Δημόσια Ακρόαση της Επιτροπής Ανάπτυξης για τη «Νέα Συμμαχία για την Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφής στην Αφρική»

Permalink

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΚ στις Βρυξέλλες, η δημόσια ακρόαση της Επιτροπής Ανάπτυξης με θέμα την παρουσίαση της έκθεσης για τη «Νέα Συμμαχία για την Ασφάλεια τροφίμων και Διατροφής στην Αφρική». Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη USAID, της νορβηγικής εταιρείας αζωτούχων λιπασμάτων, Yara International οι οποίοι παρουσίασαν τους στόχους της Νέας Συμμαχίας καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι εξέθεσαν εναλλακτικές προσεγγίσεις στο ζήτημα της αγροτικής παραγωγής και της χρήσης της γης στην Αφρική.

Το δεύτερο πάνελ συντόνισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και ευρωβουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος με παρέμβαση/ερώτησή του έφερε στο προσκήνιο τη διαφθορά μεγάλων δυτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας στο οποίο ενεπλάκη η κατά την περίοδο 2004-2009 η νορβηγική Yara International, στη Λιβύη, την Ινδία και τη Ρωσία, για το οποίο αναγκάστηκε να πληρώσει 48 δις ευρώ. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας στη δημόσια ακρόαση, απέφυγε να πάρει σαφή θέση. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο της δημόσιας ακρόασης

Πρώτο πάνελ με θέμα: Οι στόχοι της Νέας Συμμαχίας – Οι απόψεις των εταίρων
Συντονιστής, Charles GOERENS, MEP
Mr Marc ELLINGSTAD, USAID
Mr Roberto RIDOLFI, Director, DG DEVCO, European Commission
Mr Sean DE CLEENE, Senior Vice President Yara International

Δεύτερο πάνελ με θέμα: Γη και Σπόροι – Διακυβέρνηση και Ασφάλεια τροφίμων
Συντονιστής ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Στέλιος Κούλογλου

Prof. Olivier DE SCHUTTER, παρουσίαση της μελέτης για τη New Alliance by commissioned by the Committee on Development
Ms Dr. Anja CHRISTINCK, παρουσίαση της μελέτης GIZ/BMZ σχετικά με τη “Convention for the Protection of New Varieties of Plants vs. Farmers’ Rights and Human Rights”

Τρίτο πάνελ με θέμα: Ασφάλεια τροφίμων, γη και σπόροι : Οι απόψεις της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Νέα Συμμαχία και εναλλακτικές προσεγγίσεις
Συντονισμός από την Εισηγήτρια Maria HEUBUCH, MEPP

Mr Mamadou CISSOKHO, Reseau paysan de l’Afrique de l’ouest TBC
Mr Bright PHIRI, Commons for EcoJustice Malawi
Ms Isabelle BRACHET, ActionAid International

Καταληκτικά σχόλια από τη Maria HEUBUCH


(Visited 127 times, 1 visits today)

Read more:
22 fevr
Σαν σήμερα 22 Φεβρουαρίου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close