Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι για τη συμφωνία: Mαύρη μέρα για όλη την Ευρώπη

Permalink

«Mαύρη μέρα για όλη την Ευρώπη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ελλάδα με τους δανειστές της, η αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συνυποψήφια μαζί με τον Τσίπρα και τον Γιούνκερ για την Κομισιόν, Σκα Κέλερ. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής μιλάει στον Στέλιο Κούλογλου και λέει ότι η στάση της Γερμανίας στη διαπραγμάτευση ήταν «απαράδεκτη», ενώ αναλύει τι κρύβεται πίσω από τη στρατηγική που ακολούθησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Κούλογλου: Πώς κρίνεις εσύ τη συμφωνία; Ποια είναι η γνώμη σου; Ποια η θέση των Πρασίνων;

Κέλερ: Θεωρώ ότι, έτσι όπως εξελίχθηκε η σύνοδος, ήταν μια μαύρη μέρα για όλη την Ευρώπη.Η συμφωνία που επετεύχθη, δεν έγινε για να ωφελήσει την Ελλάδα.Το μόνο που θα ήταν χειρότερο από αυτή τη συμφωνία, θα ήταν η έξοδος από το ευρώ.Αυτό έπρεπε να το εμποδίσουμε. Έχουμε μια συμφωνία, που δε σταματά τη λιτότητα,και δεν οδηγεί την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπυξης και της βιωσιμότητας, καλές εργασιακές προοπτικές και λοιπά.Αλλά είναι σαφές, ότι εάν δεν την υπογράφαμε, θα είχαμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η συμφωνία, ο τρόπος με τον οποίο ταπεινώθηκε η Ελλάδα, το πώς η συζήτηση χώρισε στη μέση την Ευρώπη, ήταν μια καταστροφή για την ίδια την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η θέση μου και των συναδέλφων μου.

Κούλογλου: Είσαι Γερμανίδα, γιατί πιστεύεις ότι ήταν τόσο σκληρή η αντίδραση; Ήταν αντίποινα λόγω του δημοψηφίσματος;

Κέλερ: Η στάση της Γερμανίας στη διαπραγμάτευση ήταν απαράδεκτη. Με την έννοια ότι μιλά για πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ότι εμείς οι Γερμανοί θα σώσουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας ενώ δεν είναι καθόλου έτσι, διότι υπάρχουν εγγυήσεις. Δεν έχουν χαθεί χρήματα ή κάτι τέτοιο. Η Γερμανία έχει κερδίσει από την πληρωμή τόκων από την Ελλάδα, 340 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στη Γερμανία. Όλη η οικονομική κατάσταση, η κρίση, έχει ωφελήσει τη Γερμανία. Δεν ισχύει λοιπόν ότι έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα προς όφελος των Ελλήνων. Καθόλου. Ωστόσο, αυτό ήταν το θέμα της συζήτησης. Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, το πώς λειτουργεί η δημόσια σφαίρα στη Γερμανία. Πιστεύω ότι η επιθετικότητα είχε να κάνει εν μέρει, με το δημοψήφισμα, αλλά δε νομίζω ότι οφειλόταν κυρίως σ’αυτό. Χτιζόταν ήδη εδώ και καιρό και πιστεύω ότι ήταν σαφές εξαρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της Ευρωζώνης θέλει να αλλάξει τους εταίρους σε κάποια άλλη χώρα. Οπότε δεν εκπλήσσομαι. Και το δημοψήφισμα τους έδωσε και μια δικαιολογία γι αυτό. Αλλά δεν ήταν αυτό το έναυσμα.

Κούλογλου: Εμάς μας προκάλεσαν έκπληξη δύο άτομα: Αφενός, ο κ. Γκάμπριελ που ήταν μερικές φορές πιο επιθετικός από την κ. Μέρκελ, και αφετέρου, ο κ. Σόιμπλε. Γιατί λοιπόν ο κ. Γκάμπριελ;

