Κούλογλου σε Επιτροπή: Σκληροί στη λιτότητα, μαλθακοί στο προσφυγικό

Permalink

Γραπτή ερώτηση στην Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει απέναντι σε χώρες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις αποφάσεις που έχουν παρθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσφυγική κρίση, κατέθεσε στις 30 Νοεμβρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται, συχνά με επιβολή κυρώσεων, σκληρά προγράμματα λιτότητας σε χώρες που υποδέχονται μετανάστες.

Ολόκληρο το κείμενο της γραπτής ερώτησης

Στις 22 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία το σύστημα δεσμευτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Όμως πολλά κράτη μέλη συνεχίζουν να αρνούνται ή να μην ανταποκρίνονται στους ρυθμούς που το πρόβλημα απαιτεί. Εν τω μεταξύ τα προβλήματα επιδεινώνονται και οι υποδομές των χωρών υποδοχής έχουν ήδη υπερβεί της αντικειμενικές δυνατότητες που έχουν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

Δεδομένου ότι πλέον εμποδίζεται το πέρασμα των προσφύγων λόγω της τοποθέτησης φραχτών (ΠΓΔΜ, Ουγγαρία), υπάρχει κίνδυνος για αρρώστιες και επιδημίες. Σκηνές απόγνωσης και αυτοδικίας διογκώνουν τα ήδη έντονα προβλήματα της μη συντονισμένης και ασταθούς βοήθειας για τροφή και στέγη που αδυνατεί εν πολλοίς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων και κυρίως των ευπαθών ομάδων, γερόντων, εγκύων, αρρώστων, βρεφών και παιδιών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα σχεδιάζει να πάρει προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις αυτές;

Μήπως η ΕΕ επιβάλλει συχνά με πιέσεις ή και κυρώσεις την εφαρμογή μόνο των προγραμμάτων λιτότητας και αδιαφορεί σε ένα θέμα που θίγει τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ;


(Visited 94 times, 1 visits today)

Read more:
image
Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close