Ο Χάρι Πότερ στο Ευρωκοινοβούλιο – Ημερίδα για την παιδική φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση

Permalink

Δεν πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στη ζωή του αγαπημένου λογοτεχνικού και κινηματογραφικού ήρωα αλλά για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου και την Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Τζιν Λαμπέρτ για το καίριο ζήτημα της παιδικής φροντίδας και της αποϊδρυματοποίησης στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Την πρωτοβουλία για τη διεθνή αυτή συνάντησηανέλαβε η βρετανική οργάνωση LUMOS που ιδρύθηκε από τη συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζόαν Ρόουλινγκ, με στόχο τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο έως το 2050.

Οι φίλοι του Χάρι Πότερ γνωρίζουν ότι LUMOS, είναι το όνομα που έδωσε η συγγραφέας στο ξόρκι  με το οποίο ο Χάρι Πότερ μπορεί να ρίχνει με το μαγικό ραβδί του φως σε σκοτεινά και τρομακτικά σημεία. Αυτό είναι κι ένα μέρος του έργου της LUMOS, εξηγεί η δημιουργός του ήρωα και της οργάνωσης: Να δίνει φως στις ζωές εκατομμυρίων παιδιών που ζουν αποκομμένα από τις οικογένειές τους λόγω φτώχειας, αναπηρίας ή διακρίσεων. Σε άρθρο της στη Γκάρντιαν, η Ρόουλινγκ θέτει το ερώτημα: Δε νομίζετε ότι είναι πλέον καιρός τα ορφανά να υπάρχουν μόνο στα παραμύθια;

196441g-screen_shot_2016-02-21_at_10.42.11_p.m.

Το όραμα της LUMOS είναι αυτό ενός κόσμου στον οποίο όλα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μεγαλώσουν σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον ή, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, σε μια μονάδα οικογενειακού τύπου που θα πληροί όλες τους ανάγκες, θα σέβεται τα δικαιώματά τους και θα διασφαλίζει ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Για να το πετύχει αυτό, η οργάνωση δρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο να πραγματοποιήσει αλλαγές στην πολιτική και τη νομοθεσία. Παρέχει στήριξη και τεχνογνωσία στις κυβερνήσεις και τις τοπικές κοινότητες, ώστε να μετατρέψουν τα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για τα παιδιά και τις οικογένειες βοηθώντας έτσι την μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην κοινοτική και οικογενειακού τύπου φροντίδα.

 

 

Η LUMOS υπολογίζει ότι οκτώ εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο -ένα εκατομμύριο εκ των οποίων στην Ευρώπη- ζουν σε ιδρύματα και σε ορφανοτροφεία. Περισσότερα από 80 χρόνια έρευνας σε όλο τον κόσμο κατέδειξαν τη σημαντική ζημία που προκαλεί στα παιδιά ο εγκλεισμός σε ιδρύματα, όπου στερούνται την αγάπη και τη γονεϊκή μέριμνα με συνέπεια να φέρουν δια βίου σωματικά και ψυχολογικά τραύματα.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η LUMOS έχει βοηθήσει 14.280 παιδιά να μεταφερθούν από επιζήμια για εκείνα ιδρύματα σε οικογένειες ή σε υπηρεσίες υποστήριξης της αυτόνομης διαβίωσης ενώ έχει αποτρέψει επίσης την εισαγωγή 11.000 βρεφών και νηπίων σε ιδρύματα.

Η οργάνωση έχει σώσει τις ζωές 935 παιδιών πουυποφέρουν από υποσιτισμό, σοβαρή παραμέληση ή έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. Παράλληλα,έχει εκπαιδεύσει 23.000 κοινωνικούς λειτουργούς,επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, φροντιστές, δημοσίους υπαλλήλους και φορείς χάραξης πολιτικής και έχει επανενώσει εκατοντάδες παιδιά με τις οικογένειές τους, μια διαδικασία που χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό, προετοιμασία και την υποστήριξη.

Η LUMOS είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα που βασίζεται στην οικογένεια ή στην τοπική κοινωνία. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα των εργασιών της Ομάδας αυτής, ήταν η δημιουργία εργαλειοθήκης για την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων με απώτερο στόχο την κοινωνική επένδυση σε υπηρεσίες κοινοτικού επιπέδου και σε υψηλής ποιότητας εναλλακτικές μορφές παιδικής φροντίδας, όπως η αναδοχή, η υιοθεσία και οι οικογενειακού τύπου μονάδες.