Κέλερ: Πολύ καλή ερώτηση. Δε μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται οι σοσιαλδημοκράτες γιατί πολλοί βρήκαν αποκρουστική τη στάση του Γκάμπριελ. Το ερώτημα ήταν αν ήξεραν για το σχέδιο Σόιμπλε εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.Υψηλά ιστάμενα στελέχη έλεγαν δημόσια ότι οι δε γνώριζαν τίποτα. Και μετά λέει ο Γκάμπριελ ναι γνωρίζαμε. Το πρόβλημα των σοσιαλδημοκρατών ήταν ότι είχαν επικεντρωθεί στον αρχηγό τους, ο οποίος είναι πολύ ασταθής, μια μέρα κάνει το ένα και την άλλη κάτι τελείως διαφορετικό.Κι αυτό είναι πρόβλημα αλλά είναι και η εικόνα των σοσιαλδημοκρατών προς τα έξω. Ελπίζω πραγματικά να υπάρχουν προοδευτικές δυνάμεις ανάμεσα τους, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την προσέγγιση του Γκάμπριελ, που βλάπτει πολύ και την Ευρώπη αλλά και τη σοσιαλδημοκρατία. Γιατί παράλληλα, ακούγονται πολύ διαφορετικές φωνές από άλλους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες.

Κούλογλου: Ο κ. Σόιμπλε; Από την αρχή των διαπραγματεύσεων φαίνεται να σχεδίαζε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ποιά ήταν η στρατηγική; Ότι η Ελλάδα δίνει το κακό παράδειγμα; Για να μην κάνουν αταξίες οι άλλοι λαοί;

Κέλερ: Νομίζω ότι αυτό ήταν και ακόμα είναι μέρος του σχεδίου, γιατί η ιστορία δεν τελείωσε ακόμα. Το να παραδειγματιστούν άλλες χώρες, κυρίως η Ισπανία λόγω των Ποδέμος, που θα ανέβαιναν κι άλλο αν έβλεπαν ότι μια αριστερή κυβέρνηση ωφελεί το λαό. Ήδη ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία, οπότε παίρνει κάποιες αποστάσεις, Αυτό συμβαίνει τώρα επίσης, οι Ποδέμος έχουν πέσει λίγο στις δημοσκοπήσεις. Αλλά και για να μην υπάρξουν ξεσηκωμοί σε άλλες χώρες, σε άλλες περιοχές. Είναι πολύ προβληματικά όλα αυτά, αν πραγματικά αυτή είναι η ευρωπαϊκή ιδέα και να μας καθοδηγεί η Γερμανία, είναι εξαιρετικά προβληματικά όλα αυτά. Για μένα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτό και εχει βλάψει πολύ την ιδέα της συνεργασίας και της επίλυσης από κοινού των προβλημάτων. Γι αυτό κάναμε την ΕΕ. Και όχι για να εκβιάζουμε ορισμένα μέλη.

Κούλογλου: Η Μέρκελ πιστεύεις ότι έπαιξε διπλό παιχνίδι στον Τσίπρα; Τι είδους παιχνίδι έπαιζε;

Κέλερ: Δεν είμαι σίγουρη γι αυτό. Από την αρχή της κρίσης του ευρώ ήταν ένας σκληρός παίκτης, μετά μαλάκωσε αρκετά,μεσολάβησε και η κρίση στην Ουκρανία, οπότε είδε ότι τα εξωτερικά προβλήματα θα λυθούν, αν υπάρχει σύγκλιση στο εσωτερικό. Σίγουρα αυτό έπαιξε ένα ρόλο. Τα γερμανικά ΜΜΕ είπαν ότι στην τελευταία σύνοδο έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε Ολάντ και Σόιμπλε, αν όντως είναι έτσι, τότε σαφώς επέλεξε τον Σόιμπλε. Κι ο Σόιμπλε είναι σημαντικός, αν θέλει να έχει την πλειοψηφία στη γερμανική βουλή. Για κάθε συμφωνία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι δεν ήταν καλή η επιλογή. Δε νομίζω επίσης ότι πίστευε πραγματικά ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία.

Κούλογλου: Μια που είμαστε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα ήθελα να μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι από αυτή την άρνηση της δημοκρατίας, του δημοψηφίσματος και των εκλογών του Ιανουαρίου, αυτός που κερδίζει είναι η ακροδεξιά. Η Χρυσή Αυγή που λέει τώρα : είστε προδότες, εμείς είμαστε οι αληθινοί πατριώτες. Θα ωφεληθούν από αυτή την κατάσταση. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και γι άλλες χώρες στην Ευρώπη. Βλέπεις πως έχει αντιδράσει η γαλλική ακροδεξιά εδώ στο κοινοβούλιο. Χρησιμοποιούν την κατάσταση στην Ελλάδα, για να υπονομεύσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και τη δημοκρατία. Σε φοβίζει αυτό; Τι πρόκειται να κάνετε εσείς γι αυτό;

