Κούλογλου στον Alpha989: «Νέο κόλπο» της ΕΕ η νέα Frontex

Permalink

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σήμερα στον Alpha 989 και στις δημοσιογράφους Έφη Αλεβίζου και Σοφία Μπερετάνου για τη σύσταση μονάδας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, τη νέα Frontex, ενόψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε τη νέα αυτή δύναμη «στρουθοκαμηλισμό της ΕΕ και μίλησε για «νέο κόλπο» της ΕΕ προκειμένου να παγιδέψει την Ελλάδα σε νέους εκβιασμούς, ενώ την ίδια στιγμή μεταχειρίζεται τη χώρα σαν αποδιοπομπαίο τράγο.

Επέρριψε δε ευθύνες στο Βερολίνο για τα τείχη που κτίζονται στην Ευρώπη, προκειμένου να σταματήσει η μεταναστευτική ροή, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση η οποία υποκινείται από τη γερμανίδα καγκελάριο η οποία είναι συνυπεύθυνη με τη στάση της για τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

Το κείμενο της συνέντευξης:

―Κι επειδή όλοι θέλουμε να μάθουμε τις λεπτομέρειες της νέας Frontex και τι ακριβώς σημαίνει επέμβαση στα σύνορα, χωρίς την συγκατάθεση ενός κράτους-μέλους και τι ακριβώς προβλέπει, όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τον κ. Στέλιο Κούλογλου, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καλό σας μεσημέρι.

―Καλό μεσημέρι

― Όλα αυτά θέλουμε να συζητήσουμε λίγο τι σημαίνει νέα Frontex και τι ακριβώς, με τι θα βρεθεί αντιμέτωπη η Αθήνα στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο αλλά και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

― Κοιτάξτε, η νέα Frontex είναι ένας ακόμα στρουθοκαμιλισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι θα το χαρακτήριζα εγώ. Στην πραγματικότητα δεν απαντάει στο κύριο πρόβλημα, τι μπορούμε να κάνουμε με τα προσφυγικά ρεύματα και πώς θα αντιμετωπίσουμε και τις αιτίες του προβλήματος αλλά και πρακτικά, τι κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Καταρχήν αυτή η υπόθεση για να φτιαχτεί θέλει δύο χρόνια, τόσο θα πάρει, μέχρι που να συγκροτηθεί όλη αυτή η δύναμη, να αρχίσει να λειτουργεί και να είναι επιχειρησιακά έτοιμη και στο ενδιάμεσο διάστημα δεν απαντάνε στο τι θα κάνουμε, ούτε επίσης απαντάνε και στο ερώτημα, ωραία, αυτή υποτίθεται η δύναμη, η οποία έχει γίνει μόνο για την Ελλάδα.

― Πραγματικά, και οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι βρίσκεται στα όρια της Συνθήκης της Λισσαβώνας και της άσκησης κυριαρχίας, κύριε Κούλογλου, δηλαδή, φαίνεται ότι τα έχουν ρίξει όλα στη χώρα μας.

― Κοιτάξτε έχει γίνει μια απίστευτη ιστορία και θα σας πω τώρα, καταρχήν, τα έχουνε κάνει θάλασσα και στο προσφυγικό. Η ιστορία ξεκίνησε, καλά, από τη μία μεριά είναι οι πόλεμοι στη Συρία, ους οποίους αντί να προσπαθούμε να τους λύσουμε βομβαρδίζουμε περισσότερο, άρα έχουμε περισσότερους πρόσφυγες και αφετέρου είχαμε και το κάλεσμα της κυρίας Μέρκελ τον Σεπτέμβριο να πάνε όλοι στην Γερμανία. Όταν το άκουσαν αυτό, ξέρετε όταν σας βομβαρδίζουνε κάποιοι και σας καλεί και η ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου, να πάτε να δειπνήσετε μαζί, θα φύγετε για να πάτε να την συναντήσετε.

― Σωστά.

― Κι ακόμα κι αυτοί ου δίσταζαν τότε να φύγουνε, λόγω του να μην πάρουν τις οικογένειές τους κι όλα αυτά, αποφάσισαν να φύγουν κι όχι μόνον από την Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν που είναι εμπόλεμες περιοχές αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου, σου λένε αφού μας θέλουν οι Γερμανοί, πάμε όλοι εκεί. Λοιπόν κάποια στιγμή η κυρία Μέρκελ άρχισε να έχει εσωτερικό πρόβλημα στη Γερμανία γιατί αντιδρούσανε και μέσα από το κόμμα της οπότε θέλησε να περιορίσει το κύμα των προσφύγων, χωρίς από την άλλη την μεριά να παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος και να ανατρέψει τελείως, αυτά που είχε πει προηγουμένως. Τι κάνει λοιπόν, έδωσε το πράσινο φως και υποκίνησε, σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες και εκτιμήσεις, διάφορα άλλα κράτη-μέλη, τα οδήγησε να μπουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, να χτίσουνε φράχτες κι επίσης να βάλουνε διάφορα εμπόδια.

