Κούλογλου: Συμφέρει την Ελλάδα η συμφωνία με το ΝΑΤΟ

Permalink

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στο Πρακτορείο 104,9 και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα»

Καλησπέρα κ. Κούλογλου. Θέλαμε να ρωτήσουμε αν είστε στην ημερίδα για το προσφυγικό. 

Καλησπέρα. Όχι δεν είμαι στην ημερίδα.

Για ποιο λόγο;

Δεν προσεκλήθη να συμμετέχω στην ημερίδα παρότι την διοργανώνουν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ηπήρξε επιλεκτική πρόσκληση;

Δε θέλω να αναφερθώ σ’αυτά, ας μιλήσουμε για κάτι πιο σημαντικό, κατά τα άλλα συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, ξέρετε.

Έχω την αίσθηση ότι το όνομά σας ήταν στους διοργανωτές της ημερίδας της συγκεκριμένης.

Εντάξει δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ότι έχω ασχοληθεί πολύ με το προσφυγικό θέμα και αν θέλετε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε περισσότερο γι αυτό, τώρα δεν έχει σημασία αν μιλάω ή δεν μιλάω στην ημερίδα για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι ομιλητές είναι υπουργοί και ξένοι επίσημοι, και στα προεδρία δύο ενοτήτων είναι ο κ. Παπαδημούλης και ο κ. Χρυσόγονος. Δεν είδα πουθενά την κ. Κούνεβα στο επίσημο πρόγραμμα, ούτε εσάς βέβαια σας είδα στο επίσημο πρόγραμμα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν ήσασταν στη διοργάνωση. Γιατί η κ. Κούνεβα όπως μας είπε συμμετέχει. Πάντως κ. Κούλογλου εμείς σας καλέσαμε για την ημερίδα, αλλά καλό είναι να ξεκινήσουμε με το προσφυγικό μια που το γνωρίζετε πολύ καλά, είστε στις Βρυξέλλες.

Θα θέλαμε λοιπόν να σας θέσουμε το ερώτημα, για το τι μέλει γενέσθαι όσον αφορά στη χώρα μας με όλα αυτά που βλέπουμε, με τους ξένους που συνεχίζουν να μας κουνούν το δάχτυλο, οι Αυστριακοί να στέλνουν στα σύνορα με την πΓΔΜ, στα σύνορα με την Ελλάδα αστυνομικούς, τι εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε;

Είναι πολύ σημαντική η τελευταία αυτή απόφαση του ΝΑΤΟ, να αναλάβει την φύλαξη του θαλασσίου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Αντικαθιστώντας ουσιαστικά και τη FRONTEX…

Και τη FRONTEX,η οποία ποτέ δεν υπήρχε, αυτό το σχήμα το οποίο θα γινόταν κάποια στιγμή επιχειρησιακά, αυτό θέλει ξέρετε για να δημιουργηθεί γύρω στον ένα χρόνο. Και στην πραγματικότητα, το είχα πεί ήδη από την αρχή, ήταν μια παγίδα, δηλαδή θέλανε εμείς να πούμε όχι για να πούνε να, η Ελλάδα φταίει. Κι εμείς είπαμε εντάξει από τη στιγμή που ορίζονται οι αρμοδιότητες αυτού του σώματος και δεν θίγουν θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν έχουμε αντίρρηση, δε μπορούσαν πλέον να μας κατηγορήσουν ότι εμείς βάζουμε εμπόδια στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, και ανακάλυψαν τα υπόλοιπα, τα hot spots και τα λοιπά. Ζητείτο ένα πρόσχημα ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα, με κάποιον τρόπο να κλείσουν τα σύνορα επειδή αθετεί τις υποχρεώσεις της κλπ. έτσι ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδρο προσφύγων, όλων των προσφύγων που οι άλλες χώρες δε θέλουν να πάρουν παραβιάζοντας όλες τις σχετικές συμφωνίες.