Κέλερ: Αυτό που πρέπει να κάνουμε ενάντια στην ακροδεξιά, είναι να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον. Να προάγουμε μια καλύτερη ζωή για τους λαούς της Ευρώπης. Δυστυχώς, οι τελευταίες σύνοδοι ήταν το ακριβώς αντίθετο. Και αυτό ακριβώς είναι που με φοβίζει.΄Οτι όλοι αυτοί που ήταν υπέρ της Ευρώπης, η νέα ευρωπαϊκή γενιά, όλοι όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη, βλέπουν την τελευταία σύνοδο, βλέπουν πως συμπεριφέρονται σε μια χώρα, βλέπουν αυτή τη διάσπαση μέσα στην ΕΕ και τις απειλές, και λένε δεν είναι αυτή η ΕΕ που θέλουμε. Φοβάμαι λοιπόν ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη στήριξη στην Ευρώπης. Το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, μέχρι στιγμής ήταν οι προοδευτικοί και η αριστερά που ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αλλά χάνουν τα επιχειρήματά τους μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής.

Κούλογλου: Όταν εκλέχτηκε ο Κάμερον, σκέφτηκα ότι θα επηρρέαζε αυτό θετικά το ελληνικό ζήτημα, ότι η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες θα έβλεπαν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη Μ. Βρετανία. Ας δείξουμε λοιπόν ενότητα ως ΕΕ. Ας λύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλά δεν έγινε αυτό. Φαίνεται ότι δε βλέπουν καθόλου μακριά.

Κέλερ: Φάνηκε σήμερα ότι δεν είμαστε έτοιμοι, ως ΕΕ, να λύσουμε ένα σχετικά μικρό πρόβλημα. Τεράστιο μεν για όσους το βιώνουν αλλά συγκριτικά μικρό για την Ένωση. Πως θα λύσουμε λοιπόν άλλα προβλήματα; Όπως η Ουκρανία ή άλλες κρίσεις παγκοσμίως; Δε βλέπω με τι τρόπο θα συμφωνήσει αυτή η ΕΕ. Από τις συγκρούσεις στην ευρύτερη γειτονιά ως την κλιματική αλλαγή. Αν δεν υπάρχει συνεργασία και αλληλεγγύη; Αν δεν υπάρχει διάθεση να προχωρήσουμε μαζί και να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να μας βοηθήσει.

Κούλογλου: Ένας από τους λόγους που η γερμανική κυβέρνηση ήταν τόσο επιθετική, ήταν λόγω της γερμανικής κοινής γνώμης. Ότι δίνουν δωρεάν βοήθεια σε τεμπέληδες, ανοργάνωτους και διεφθαρμένους Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα να τηρήσει τη συμφωνία και να την εφαρμόσει. Τι μέτρα πρέπει να παρθούν για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη γερμανική κοινή γνώμη και τους γερμανούς ψηφοφόρους; Τι πρέπει να κάνουμε;

Κέλερ: Πιο μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα κάνουμε με την εικόνα της Γερμανίας. Ελπίζω η γερμανική κυβέρνηση να έχει μια καλή ιδέα για τη βελτίωσή της. Αυτό που θα βοηθούσε πιστεύω είναι να δείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή, τους ολιγάρχες, τους πλουσίους, να δείξει ότι συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση. Αυτό θα έδειχνε στο πιο προοδευτικό κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας, ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Γι αυτό και εκλέχτηκε άλλωστε. Αυτό είναι σημαντικό πιστεύω. Αφετέρου, το πρόβλημα με τη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία, είναι ότι είναι δημιούργημα της γερμανικής κυβέρνησης. Από πολιτικούς που έλεγαν ότι δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί δεν εφάρμοσαν τίποτα. Γιατί να εφαρμόσει τώρα; Κατηγορώντας τη σημερινή κυβέρνηση για ό,τι κακό έχει συμβεί στη χώρα. Αυτή η εικόνα λοιπόν είναι κατασκευασμένη. Και χρειάζεται πολιτική βούληση για να αλλάξει. Απλώς δε βλέπω αυτή την βούληση στην τωρινή γερμανική κυβέρνηση. Εμείς, ως κόμματα της αντιπολίτευσης, πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να φροντίσουμε να ακουστούν και διαφορετικές φωνές.


(Visited 234 times, 1 visits today)

Read more:
3-format2101
Μοσκοβισί σε Κούλογλου: είναι θέμα του ΔΝΤ αν θα μείνει ή θα φύγει

"Ζήτημα που αφορά το ΔΝΤ" χαρακτήρισε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό...

Close