― Όπως αυτά που έχουμε δει στα Σκόπια μου λέτε, αυτά τα φαινόμενα.

― Αυτά που έχουμε δει στα Σκόπια, αυτά που έχουμε δει στην Κροατία, αυτά που έχουμε δει στην Σλοβενία, αυτά που έχουμε δει στην Ουγγαρία και στην Αυστρία. Η Αυστρία δηλαδή, δεν της ήρθε ξαφνικά μόνη της στο κεφάλι να κάνει όλα αυτά που έκανε, να βάλει τους περιορισμούς που έβαλε, κι έχουνε γίνει όλα αυτά με το πράσινο φως του Βερολίνου.

― Της Γερμανίας.

― Λοιπόν και έχουνε χτιστεί διάφορα μικρο-τείχη και δηλαδή έχουμε φτάσει στο φαινόμενο, να περνάνε μόνο οι πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από τις τρεις εμπόλεμες χώρες, ενώ αδιαφορούν πλήρως για το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, τους οποίους καλέσανε κι έχουνε ξεμείνει στην Ελλάδα. Τώρα το πρόβλημα με την Frontex είναι ότι εδώ έχουνε ρίξει όλα τους τα λεφτά στην Τουρκία, κι έχουνε μιζάρει, έχουνε παίξει όλα τους τα χαρτιά στην Τουρκία όχι μόνο με την έννοια ότι της δίνουνε χρηματοδότηση τρία δισ. αλλά επίσης και ότι όλες οι ελπίδες είναι, μήπως η Τουρκία, καταφέρει και μαζέψει, και συγκρατήσει το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων στην Τουρκία, αν της δώσουμε λεφτά. Αυτό δεν είναι και πάρα πολύ εύκολο, ξέρετε.

―Δεν είναι και τυχαίο ότι, αυτή η γερμανική ιδέα, όπως μου λέτε, για τη σύγκληση τριμερούς συνόδου Τουρκίας, Γερμανίας, Ελλάδας, το οποίο το ακούσαμε από τον Αχμέντ Νταβούτογλου, όταν τον επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός στην Άγκυρα.

― Ναι, εντάξει, δεν είμαι κατά του να γίνονται και τέτοιου είδους τριμερείς συναντήσεις, αλλά το θέμα είναι ότι ξέρετε, κανείς πρόσφυγας από αυτούς που φεύγουν, δεν θέλει κανείς να μείνει σε στρατόπεδο προσφύγων ή συγκέντρωσης στην Τουρκία. Εδώ να φανταστείτε, ότι μου λέγανε σήμερα Πορτογάλοι συνάδελφοι στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι ενώ η Πορτογαλία είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες κι έχουν και τις υποδομές και υπάρχει και καλό κλίμα γενικά, καλή υποδοχή, δεν φεύγουνε να πάνε, δεν πάει κανείς, διότι θέλουνε όλοι να πάνε στην Γερμανία. Ούτε καν στην Πορτογαλία δεν πάνε, το καταλαβαίνετε αυτό; Λοιπόν τώρα τι έγινε, επειδή λοιπόν υπάρχει αυτό το αδιέξοδο κι έχει γίνει πάλι θάλασσα η ατμόσφαιρα, βρήκανε τον συνήθη ύποπτο. Ο συνήθης ύποπτος ήτανε η Ελλάδα. Στην αρχή τι κάνανε, πήγαν να το μπερδέψουν λίγο με την τρομοκρατία, ότι και καλά περνάνε από την Ελλάδα.

―Σωστά, περνάνε από δω χωρίς έλεγχο.

― Ενώ στην Ελλάδα, καταφέραμε παρά τις δυσκολίες και τις ανεπάρκειες της ελληνικής δημόσιας μηχανής, να τους εντοπίσουμε, παρά λίγο να τους συλλάβουμε κιόλας, κι ενώ ας πούμε αυτοί όλοι οι τύποι είναι γεννημένοι στο Βέλγιο και στο Παρίσι, κι ενώ μόλις δύο ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση τους σταματήσανε, τους σταματήσανε για έλεγχο στον δρόμο, αλλά δεν τους συλλάβανε, διότι δεν υπήρχε συνεργασία ανάμεσα στις βελγικές και τις γαλλικές διωκτικές αρχές δηλαδή μιλάμε τώρα για ινσπέκτορ Κλουζώ, για τις ιστορίες του ινσπέκτορ Κλουζώ, όπου τον συλλαμβάνουνε τον αθωώνουνε… Πρόκειται σήμερα για τον υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενο σε όλην την Ευρώπη και δεν τον συλλαμβάνουνε. Και τώρα λένε…

― Γιατί πέρασε από την Ελλάδα.

