Κούλογλου: Αν επανέλθει η ΝΔ, προσδεθείτε και μην καπνίζετε

Permalink

Αφιέρωμα του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στη Διατλαντική-εταιρική σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Σε 6 εκπομπές, που μεταδίδονται κάθε μέρα από τις 8 έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2016, 12:00-14:00 & στις 14 Φεβρουαρίου, 11:00-14:00, θα δοθεί πρώτα μια συνοπτική εικόνα για το τι είναι η ΤΤΙΡ κι έπειτα θα επιχειρηθεί μια εμβάθυνση στους επιμέρους τομείς που θα επηρεάσει η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής. Τέλος, θα δοθεί μια επισκόπηση των αντιστάσεων που εκφράζονται στην Ευρώπη και την Ελλάδα ενάντια στην ΤΤΙΡ.

Την πρώτη ημέρα του αφιερώματος μίλησε στους Νίκο Τσιμπίδα και Κωνσταντίνα Δημητρούλη και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σκιώδης εισηγητής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Tisa (Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών), στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.

Τόσο για τη διατλαντική συμφωνία TTIP για το εμπόριο και τις επενδύσεις όσο και για την συμφωνία Tisa για τις υπηρεσίες, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει άμεσα να ενημερωθούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιες συμφωνίες για την καθημερινή ζωή των πολιτών και για τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Οι διαπραγματεύσεις, όπως είπε, γίνονται μυστικά, δίχως να γνωρίζει κανείς το περιεχόμενό τους ενώ ακόμα και Ευρωβουλευτές και Επίτροποι της Κομισιόν δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα πρακτικά. Μόνο πολύ συγκεκριμένοι Ευρωβουλευτές, όπως οι επικεφαλής ομάδων, έχουν αυτή τη δυνατότητα και μόνο σε ένα δωμάτιο κλειστό χωρίς κάμερα, χωρίς σημειώσεις και με την προϋπόθεση να τηρήσουν απόλυτη μυστικότητα για ό,τι διαβάσουν.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο ως προς το ποια κατεύθυνση πρόκειται να πάρουν οι διαπραγματεύσεις για την Tisa, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ως Ομάδα της Αριστεράς δώσαμε μια μεγάλη μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο με πολύ θετικά αποτελέσματα και καταφέραμε να συσπειρώσουμε τους Πράσινους και μια μερίδα των σοσιαλιστών ώστε να περάσουν, σ’ένα συντηρητικό ευρωκοινοβούλιο, πολύ σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν το επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών, την τήρηση των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, το δικαίωμα του κράτους και των εκλογέων να αλλάζουν μια πολιτική, όπως την ιδιωτικοποίηση, εάν αυτή δε λειτουργεί σωστά.» Οι τροπολογίες αυτές εντάχθηκαν μέσα στο κείμενο των συστάσεων που έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται το ζήτημα εκ μέρους των κρατών μελών.

Σε αντίθεση με την Ομάδα της Αριστεράς, «σύσσωμη η ΝΔ σύσσωμη ψήφισε να μην τηρούνται οι συμβάσεις της ΔΟΕ, να μην τηρούνται τα στάνταρ εργασίας, να μην προστατεύονται οι πολίτες, να μην αλλάζει η απόφαση σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων, που δίνουν και την εικόνα του τι θα γίνει αν κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης έρθει στην εξουσία: προσδεθείτε και μην καπνίζετε», είπε χαρακτηριστικά καταλήγoντας.

Στην ίδια εκπομπή μίλησαν επίσης οι Θεοδώρα Κοτσακά, Διδάκτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, ο Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων ο John Hilary, Επικεφαλής του κινήματος «War on Want και ο  Γιώργος Δημαράς, οικολόγος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση:

http://www.ert.gr/afieroma-tou-protou-programmatos-sti-diatlantiki-eteriki-schesi-emporiou-ke-ependiseon-ttip-aud/


(Visited 109 times, 1 visits today)

Read more:
350925-parelase.jpeg
Παρελάσεις; που πας ρε Καραμήτρο;

Τα χθεσινά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας είναι πολύ ανησυχητικά. Πρόκειται, με μεγάλη διαφορά, για τη χειρότερη Δευτέρα από...

Close