Ψηφοφορία για την Τisa: H GUE / NGL θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαίωματα των λαών ενάντια στις επιζήμιες εμπορικές συμφωνίες
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με συστάσεις προς την Επιτροπή για τη διαπραγμάτευση της Τisa (Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών). Τρεις σημαντικές τροπολογίες που πρότεινε η GUE / NGL έγιναν δεκτές, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διασφάλιση των καθολικών προδιαγραφών των υπηρεσιών, καθώς και μια «ρήτρα αναθεώρησης» που θα επιτρέψει σε όλα τα μέρη να αναστείλουν ή να αντιστρέψουν τις δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας σε περιπτώσεις κοινωνικού ντάμπινγκ.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης μια τροπολογία για τον αποκλεισμό κάθε ρήτρας διατήρησης της ισχύουσας κατάστασης και μη αναστρεψιμότητας που, αντίστοιχα, θα εμπόδιζε τις χώρες να αυξήσουν το επιπέδο ρύθμισης σε συγκεκριμένους τομείς υπηρεσιών που έχουν ήδη απελευθερωθεί κατά τη στιγμή της υπογραφής, και θα τους απέτρεπε από την εκ νέου ρύθμιση τομέων υπηρεσιών από τη στιγμή που έχουν απελευθερωθεί. Αυτό το αίτημα του Κοινοβουλίου είναι αντίθετο με την εντολή για την Τisa που δόθηκε από το Συμβούλιο στην Επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει την υποχρέωση της Επιτροπής να επιβάλει τις δύο ρήτρες διατήρησης της ισχύουσας κατάστασης και μη αναστρεψιμότητας στις διαπραγματεύσεις.
Ο σκιώδης εισηγητής της GUE / NGL για την έκθεση, Στέλιος Κούλογλου, έθεσε το σφαιρικό πλαίσιο του ψηφίσματος, συγκρίνοντάς την Τisa με την υφιστάμενη Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS), η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα χωρών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου: «Αν η GATS πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ας την αξιολογήσουμε και ας τη μεταρρυθμίσουμε μαζί με όλα τα κόμματα. Όμως, η Τisa, αντίθετα, είναι μια νέα πολυμερή συμφωνία που τη διαπραγματεύεται μια λέσχη πλουσίων χωρών και παραμένει προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών, εις βάρος της ποιότητας της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και της προστασίας των δεδομένων. «
Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής, Λόλα Σάντσες Καλντεντέυ, επέκρινε επίσης την έλλειψη ενδιαφέροντος για τον αποκλεισμό των περισσότερων αναπτυσσόμενες χωρών: «Η έκθεση Ρέντινγκ αναγνωρίζει τη σημασία του εμπορίου υπηρεσιών για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά δεν προτίθεται να αλλάξει το γεγονός ότι η Τisa είναι μια μακρο-συνθήκη για τις υπηρεσίες, στην οποία οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες αποκλείονται από τη διαπραγμάτευση.»
«Η έλλειψη διαφάνειας παραμένει επίσης ένα πρόβλημα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει με μυστικότητα, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες ή επιτρέποντάς τους να δουν το κείμενο της συμφωνίας. Το γεγονός ότι εγώ, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορώ να διαβάσω μερικά από τα κείμενα (αν υποσχεθώ να κρατήσω όλες τις πληροφορίες που έχω διαβάσει μυστικές), δεν είναι αρκετό. Είμαι πολίτης πολύ περισσότερο από το να είμαι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και θέλω να έχω το δικαίωμα να διαβάζω τα κείμενα ως πολίτης, όχι μόνο ως πολιτικός.»
Ο συντονιστής Ομάδας της GUE / NGL για την Εμπορική Πολιτική, Χέλμουτ Σολτς, σχολίασε: «Στη σημερινή σύνοδο κερδίσαμε την ψηφοφορία επί της τροπολογίας μας να περιληφθεί μια ρήτρα αναθεώρησης στη συμφωνία Τίσα, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναιρέσει την απελευθέρωση μιας υπηρεσίας, ή μέσω της οποίας η ΕΕ θα μπορούσε να εγκαταλείψει ή να αναστείλει τη συμφωνία Τisa σε περίπτωση αρνητικών εμπειριών, ιδίως όσον αφορά το κοινωνικό ντάμπινγκ».
«Ωστόσο, αμφιβάλλω ότι το ψήφισμα αυτό θα προκαλέσει μια αλλαγή για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για την Tisa, ιδίως δεδομένου ότι η Επίτροπος για το Εμπόριο Μαλμστρόμ, επανέλαβε για άλλη μια φορά στη συζήτηση σήμερα την προσήλωση της Επιτροπής στην εντολή του Συμβουλίου. Αυτό ενισχύει το φόβο μου ότι οι δικαιολογημένες ανησυχίες των κοινωνιών που πλήττονται θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους για άλλη μια φορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα λίγων εταιρειών. Οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτουμε την ΤΤΙΡ και τη CETA είναι ουσιαστικά οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτουμε και την Τίσα:. πραγματικά δίκαιο εμπόριο δεν είναι εφικτό βάσει αυτών των συνθηκών.»
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, Τόμας Χέντελ, δήλωσε για τα αποτελέσματα: «Με μια πρώτη ματιά, η έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να μην είναι τόσο άσχημη όσο αναμενόταν. Πολλά από τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να τηρούν τα βασικά πρότυπα εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και μια ρήτρα αναθεώρησης.»
«Ωστόσο, μια τροπολογία μας που πρότεινε να γίνει αυτή η έκθεση δεσμευτική για τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εγκρίθηκε. Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Απασχόληση πρότεινε επίσης δεσμευτικά ελάχιστα πρότυπα και ιδιαίτερα τη νομική δικαιοδοσία τους αλλά η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τίποτα από αυτά.»
«Ελπίζουμε ότι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος και η Επιτροπή Απασχόλησης θα επιμείνουν το αίτημα του Κοινοβουλίου να γίνει σεβαστό από τους διαπραγματευτές της Επιτροπής.»
Άλλες τροπολογίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν κόκκινες γραμμές για την GUE / NGL, δεν εκγρίθηκαν από το Κοινοβούλιο σήμερα. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόταση να αποσυρθεί εντελώς η Επιτροπή από τις διαπραγματεύσεις, και μια πρόταση για τη χρήση «θετικής λίστας» (πράγμα που σημαίνει ότι μόνο οι τομείς των υπηρεσιών που αναφέρονται ρητά θα απελευθερωθούν). Ως εκ τούτου, η GUE / NGL καταψήφισε το ψήφισμα.
Ο Στέλιος Κούλογλου κατέληξε: «Η ομάδα μας καταψήφισε την έκθεση Ρέντινγκ. Μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, τους καταναλωτές, τους ευρωπαίους πολίτες και τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες, είμαστε αντίθετοι – και θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι – στις διαπραγματεύσεις για την Tisa».