«Αυτή η ημερίδα είναι μια Χάρι Πότερ προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση μαζί με την Τζιν Λαμπέρτ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές και θα αξιοποιήσουν με τη βοήθεια και των Ευρωβουλευτών και της οργάνωσης LUMOS, όλα τα προγράμματα που υπάρχουν, «ώστε να ανακουφίσουμε και να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά, το μέλλον της χώρας» όπως είπε.

Από τον Νοέμβριο του 2014, η LUMOS, ασχολείται με την αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα και έχει διενεργήσει μια επισκόπηση της υπάρχουσας εθνικής νομοθεσίας για την παιδική προστασία καθώς και μια έρευνα για την ιδρυματική φροντίδα σε διάφορες περιοχές της χώρας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η τρέχουσα οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας ενισχύουν τις αντιξοότητες για τις υφιστάμενες δομές και πλήττουν δυσανάλογα τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με ειδικές ανάγκες ή τα παιδιά που προέρχονται από μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων και ιδιαίτερα τους χιλιάδες ασυνόδευτους ανηλίκους που φτάνουν ετησίως στα σύνορα τις χώρας. Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα στην Ελλάδα παραμένει άγνωστος, διότι οι ελληνικές αρχές δε διαθέτουν ένα τυποποιημένο κεντρικό σύστημα συλλογής δεδομένων για τα παιδιά που παραπέμπονται σε ιδρύματα. Εκτιμάται ωστόσο, ότι ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις τρεις με τέσσερις χιλιάδες.

Η ημερίδα επικεντρώθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις και τις ελλείψεις της ιδρυματικής φροντίδας στην Ελλάδα και των εναλλακτικών μορφών παιδικής φροντίδας αλλά και στις δυνατότητες χρήσης των Ευρωπαϊκών Ταμείων ώστε να απαντηθούν οι προκλήσεις αυτές. Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αλλά και της ηγεσίας των Υπουργείων στην Ελλάδα, συμφώνησαν ότι στόχος δεν είναι μόνο η εξασφάλιση των πόρων, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι, αλλά και η εκπόνηση ενός ξεκάθαρου σχεδίου δράσης σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων προκειμένου να επιφέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Πολιτική θέληση, τεχνογνωσία και χρηματοδοτικοί πόροι είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και μια ριζική αναμόρφωση στο σύστημα υπηρεσιών παιδικής φροντίδας, συμπέραναν οι εισηγητές.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ημερίδας, να αναπτύξει σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μια εθνική στρατηγική μεταρρυθμίσεων για την πλήρη αποϊδρυματοποίηση του συστήματος παιδικής προστασίας και την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών παιδικής φροντίδας. Επιπλέον, να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού καταγραφής των παιδιών που εισάγονται σε ιδρύματα και εποπτείας των ιδρυμάτων αυτών αλλά και μια αποτελεσματική νομοθεσία για τη ρύθμιση των ποιοτικών κανόνων στις για τις δομές παιδικής προστασίας.

Η εστρατεία, Opening Doors – Ανοίγοντας πόρτες για τα παιδιά σε συνονισμό με το ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ρίζες, προέβη το 2014 σε μια χαρτογράφηση ιδρυμάτων κλειστής παιδικής προστασίας και ιδρυμάτων που φιλοξενούν παιδιά στην Ελλάδα. Η έρευνα αυτή, η οποία παρουσιάστηκε κατά την ημερίδα, εντόπισε 85 ιδρύματα κλειστής παιδικής προστασίας και ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρίες σε όλη την Ελλάδα. Κατά το έτος 2014, εκτιμάται ότι 2,825 παιδιά και νέοι διαβιούσαν σε ιδρυματική φροντίδα, τα 883 από αυτά είχαν κάποια αναπηρία, ενώ  309 παιδιά διαβιούσαν σε αναδοχή. Τα περισσότερα ιδρύματα είναι ιδιωτικού δικαίου χωρίς κρατική ποιοτική εποπτεία και μόλις το 1/3 είναι δημόσια.

Στην ημερίδα παραβρέθησαν και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος ήταν και εισηγητής στο πάνελ συζήτησης, καθώς και η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βίντεο και φωτογραφίες: Βασίλης Κατσαρδής.


(Visited 201 times, 1 visits today)

Read more:
bluesky
Κούλογλου: Οι νέοι θα ήταν προβληματικοί, αν δεν αντιδρούσαν

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας στους νέους ανθρώπους. Στην αρχή τους ξυλοφόρτωναν στις...

Close