Ηλίας Δημητρακόπουλος: Η ελληνική ανάμειξη στο Watergate – Συνέντευξη στο Στέλιο Κούλογλου

Permalink

Κορυφαία φυσιογνωμία της ελληνικής αντίστασης στις ΗΠΑ, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε μιλήσει στον Στέλιο Κούλογλου για τον ελληνικό δάκτυλο του  Watergate καθώς και τον ρόλο του Χένρι Κίσινγκερ στα σχέδια της απαγωγής και της δολοφονίας του.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης: Κίσινγκερ: Ο Δημητρακόπουλος πέθανε στις ελληνικές φυλακές.

Το τρίτο μέρος της συνέντευξης: Ηλίας Δημητρακόπουλος: Η απαγωγή μου με υποβρύχιο

Οι αποκαλυπτικές  μαρτυρίες του Ηλία Δημητρακόπουλου περιλαμβάνονται στα ντοκιμαντέρ «Η ελληνική ανάμειξη στο Watergate» και «Κίσινγκερ, ο Μιλόσεβιτς του Μανχάταν» από την σειρά εκπομπών του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

 

Δραπέτευσα από την Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου του 1967, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών. Όταν έφτασα στην Ουάσιγκτον ο Σπύρο Άγκνιου ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας του Μέριλαντ και είχα μαζί του στενές σχέσεις. Μας είχε γνωρίσει η φίλη μου πρέσβειρα Λουίς Γκορ, γνωστό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η οποία είχε συστήσει τον Άγκνιου στον Νίξον.

Ο ΄Αγκνιου, στις πρώτες επαφές που είχα μαζί του, όταν έφτασα το 1967, με διαβεβαίωσε ότι θα μείνει ουδέτερος επί του ελληνικού θέματος,  ούτε υπέρ της δικτατορίας ούτε υπέρ εμού, που έκανα εκστρατεία εναντίον της.

Όταν ο ΄Αγκνιου επιλέχθηκε από τον Νίξον για υποψήφιος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πληροφορήθηκα ότι η ελληνική χούντα έκανε μεγάλες προσπάθειες να ανατρέψει την ουδετερότητα του . Ετσι παρεκάλεσα την πρέσβειρα Γκορ και πήγαμε μαζί και τον επισκεφθήκαμε. Ο Αγκνιου διαβεβαίωσε ξανά και την πρέσβειρα Γκορ κι εμένα, ότι θα παραμείνει ουδέτερος.

Λίγες μέρες μετά πήγε στο National Press Club, εδώ στην Ουάσιγκτον , για να κάνει την πρώτη του ομιλία ως υποψήφιος Αντιπρόεδρος. Ενώ όμως είμαστε βέβαιοι ότι ο ΄Αγκνιου θα συνέχιζε την ουδετερότητά του, όταν η Μαίρη Μακ Γκρόρυ της «Washington Star» τον ρώτησε: «Είστε υπέρ ή κατά της ελληνικής δικτατορίας», ο ΄Αγκνιου, αντί να απαντήσει, έβγαλε ένα δακτυλογραφημένο χαρτί από την τσέπη του, το οποίο διάβασε: Ήταν διθύραμβος υπέρ της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Την επόμενη ημέρα οργάνωσα press conference στην Ουάσιγκτον που επιτέθηκα στον ΄Αγκνιου. Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα γιατί ήταν η πρώτη φορά που Έλλην δημοσιογράφος επιτίθετο εναντίον του Ελληνοαμερικανού υποψηφίου για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Προσπάθησα μετά να εξακριβώσω για ποιό λόγο ο ΄Αγκνιου άλλαξε γνώμη μέσα σε μια εβδομάδα. Και τότε ανακάλυψα ότι η δικτατορία του Γεωργίου Παπαδοπούλου, μέσω του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάππας και της ελληνικής ΚΥΠ, που τότε χρηματοδοτείτο από την Αμερικανική CIA, έδωσε 549.000 δολάρια μετρητά για την προεκλογικήεκστρατεία των Νίξον-Αγκνιου , τα οποία ο Πάππας έφερε στην Ουάσιγκτον .

spiro_agnew_richard_nixon

Σπύρο Άγκνιου και Ρίτσαρντ Νίξον

 

Αυτό αποτελούσε εκρηκτική εξέλιξη για τον Νίξον και τον Άγκνιου, διότι ο καταστατικός χάρτης της CIA ρητώς απαγορεύει την ανάμιξη της CIA στην αμερικανική πολιτική ζωή. Επιτρέπει ανάμιξη σε όλες τις άλλες χώρες, αλλά όχι στις ΗΠΑ. Κι εδώ επρόκειτο για ανακύκλωση χρημάτων του Αμερικανού φορολογουμένου. Η CIA χρηματοδοτούσε την ΚΥΠ και τα χρήματα μέσω της Ελλάδος, ξαναγύριζαν στην Ουάσιγκτον .

Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με το σκάνδαλο του  Watergate  θεωρείται ως η κυριότερη αιτία για την απόφαση της κυβερνήσεως Νίξον να διαρρήξει τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο  Watergate στις 17 Ιουνίου του 1972, γεγονός το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον τον Αύγουστο του 1974. Έχει πλέον περάσει στην ιστορία ως το σκάνδαλο του Watergate, στο οποίο η ελληνική πτυχή είναι ένα σημαντικό στοιχείο αυτού του σκανδάλου. Ότι δηλαδή οι διαρρήκτες του προέδρου Νίξον έψαχναν στα γραφεία του Δημοκρατικού κόμματος για να μάθουν τι ήξερε η ηγεσία του για την χρηματοδότηση του Προέδρου Νίξον και του Αντιπροέδρου Άγκνιου από την ελληνική ΚΥΠ.

Στις μαγνητοφωνημένες ομιλίες του Νίξον στο Λευκό Οίκο, που δόθηκαν πολύ αργότερα στη δημοσιότητα, ο Πάππας ετοιμάζεται το 1972 να επισκεφθεί τον Νίξον. Και προτού φτάσει στο γραφείο του προέδρου, ο Χάντελμαν, ο πρώτος σύμβουλος του Νίξον, κουβεντιάζει με τον πρόεδρο Νίξον για τον Τομ Πάππας και όλοι τον εκθειάζουν. Τι σπουδαίος είναι ο Πάππας, τι χρήσιμος είναι ο Πάππας, πόσο μας βοηθάει και λέει ο Χάντλεμαν :«Και πάντοτε πληρώνει τοις μετρητοίς». Ο Χάντελμαν ξέρει ότι ο Πάππας πληρώνει πάντοτε τοις μετρητοίς, γιατί τα 549.000 δολάρια του 1968 ήταν μετρητά.

Έρχεται λοιπόν ο Πάππας στο oval office, το προσωπικό γραφείο του Προέδρου, και για πρώτη φορά ο Νίξον εκμυστηρεύεται στον Πάππας λεπτομέρειες του  Watergate  Γιατί ο Πάππας, για να εξασφαλιστεί η σιωπή των διαρρηκτών έχει δώσει 50.000 δολάρια μετρητά, στον Τζων Μίτσελ, τον υπουργό Δικαιοσύνης του Νίξον.

Ο Πάππας έχει μεγάλη δύναμη τότε. Στην ίδια συζήτηση  Νίξον – Χάντλεμαν στο Λευκό Οίκο, πριν φτάσει ο Πάππας, ο Χάντελμαν λέει στον πρόεδρο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο θέλει να ρυθμίσει ο Πάππας.  Και τον ρωτάει ο Νίξον ποιό είναι αυτό το πρόβλημα. Θέλει ο Χένρυ Τάσκα να παραμείνει πρέσβης στην Αθήνα και το State Department θέλει να τον ανακαλέσει από την Αθήνα και να τον κάνει υφυπουργό των Εξωτερικών για τις Αφρικανικές υποθέσεις. Και ο Νίξον, αγνοώντας όλα τα συμβούλια προαγωγών του State Department λέει ότι αν ο Πάππας θέλει τον Τάσκα να μείνει στην Αθήνα ο Τάσκα θα μείνει στην Αθήνα.

Όταν κατέθεσα στην Αμερικανική Βουλή, στις 12 Ιουλίου του 1971, αναφέρθηκα στην υπόθεση του Τομ Πάππας. Ο τότε Πρόεδρος της Επιτροπής, ο αείμνηστος Μπέντζαμιν Ρόζενθαλ, που τόσο πολύ με βοήθησε και στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας, και αργότερα στον αγώνα για το εμπάργκο εναντίον των Τούρκων για την εισβολή στην Κύπρο, μου ζήτησε να υποβάλω μνημόνιο για τις δραστηριότητες του Τομ Πάππας.