Αποθήκη ψυχών, όπως είπε κάποια στιγμή και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Αποθήκη ψυχών, αποθήκη προσφύγων, αποθήκη ανθρώπων που έχουν βασανιστεί και που δεν φταίνε αυτοί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αλλά φταίνε αυτοί που δε τους δέχονται σε μεγάλο βαθμό και άλλοι βέβαια…

Θα δούμε και ποια ακριβώς θα είναι η δράση του ΝΑΤΟ γιατί δεν έχω καταλάβει, δηλαδή το ΝΑΤΟ θα πάει ενάντια στη συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία των προσφύγων;

Μεταξύ μας είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα τείχος εκεί. Δηλαδή η έννοια είναι να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο εικονικό τείχος εννοείται, φυσικά…

Αποτροπής των προσφύγων να φτάσουν στα νησιά…

Ναι, είναι το πρώτο τείχος και επομένως και στην Ευρώπη. Είναι το πρώτο τείχος που χτίζει το ΝΑΤΟ μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Βέβαια φροντίσαν προηγουμένως να χτίσουν άλλα ενδιάμεσα τείχη όλες αυτές οι χώρες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Και αυτό είναι το αποκρουστικό. Δηλαδή, η Ουγγαρία με τους φράχτες, η Κροατία, η Σλοβενία κτλ. Αλλά παρόλα αυτά είναι ένα τείχος, έτσι, από την άλλη είναι γεγονός ότι αυτό ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή για την ελληνική πλευρά, διότι διαφορετικά, λόγω της απαράδεκτης στάσης που ακολουθούνε στο θέμα των προσφύγων, δε δείχνουν ανθρωπισμό, κτλ. η Ελλάδα κινδύνευε να αντιμετωπίσει μια τεράστια κοινωνική και πολιτική κρίση, εάν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονταν μέσα στη χώρα. Αυτό προς το παρόν, τουλάχιστον, αν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, αποφεύγεται. Δεν είναι ότι καλύτερο, ενδεχομένως να παραβιαστούν διεθνείς κανόνες, αλλά τουλάχιστον δε θα τους παραβιάζει η ελληνική πλευρά, θα τους παραβιάζει το ΝΑΤΟ. Το καλύτερο που είναι να γίνει, είναι να αντιμετωπιστούν για μια επιτέλους φορά, οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων που είναι βασικά οι πόλεμοι και η αποσταθεροποίηση στη Μ. Ανατολή.

Αυτό είναι το ευχής έργον, όλοι προς τα εκεί κοιτάζουμε, αλλά δυστυχώς με ευχολόγια δε λύνονται αυτά τα προβλήματα τα τόσο σοβαρά. Η καλύτερη λύση που ποτέ δεν είναι λύση και πάμε σε φτιασιδώματα πάντα. Να πάμε λίγο στο θέμα που σας καλέσαμε ουσιαστικά, για να μας πείτε γι αυτή την ημερίδα, φαντάζει λίγο παράξενο έτσι όπως ακούγεται, η κλωστική και η ιατρική κάνναβη ως παράγοντες για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η λέξη κάνναβη θεωρείται ταμπού αλλά εδώ μιλάμε για κάνναβη βιομηχανική πλέον. 

Κοιτάξτε, η κλωστική κάνναβη ήταν ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν. Ταιριάζει πολύ και στο κλίμα και στο χώμα της Ελλάδας και παλιότερα από αυτό κατασκευάζονταν από τα πανιά των πλοίων μέχρι τα ρούχα. Μετά έπεσε σε μια σουρρεαλιστική σχεδόν ιστορία με τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών όπου θεωρήθηκε ότι αν έχεις ρούχα, τα στρίβεις και τα φουμάρεις ας πούμε, το οποίο είναι τρέλα τελείως και άσχετο. Τώρα η ιστορία της κλωστικής κάνναβης έχει επανέλθει και διεθνώς. Κι εμάς επειδή η γεωργία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και αδιέξοδα με μονοκαλλιέργειες ή πολύ δαπανηρές καλλιέργειες για το περιβάλλον όπως είναι το βαμβάκι, είναι μια εναλλακτική λύση. Συγχρόνως, η θεραπευτική κάνναβη υιοθετείται κι αυτή από μια σειρά από χώρες, διότι ανακαλύφθηκε ανακαλύφθηκε τελευταία ότι έχει κάποιες ιδιότητες φαρμακευτικές ευεργετικές. Μάλιστα, η Γερμανία αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται με απόφαση της κυβέρνησης, τα ασφαλιστικά ταμεία να δικαιολογούνε και θα καλύπτουνε τα έξοδα για χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Και συγχρόνως, είναι ένα διεθνές εμπόριο το οποίο αυξάνεται πάρα πολύ κι εμάς μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε ρόλο και να αρχίσουν οι επιχειρήσεις πάνω στη φαρμακευτική κάνναβη. Αντί να αρχίσουμε πάλι δηλαδή να εισάγουμε το φάρμακο αυτό, θα πρέπει αφού ευνοείται η καλλιέργεια της κάνναβης από το κλίμα, να το εξάγουμε. Να δημιουργήσουμε φαρμακευτικά προϊόντα.

