Σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο προσκήνιο βρέθηκε η διαφθορά μεγάλων δυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική και σε αναπτυσσόμενες, μετά από παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου, αντιπρόεδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Η δημόσια ακρόαση της Επιτροπής Ανάπτυξης είχε θέμα τη «Νέα Συμμαχία για την Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφής στην Αφρική» μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο.

Όμως στην παρουσίαση του προγράμματος συμμετείχε, εκτός από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη, USAID, και εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων, Yara International. Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη κατά την περίοδο 2004-2009 η Yara International, που αφορούσε στη δωροδοκία τοπικών αρχών και δημοσίων υπαλλήλων στη Λιβύη, την Ινδία και τη Ρωσία και για το οποίο αναγκάστηκε να πληρώσει τον Ιανουάριο του 2014 πρόστιμο ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα για εταιρεία στη Νορβηγία. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας , De Cleene, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στα ερωτήματα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Βίντεο και απομαγνητοφώνηση από την παρέμβαση/ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου.

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα στον κ. Cleene, και στον κ. Ridolfi, Κύριε Cleene, η εταιρεία σας, Yara Int., συμμετείχε σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, ένα μεγάλο σκάνδαλο που είχε να κάνει με τη δωροδοκία αξιωματούχων σε διάφορες χώρες, όπως η Λιβύη, η Ινδία και η Ρωσία. Και αφορούσε σε δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους.

Πληρώσατε τότε ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει πληρώσει ποτέ εταιρία στη Νορβηγία. Το ερώτημά μου είναι αν έχετε λάβει μέτρα, ώστε να μην επαναλάβετε τις ίδιες μεθόδους διαφθοράς και σκανδάλων, κατά την ενασχόλησή σας με ευαίσθητες περιοχές, όπως η Αφρική. Και το ερώτημά μου για τον κ. Ridolfi, είναι αν η Επιτροπή έχει λάβει υπόψιν της τέτοιες περιπτώσεις διαφθοράς τοπικών αρχών, αν αυτό είναι ένα από τα πράγματα που σας απασχολούν τα οποία αναφέρατε στην ομιλία σας, ή εάν υπάρχουν άλλα πράγματα τα οποία σας απασχολούν. Και κάτι ακόμα για τον κ. Ellingstad, ξέρω ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τις υποθέσεις σκανδάλων,και σε χώρες με μεγάλη φτώχεια υπάρχει εύφορο έδαφος για διαφθορά, αναρωτιέμαι αν την οργάνωσή σας απασχολεί το θέμα της διαφθοράς εταιρειών όπως αυτής του κ. Cleene.


(Visited 429 times, 1 visits today)

Read more:
Θα πεις κι ευχαριστώ...
Θα πεις κι ευχαριστώ…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close