―Ότι πέρασε και καλά από την Ελλάδα. Αφού άρχισε και στήθηκε αυτό το σενάριο, τώρα στήθηκε η ιστορία με την Frontex όπου ο φόβο είναι ένας και μοναδικός, γιατί φυσικά και η Frontex νά’ρθει τι θα κάνει; Εγώ τους ρωτάω, λοιπόν ωραία, τι θα κάνετε; Ας υποθέσουμε ότι έχετε παντού πλοία, τι θα κάνουνε τα πλοία αυτά, όταν έρχεται μία βάρκα με εξήντα φορτωμένους ανθρώπους και με παιδιά…

― Θα την γυρίσουν πίσω;

― Θα την βυθίσετε; Για να ξέρω, τι θα κάνετε; Αυτά είναι έτοιμα να βυθιστούνε, ούτε στροφή δεν μπορούνε να κάνουνε, πάνε έτσι. Τι θα κάνουνε μ” αυτούς τους ανθρώπους; Λοιπόν, τέλος πάντων. Τώρα βρήκαν αυτό το κόλπο, όπου η παγίδα ποια είναι; Είναι να πούμε εμείς όχι, α, όχι, όχι, δεν δεχόμαστε… καθόλου…

―Υπάρχει βέβαια και η απειλή της εξόδου από την Σένγκεν… γιατί δεν έχουμε υποτίθεται, ασφαλή σύνορα.

―Ναι, εμείς να πούμε, η παγίδα ποια είναι; Εμείς να πούμε κατηγορηματικά όχι, οπότε θα πούνε να και πάλι, να η Ελλάδα φταίει. Η Ελλάδα, ας πούμε, εμποδίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Χωρίς κανείς να ρωτάει μα καλά, εντάξει, αυτή η δύναμη ταχείας επέμβασης θα επέμβει καμιά φορά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες έχουνε ήδη υπάρξει συμφωνίες για την κατανομή των προσφύγων ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας και τις οποίες δεν τηρούνε, ούτε στο ελάχιστο; Διότι βγαίνει η Πολωνία, η Ουγγαρία και λέει εμείς δεν θέλουμε κανένα πρόσφυγα, ή βγαίνει η Σλοβακία και λέει εμείς θέλουμε μόνο Χριστιανούς.

― Σωστά.

―Δηλαδή ο καθένας κάνει του κεφαλιού του και όταν είναι τα δύσκολα …

―Τα δύσκολα τα ρίχνουμε στην Ελλάδα.

―Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Ρέντσι, όταν ήτανε η κρίση, είχε πάει τότε με τον εμφύλιο στην Λιβύη, τότε που βρισκόταν στο απώγειό του και είχε μεγάλο κύμα προσφύγων, είπε ότι αν δεν μου δείξετε αλληλεγγύη, εγώ θα δώσω σε όλους βίζα Σένγκεν, που σημαίνει ότι θα τους έδινε βίζα Σένγκεν για να φύγουνε όλοι. Εάν αυτό που έλεγε…

― Κύριε Κούλογλου, να σας ρωτήσω, επειδή δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα, πάει και μισή, να σας ρωτήσω, τι περιμένουμε να δούμε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή, θα είναι σε στενό κλοιό η χώρα μας;

―Ε, περιμένουμε να δούμε κινήσεις τακτικής περισσότερο, διότι κι αυτοί κινήσεις τακτικής κάνουνε, κι εμείς κινήσεις τακτικής πρέπει να κάνουμε. Από την μια και την άλλη πλευρά να υπάρξει συμφωνία ότι όποια επιχειρησιακή κίνηση αυτής της νέας δύναμης θα γίνεται σε συμφωνία με την εθνική κυβέρνηση. Επίσης υπάρχουν δυνατότητες συμμαχιών σε αυτήν την περίπτωση ακόμα και με χώρες γενικά εχθρικές, όπως είναι η Ουγγαρία ή η Πολωνία ή η Κροατία, οι οποίες φυσικά, δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση, αυτή η δύναμη να αμφισβητήσει την πλήρη δικαιοδοσία που έχουνε στην προστασία των εθνικών τους συνόρων, εδώ στην Πολωνία βγάλανε, κατεβάσανε και την Ευρωπαϊκή σημαία από τις συνεντεύξεις τύπου, επειδή η σημαία η πολωνική είναι η πιο ωραία, λοιπόν, δηλαδή ιστορίες για σημαίες.

―Μάλιστα, να σας ευχαριστήσω πολύ κύριε Κούλογλου, γιατί πάει και μισή και πρέπει να προχωρήσουμε σε τίτλους ειδήσεων. Σας ευχαριστούμε πολύ, θα είμαστε εδώ, να τα λέμε, θα τα πούμε και αύριο, να δούμε τι θα συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής, καλό μεσημέρι.


(Visited 99 times, 1 visits today)

Read more:
DSC08397
Ημερίδα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά για την καινοτομία και τα νέα εργαλεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Καινοτομία, Ανάπτυξη και Νέα Εργαλεία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» που διοργάνωσε το ΤΕΙ Δυτικής...

Close