Όλη η συνέντευξη εδώ:

Στην Ελλάδα κ. Κούλογλου είχε γίνει μια προσπάθεια νομίζω με κάποια εταιρεία, να προωθηθεί αυτή η ιστορία αλλά δεν ξέρω αν ο νόμος έχει αλλάξει ή έχει προσαρμοστεί.

Δεν έχει προσαρμοστεί, ο νόμος πρέπει να προσαρμοστεί πρέπει να αλλάξει. Παλιότερα είχαν γίνει κωμικοτραγικά επεισόδια, δηλαδή απαράδεκτα για το επίπεδο της χώρας, το cannabis shop που πουλούσε ρούχα φτιαγμένα από κάνναβη, τον είχαν συλλάβει, του είχαν νομίζω κλείσει το μαγαζί, είχε τραβήξει τρομερά πράγματα για κάτι που είναι σε όλο τον κόσμο διαδεδομένο και δεν έχει καμία σχέση με του φουμάρισμα «μπάφου» ας πούμε.

Κ. Κούλογλου, γεννάται το ερώτημα γιατί διοργανώνετε αυτή την ημερίδα στο ευρωκοινοβούλιο και όχι εδώ στην Ελλάδα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη.

Γιατί θα έρθουν και ειδικοί από άλλες χώρες που έχω καλέσει και με βάση την εκδήλωση στις Βρυξέλλες, θα προχωρήσω και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και στην Ελλάδα, να μην έχετε καμιά αμφιβολία. Ήδη χθες, στην Πάτρα που έγινε μια μεγάλη εκδήλωση για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, το τρίτο κομμάτι αφορούσε την κλωστική και θεραπευτική κάνναβη.

Άρα θα περιμένουμε και στη Θεσσαλονίκη να δούμε κάποια τέτοια ημερίδα. Στέλιο είσαι σκιώδης εισηγητής στην Ευρωομάδα για την Tisa. Υπάρχει ένα σκοτεινό παρασκήνιο γύρω από αυτό, σε ένα λεπτό να μας δώσεις έναν τίτλο γιατί θα συζητήσουμε άλλη φορά γι αυτό. 

Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία που θα καθορίσει τη ζωή μας. Αφορά όλες τις υπηρεσίες, εκπαίδευση, υγεία, επικοινωνίες, συγκοινωνίες, και κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση των πάντων. Εμείς , ως Αριστερά, είμαστε εναντίον, και η Δεξιά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Δημοκρατίας, είναι υπέρ όλων αυτών. Γι αυτό ακριβώς αυτό είναι και το μέλλον εάν κάποια στιγμή επανέλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία με τον νεοφιλελεύθερο κ. Μητσοτάκη επικεφαλής.

Θα μιλήσουμε αναλυτικά άλλη μέρα. Ευχαριστούμε πολύ 


(Visited 152 times, 1 visits today)

Read more:
41365259980_d128ce8c9b_k
Ερώτηση Κούλογλου σε EKT για εμπλοκή ονόματος Στουρνάρα στο σκάνδαλο Novartis.

Eρώτηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με την αναφορά του ονόματος του Διοικητή...

Close