ναι, αλλά από ένα ταμείο το οποίο θα βρίσκεται στην Ελλάδα υπό ελληνική διαχείριση. Το πιο επικίνδυνο κομμάτι της συμφωνίας είναι τα μέτρα λιτότητας. Φόροι και πάλι φόροι. Ούτε ένας οικονομολόγος δε θα σας πει ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης χρειάζεστε κι άλλη λιτότητα. Αλλά αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού στην ΕΕ της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Ή φεύγεις ή παίζεις με τους όρους τους.

Ο ελληνικός λαός και η βουλή θα επικυρώσουν τη συμφωνία;

Ναι, πιστεύω ότι η βουλή θα εγκρίνει τη συμφωνία. Και ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές. Πρέπει όμως και η οικονομία να αντέξει. Η συμφωνία θέλει όλες οι εταιρείες να καταβάλουν όλο το φόρο για φέτος και για τους χρόνου. Καμία εταιρεία στον κόσμο δε το αντέχει αυτό. Είναι μέτρα που επιβλήθηκαν για να τιμωρήσουν την Ελλάδα. Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν αιώνα που η Γερμανία καταστρέφει την Ελλάδα. Δυστυχώς.

Κούλογλου στο RTE: Ο Σόιμπλε ξεπέρασε τα όρια

«H Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ιδέα και η ιδέα της ευρωζώνης βγήκαν αποδυναμωμένες από όλους αυτούς του εκβιασμούς και την τιμωρία του λαού επειδή ψήφισε ενάντια σε αυτό που ήθελε η Γερμανία. Είναι απίστευτο. Όλη την τελευταία εβδομάδα αυτό που ζούσαμε με το κλείσιμο των τραπεζών, ήταν αντίποινα. Γιατί ο κόσμος ψήφισε όχι ενώ οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είπαν ναι» λέει σε άλλη συνέντευξή του στο ιρλανδικό ραδιόφωνο ο Στέλιος Κούλογλου εξαπολύοντας επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζοντας ότι «ξεπέρασε τα όρια».

Ξέρω ότι μόλις τώρα βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα αλλά από όσα είδατε και ακούσατε εσείς τι έχει προκύψει με τη συμφωνία;

Νομίζω ότι η επιχείρηση ταπείνωσης της κυβέρνησης και της Ελλάδας απέτυχε. Αυτή η απίστευτη πρόταση μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων σε ένα ινστιτούτο στο Λουξεμβούργο, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης, που ανήκει σε μια γερμανική κρατική τράπεζα, της οποίας το ΔΣ διευθύνει ο κ. Σόιμπλε. Πρότεινε λοιπόν ο Σόιμπλε να διαχειρίζεται ο ίδιος 50 δις περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν ήθελε να συμπεριλάβει και τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη. Αυτή η απόπειρα απέτυχε. Η συμφωνία είναι πολύ δύσκολη. Ακόμη περισσότερη λιτότητα. Δε θα βρείτε σοβαρό οικονομολόγο στον κόσμο να σας πει ότι μετά από 6 χρόνια ύφεσης, αυτό που χρειάζεστε είναι κι άλλη λιτότητα αντί για ανάπτυξη. Υπάρχει λίγος χώρος για ανάπτυξη στη συμφωνία. Εάν όμως την επικυρώσουμε, πρέπει να την τηρήσουμε. Φοβάμαι μήπως ο Σόιμπλε, ο κύριος υποστηρικτής της ταπείνωσης και της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία στο eurogroup. H Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ιδέα και η ιδέα της ευρωζώνης βγήκαν αποδυναμωμένες από όλους αυτούς του εκβιασμούς και την τιμωρία του λαού επειδή ψήφισε ενάντια σε αυτό που ήθελε η Γερμανία. Είναι απίστευτο. Όλη την τελευταία εβδομάδα αυτό που ζούσαμε με το κλείσιμο των τραπεζών, ήταν αντίποινα. Γιατί ο κόσμος ψήφισε όχι, ενώ οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είπαν ναι.

Θα καταφέρει ο Τσίπρας να περάσει αυτά τα μέτρα την Τετάρτη στη βουλή; Έχασε ήδη 17 από τους 149 βουλευτές του μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κάποιοι απείχαν, κάποιοι καταψήφισαν.

Πιστεύω πως ναι. Θα έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και την πλειοψηφία του κόμματός του επίσης. Η συμπεριφορά του Σόιμπλε ξεπέρασε τα όρια. Θα υπάρξει αντίδραση. Είδατε στο twitter το «είναι πραξικόπημα» ήταν στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Και στην Ελλάδα και στη Γερμανία και αυτό είναι αξιοσημείωτο. Είναι ένα πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνηση. Αυτό που έκαναν ήταν τόσο αηδιαστικό, που θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Πριν από μια εβδομάδα αναλύαμε το δημοψήφισμα που καταψήφισε το προηγούμενο πακέτο και τη λιτότητα. Τι άλλαξε αν όχι προς το χειρότερο;

Έχεις δίκιο ότι αυτή η συμφωνία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, που καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα. Αλλά ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν εντελώς εναντίον μας. Και σε καθημερινή βάση ήμασταν σε διαρκή εκβιασμό με την οικονομία σε πλήρη παράλυση. Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή. Ήθελαν να τον ταπεινώσουν, αντιστάθηκε και τώρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε. Υπάρχουν κάποια στοιχεία μέσα στη συμφωνία, για ανάπτυξη, όπως το πακέτο 35 δις και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο κόσμος δεν μπορεί πια να αποφασίζει γι” αυτά που θέλει παρά μόνο να υπακούει τις εντολές του Σόιμπλε. Είναι αηδιαστικό.


(Visited 103 times, 1 visits today)

Read more:
Διαφάνεια...
Διαφάνεια…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close