Ο Στέλιος Κούλογλου εξηγεί πώς στήθηκε η μεγάλη αντιπολεμική φάρσα στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

TVXS συνέντευξη

Μια εταιρεία με site, προϊόντα και εκδηλώσεις, που όμως δεν υπάρχει. Ο επικεφαλής της εταιρείας με το αποικιοκρατικό μουστάκι, που είναι ο μεταμφιεσμένος ακτιβιστής των θρυλικών Yes Men. Δύο εθελοντές με τα σκάφανδρα που προστατεύουν από κάθε επιθέσεις και μια συνέντευξη Τύπου με δεκάδες μέσα ενημέρωσης: κάπως έτσι ο Στέλιος Κούλογλου και οι Yes Men έστησαν ίσως την μεγαλύτερη ίσως φάρσα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε το βίντεο της φάρσας:

• Πριν από λίγες μέρες στήσατε μαζί με τους διάσημους Αμερικανούς ακτιβιστές Yes Men μια ανεπανάληπτη φάρσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πείτε με μας με δυο λόγια τι έγινε.

Οργανώσαμε μια συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ο Andy Bichlbaum, των Yes Men, υποδύθηκε τον Archibal Schumpeter, διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, της Global Security Response. Ο Andy παρουσίασε μια πλήρως εξοπλισμένη αμυντική σφαίρα προκειμένου να επιζήσουν από τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά ακόμα και από ακραία φαινόμενα. Την οποία μπορούν φυσικά να αγοράσουν και να φορέσουν μόνο εύποροι πολίτες, διότι κοστίζει ακριβά. Οι φτωχοί ας πεθάνουν.

• Πώς προέκυψε η ιδέα να κάνετε κάτι τέτοιο και πως καταφέρατε τελικά να στήσετε όλο αυτό το σκηνικό;

Η ιδέα προέκυψε αρκετούς μήνες πριν, όταν αποφάσισα να οργανώσω στο Ευρωκοινοβούλιο ένα αφιέρωμα στο Charlie Hebdo, την ελευθερία της έκφρασης και το πολιτικό χιούμορ, για τον ένα χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, μιλώντας για πολιτικό χιούμορ και ακτιβισμό ήταν φυσικά οι Yes Men, που είναι κορυφαίοι στο κόσμο. Είχα δει στο παρελθόν το Survival ball που είχαν παρουσιάσει οι Yes Men, υποτίθεται ως προϊόν της διαβόητης Halliburton, της εταιρείας του Ντικ Τσένυ, αντιπροέδρου των ΗΠΑ επί Τζωρτζ Μπους.

Μια τεράστια φουσκωτή μπάλα, που υποτίθεται ότι ήταν ένα αυτόνομο σύστημα διαβίωσης για τους επιζώντες καταστροφών που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ένα πρόβλημα το οποίο ο Τσένυ αρνείτο ότι υπάρχει. Ήταν μια ακόμη επιτυχημένη φάρσα τους.

Σκέφτηκα λοιπόν να τους φέρω στο Ευρωκοινοβούλιο όπου θα παρουσίαζαν τη σφαίρα αυτή σαν τη μοναδική σωτηρία από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Έτσι ξεκινήσαμε να οργανώνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή έπρεπε να είναι απολύτως αληθοφανής. Για να μοιάζει όλο αυτό πιστευτό, σκαρφιστήκαμε την ύπαρξη μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας, κορυφαίας σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας και άμυνας που τη βαφτίσαμε Global Security Response με έδρα την Ουάσιγκτον. Φτιάξαμε φυσικά κι ένα site στο internet για την εταιρεία αυτή όπου αναγράφονταν η διεύθυνσή της, τηλέφωνα επαφής, προηγούμενες δράσεις και φωτογραφίες. Μετά ξεκινήσαμε τις αποστολές από το μέιλ της εταιρείας, προς τον διεθνή Τύπο προσκαλώντας τους στη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου.

