Αντιπαράθεση Κούλογλου – Μηταράκη για λίστα Λαγκάρντ και Παπασταύρου [ΒΙΝΤΕΟ]

Permalink

Έναν έντονο πολιτικό διάλογο είχαν στον ΣΚΑΪ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν στο τραπέζι έπεσε το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

Ο Στέλιος Κούλογλου αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης «τα οριζόντια μέτρα να αποφευχθούν», επεσήμανε την ανάγκη να παταχθεί η «διαφθορά, που αποτελεί έναν επιπλέον φόρο που πληρώνουν οι φτωχοί». «Οι πλούσιοι είτε δεν τον πληρώνουν, είτε τον αποφεύγουν. Αν λοιπόν καταπολεμηθεί ουσιαστικά η διαφθορά, θα ελευθερωθεί αυτός ο φόρος. Θα βρεθούν χρήματα. Γίνεται προσπάθεια. Ένα παράδειγμα είναι το ζήτημα της χρήσης των πιστωτικών καρτών», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό, ο Νότης Μηταράκης επεσήμανε ότι «φέτος έχει κλείσει το ένα τρίτο των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ από ό,τι είχε κλείσει έως το 2014» και αναφερόμενος στον Στέλιο Κούλογλου είπε: «κάτι καινούργιο για τη διαφθορά δεν έχετε κάνει και ο κ. Νικολούλης που ήταν ο αρμόδιος υπουργός, τελικά τον παύσατε».

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

«Μη μιλάτε τώρα για τη λίστα Λαγκάρντ» σημείωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Κούλογλου. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί. Οι υπουργοί σας την είχαν βάλει κάτω από το τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Θέλετε να με κάνετε να πιστέψω ότι τον κ. Παπασταύρου, που είναι στη λίστα Λαγκάρντ και είναι στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, θα τον διώκατε για τη λίστα Λαγκάρντ; Επειδή υπήρχαν τέτοια πρόσωπα μέσα στη λίστα ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε εσείς, θελήσατε ποτέ να εξιχνιάσετε την υπόθεση».

Ο Νότης Μηταράκης διαμαρτυρήθηκε ότι δεν έχει αποδειχτεί τίποτα για τον κ. Παπασταύρου, με τον Στέλιο Κούλογλου να απαντά: «Ο κ. Παπασταύρου ήταν σύμβουλος του κ. Σαμαρά, από τους στενότερους και φιγουράριζε στη λίστα Λαγκάρντ. Έπρεπε αυτή η υπόθεση να έχει εξιχνιαστεί; Έγινε κάτι τέτοιο;».

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οκτώ μήνες δεν έκανε τίποτα και κράτησε την ιστορία για να την «πετάει στα κανάλια». «Εμείς καθυστερήσαμε. Εσείς γιατί δεν το κλείσατε;» είπε προς τον Στέλιο Κούλογλου που απάντησε: «Ήταν τυχαία η καθυστέρηση; Μα πιστεύετε ότι θέλαμε να συγκαλύψουμε τον κ. Παπασταύρου; Προς Θεού, τώρα» προσθέτοντας ότι η όποια καθυστέρηση υπήρξε, είχε να κάνει με τον οικονομικό στραγγαλισμό που είχε επιβληθεί στη χώρα. Πρόσθεσε δε, ότι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να πετύχει. Η καταπολέμηση της διαφθοράς».

Η συζήτηση περιστράφηκε και στην ευνοϊκή απόφαση της Κομισιόν για την μηδενική συμμετοχή της Ελλάδας στη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ, με τον Στέλιο Κούλογλου να σημειώνει ότι είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση.

Ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι αυτό ήταν κάτι που προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup το 2012, με τον Στέλιο Κούλογλου να αντιτείνει: «γιατί δεν εφαρμόστηκε τότε;». Και οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ σημείωσαν ότι η ΝΔ υποστηρίζει το ίδιο και για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, όμως τίποτα από τα δύο δεν έγινε.

Ο Νότης Μηταράκης είπε ότι «η Ελλάδα το 2014 ήταν η τρίτη καλύτερη χώρα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ με συμμετοχή 5% στα έργα», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους θετικούς οικονομικούς δείκτες, που όπως υποστήριξε, είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Στην ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου γιατί τα θετικά της οικονομίας δεν τα είχε βιώσει ο ελληνικός λαός, ο Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι αυτά θα φαινόντουσαν το 2016. «Υπάρχει δυο χρόνια διαφορά ανάμεσα στα νούμερα και την πραγματική οικονομία», κατέληξε.


(Visited 52 times, 1 visits today)

Read more:
Film screening of the documentary "Powerful and Uncontrolled: Troika"
Κούλογλου στην κυπριακή Κυριακάτικη Χαραυγή: Οι πολιτικές της «Νονάς» καταστρέφουν την Ευρώπη

Tο κούρεμα στην Κύπρο δεν θα γινόταν αν οι καταθέσεις ήταν γερμανικές Και μόνο ο τίτλος του ντοκιμαντέρ προκαλεί το...

Close