Συνέντευξη με τον «Ουρμπάνο», σωματοφύλακα του Τσε Γκεβάρα

Permalink

48 χρόνια μετά το θάνατο του Τσε, ο πιστός του σύντροφος και σωματοφύλακας, Λεονάρντο Ταμάγιο, ο λεγόμενος «Ουρμπάνο» μιλά για τη γνωριμία του με τον Τσε, για το πως κέρδισε την εμπιστοσύνη του και μπήκε στην ομάδα του και έμεινε τελικά δίπλα του δέκα χρόνια περίπου. Θυμάται με μεγάλη ακρίβεια τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του αντάρτικου στη Βολιβία, τα τελευταία λόγια των συντρόφων του που σκοτώθηκαν από το στρατό και διηγείται ανέκδοτα που αναδεικνύουν το χαρακτήρα του Τσε και των άλλων ανταρτών.

Δίνει επίσης με κάθε λεπτομέρεια τη συνάντηση του Τσε με τον ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βολιβίας, Μάριο Μόνχε, στο στρατόπεδο των ανταρτών και την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επηρρέασε την πορεία του αντάρτικου.

Ο «Ουρμπάνο» περιγράφει, τέλος, την τελευταία μάχη των ανταρτών με τον στρατό στη χαράδρα του Τσούρου, την τελευταία φορά που είδε και μίλησε με τον Τσε, και τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο κατάφερε να βγει ζωντανός από το μέρος εκείνο όπου ο Τσε μετά από έναν τραυματισμό στο πόδι, πιάστηκε και την επόμενη μέρα εκτελέστηκε.

Όπως τον γνώρισε ο ίδιος ο «Ουρμπάνο», τον Τσε χαρακτήριζε μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη αίσθηση της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς, απεχθανόταν τις κολακείες κι έδειχνε μεγάλο σεβασμό ακόμη και στους αιχμαλώτους του κι ας ανήκαν στο εχθρικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με τον Ουρμπάνο, «το παράδειγμα του Τσε θα μείνει ζωντανό όσο υπάρχει η ανθρωπότητα».

Κάμερα: Βασίλης Κατσαρδής


(Visited 702 times, 1 visits today)

Read more:
hqdefault
Kούλογλου: Να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που παράγουν τα προσφυγικά ρεύματα

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ EUROPE και στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπούρα σε μια συζήτηση...

Close