Υπέστην φοβερούς διωγμούς, λόγω του Τομ Πάππας και έγινε και ένα σοβαρό επεισόδιο, διότι ο τότε μυστικός σύμβουλος του Νίξον, ο Μόριν Τσότνερ, ο παλιός του σύμβουλος από την Καλιφόρνια, με επισκέφθηκε και μου ζήτησε να μην υποβάλλω το μνημόνιο για τις δραστηριότητες του Πάππας. Μου είπε ότι ο Πάππας είναι φίλος του Προέδρου, θα βρω τον μπελά μου, θα με απελάσουν, αλλά εγώ το υπέβαλα.

Ο Πάππας πνέει μένεα εναντίον μου. Σε ένα επεισόδιο, στο γνωστό εστιατόριο «Σαν Σουσί», εδώ στην Ουάσιγκτον, έτρωγα με τον Μπομπ Νόβακ, τον γνωστό αμερικανό αρθρογράφο. Ο Πάππας που τρώει στο ίδιο εστιατόριο ,αφήνει τους συνδαιτυμόνες του, έρχεται στο τραπέζι μας και αρχίζει να απειλεί κι εμένα και τον Μπομπ Νόβακ, ότι θα μας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αν συνεχίσουμε τον πόλεμο εναντίον του.

Εν συνεχεία, το Γενάρη του 1972, σε ένα επίσημο γεύμα στην Ουάσιγκτον , ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζων Μίτσελ επιτίθεται λυσσωδώς στην πρέσβειρα Λουίς Γκορ για τη φιλία μαζί μου και για τον πόλεμο που κάνω εναντίον του Τομ Πάππας και ότι εγώ θα τιμωρήσω τον Δημητρακόπουλο και θα τον απελάσω.

Το 1980, ο φιλέλλην και πολύ φίλος βουλευτής της Καλιφόρνια Ντον Εντουαρντς, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της αρμόδιας δικαστικής υποεπιτροπής της Αμερικανικής Βουλής, που είχε τον έλεγχο του FBI, ζήτησε από τον FBI και τον δικαστή Ουέμπστερ να με αποκαταστήσει για τις κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί εναντίον μου,όπως «σκοτεινός κομουνιστής», «διπλός πράκτορας», «τριπλός πράκτορας» και άλλα παρόμοια. Ο δικαστής Ουέμπστερ, ο οποίος ήταν και πολύ συμπαθής προσωπικότητα μου έδωσε όλες τις ημερομηνίες που το FBI με είχε υπό παρακολούθηση. Η ημερομηνία που επισκέφθηκα τον Λάρυ Ο’ Μπράιαν, τον Οκτώβριο του ’68, ήταν στις ημερομηνίες αυτές.

Με είχαν στο στόχαστρο γιατί είχαν μάθει ότι εγώ ήμουν αυτός που είχα δώσει την πληροφορία για την χρηματοδότηση από την ελληνική χούντα. Λόγω της δράσης μου εναντίον της δικτατορίας, το FBI και η CIA παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά μου.Όταν ζήτησα να συναντηθώ στα γραφεία του  Watergate με τον Λάρυ Ο’ Μπράιαν, τον πρόεδρο των Δημοκρατικών, χρειάστηκε να ζητήσω τη βοήθεια του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Πατ Μπράντ. Ήταν παλαιός και πολύ καλός φίλος, ο οποίος όμως μου είπε ότι ο Ο’ Μπράιαν θέλει να σε δει, αλλά πρέπει να του εξηγήσεις για ποιό λόγο θέλεις να τον δεις.
Τότε αναγκάστηκα να αποκαλύψω το μυστικό στο τηλέφωνο. Υποψιαζόμουνα την παρακολούθηση αλλά δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, προτίμησα να γίνει το ραντεβού. Όταν λοιπόν το 1969 ο Νίξον και ο Κίσινγκερ ανέλαβαν την εξουσία, το FBI τους ενημέρωσε. Από εκεί ξεκινάει η εχθρότητα, η οποία οδήγησε στην πρώτη απόπειρα απαγωγής μου, τον Δεκέμβριο του ’70.


(Visited 445 times, 1 visits today)

Read more:
syriza tha les
ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις: Η εβδομάδα των κουβαρντάδων

«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη, η οποία δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα. Mπορεί να μην έγιναν...

Close