Ο Andy ετοίμασε την παρουσίασή του ως Archibald Schumpeter κατά την οποία θα μιλούσε πρώτα για τις αποτυχίες των κυβερνήσεων να βρουν λύση στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στο τέλος θα αποκάλυπτε την μοναδική λύση που μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική, την ENDURAsphere. Δύο εθελόντριες ντύθηκαν τη στολή και μπήκαν στην αίθουσα της συνέντευξης τύπου προκαλώντας σάλο στους δημοσιογράφους που ήταν εκεί.

Πρέπει να προσθέσω ότι αρχική μας ιδέα ήταν ο Andy να φορά ένα μούσι παρόμοιο με εκείνο του βέλγου βασιλιά Λεοπόλδου Β’ ώστε να θίξουμε την ιστορία της αποικιοκρατίας, τα ίχνη της οποίας εξακολουθούν να είναι υπαρκτά και έχουν άμεση σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

 

• Τι θέλατε να δείξετε με τη φάρσα αυτή;

Η φάρσα αυτή ήταν μια φάρσα αντιτρομοκρατική και αντιπολεμική. Θέλαμε να δείξουμε, έστω και με αυτό τον κωμικό και τραβηγμένο τρόπο, ότι οι λύσεις και οι μέθοδοι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα οι δυτικές κυβερνήσεις δεν είναι οι σωστοί και δεν είναι και αποτελεσματικοί. Όπως είπα και μετά την αποκάλυψη της φάρσας στα διεθνή ΜΜΕ που ήταν εκεί δεκάδες, αν θέλουμε να σταματήσουμε την τρομοκρατία πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Γιατί οι πόλεμοι και οι τυφλοί βομβαρδισμοί με τα drone, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκαλούν ακόμη περισσότερους τρομοκράτες. Πρέπει να δεχθούμε του πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και να περιθωριοποιήσουμε τους εξτρεμιστές. Πρέπει να ξεκινήσουμε ένα διάλογο με τις μετριοπαθείς δυνάμεις μέσα στο Ισλάμ, και αυτό που είναι πολύ σημαντικό, να ενσωματώσουμε τους νέους στις υποβαθμισμένες γειτονιές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.

 

• Μιλήστε μας για τις αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η δράση τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου αλλά και έπειτα στα ΜΜΕ

Η ανταπόκριση των ξένων δημοσιογράφων στην πρόσκληση ήταν μαζική. Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης και κάποιοι πίστεψαν αρχικά ότι το όλο σκηνικό ήταν αληθινό, όπως η ευρείας κυκλοφορίας βελγική εφημερίδα Le soir. Αυτό που ακολούθησε αμέσως μετά ήταν επίσης εντυπωσιακό, καθώς η δράση έγινε θέμα στο διεθνή Τύπο. Έγινε εξώφυλλο στη βεγλική εφημερίδα Μetro news, την οποία διαβάζουν καθημερινά πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες, ενώ εκτεταμένα δημοσιεύματα είχαν επίσης το ανεξάρτητο αμερικανικό ενημερωτικό πρόγραμμα democracy now! η αγγλική telegraph, οι βελγικές καθημερινές εφημερίδες Le vif, Le soir, La libre Belgique, η δημόσια καναδική ραδιοτηλεόραση cbc. Ειδικά ρεπορτάζ έγιναν επίσης από το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων belga, και τη δημόσια βελγική ραδιοτηλεόραση rtbf.

Βίντεο και φωτογραφίες: Βασίλης Κατσαρδής

 

 

 

 

 


(Visited 131 times, 1 visits today)

Read more:
23238613459_ef402305ba_o
Κούλογλου: Επιστροφή στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης για να χτυπήσουμε την ακροδεξιά

«Στρατηγικές ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» ήταν το θέμα της διεθνούς διάσκεψης που συνδιοργάνωσαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Close