Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και απλήρωτη δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Permalink

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, στο CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος) στην Αθήνα, 10.30 πμ- 17.00μμ. ημερίδα με τίτλο:

«ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ»

Στην ημερίδα ο κ. Κούλογλου θα συντονίσει πάνελ με θέμα: Απλήρωτη – αδήλωτη εργασία: Η «μετενέργεια» της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Θα συμμετέχουν και θα παρέμβουν εκπρόσωποι από ευρωπαϊκά και ελληνικά συνδικάτα, ευρωβουλευτές, ερευνητές και εκπροσώποι της Πρωτοβουλίας mayday.gr για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Η ημερίδα  θα εξελιχθεί σε τρεις συνεδρίες στις οποίες θα μιλήσουν ως εισηγητές ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι συνδικάτων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ελλάδα και επιστήμονες- ερευνητές των εργασιακών και των οικονομικών της εργασίας. Σε κάθε συνεδρία, μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθούν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.

Στην ημερίδα θα υπάρχει διερμηνεία από και προς τα ελληνικά για την παρακολούθηση των παρεμβάσεων των ξένων προσκεκλημένων, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά από το left.gr.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 5/3/2016

10.30 πμ – 11.00 πμ

Άνοιγμα, καλωσόρισμα εκ μέρους Ευρωομάδας, κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- χαιρετισμοί

Δ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος Ε.Κ., Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας

Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής ΕΠΕΚΕ Εργασίας

 

11.00 πμ – 12.30 μμ

Πρώτο Πάνελ

Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και το «νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα» των θεσμών εις βάρος της εργασίας

Συντονιστής: Κ. Κούνεβα.

Ομιλητές:

 • Γιάννης Κουζής, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη σε υποχώρηση- Το “πραξικόπημα” στην Ελλάδα και οι προϋποθέσεις αποκατάστασης».
 • Γκεόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτής S&D: «Συλλογικές συμβάσεις και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».
 • Απόστολος Δεδουσόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου: «Συλλογικές συμβάσεις εναντίον απασχόλησης – Η αποδόμηση ενός νεοφιλελεύθερου μύθου».
 • Γκέρχαρντ Λάντσερστόρφερ- Αυστριακό Συνδικάτο Μεταφορών και Υπηρεσιών VIDA: «Αφύλαχτοι νόμοι: Νόμοι χωρίς υπεράσπιση είναι χωρίς αξία»

Εισηγήσεις 45 λεπτά, ερωτήσεις- παρεμβάσεις 45 λεπτά

Διάλλειμα για καφέ: 12.30μμ-13.00μμ

 

13.00μμ- 14.30μμ

Δεύτερο πάνελ

Συλλογικές συμβάσεις και εργασιακή απορρύθμιση: Πώς οι δυνάμεις της εργασίας θα ανακτήσουν το χαμένο έδαφος;

 

Συντονιστής: Κώστας Χρυσόγονος

Ομιλητές:

 • Άρις Καζάκος, καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου: «ΣΣΕ και διαιτησία στην εποχή των Μνημονίων- Εσωτερική υποτίμηση και βία στις εργασιακές σχέσεις. Κοινωνικοί αγώνες: αυτοδύναμη και δικαστική προστασία».
 • Salvatore Marra, CGIL (Ιταλική Συνομοσπονδία Εργασίας): «Πανευρωπαϊκός συνδικαλιστικός συντονισμός- Η ανάγκη, οι δυνατότητες, οι δυσκολίες».
 • Tania Perez, Comisiones Obreras (Εργατικές Επιτροπές Ισπανίας): «Εργασιακή απορρύθμιση, “αποκέντρωση” συμβάσεων και αποδυνάμωση συνδικάτων».
 • Αναστασία Φραντζεσκάκη, Σωματείο υπαλλήλων ΟΛΠ, «Συλλογικές συμβάσεις, ιδιωτικοποιήσεις και “κινεζοποίηση” των εργασιακών σχέσεων».

Εισηγήσεις 45 λεπτά, ερωτήσεις- παρεμβάσεις 45 λεπτά

Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα: 14.30- 15.00

 

15.00μμ – 16.30μμ

 

Τρίτο πάνελ

Απλήρωτη – αδήλωτη εργασία: Η «μετενέργεια» της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Συντονιστής: Στέλιος Κούλογλου

Ομιλητές:

 • Απόστολος Καψάλης, πρώην ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ: «Παραβατικότητα στην εργασία- Μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής πολιτικής».
 • Σοφία Παπαοικονόμου, νομικός, συνεργάτης Κ. Κούνεβα: «Η απλήρωτη εργασία στην Ελλάδα και τα θεσμικά εργαλεία αντιμετώπισής της».
 • Κώστας Κουμπούνης, Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου Βελγίου (FGTB): «Ο θεσμικός ρόλος των συνδικάτων στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των εργοδοτών».
 • Χρήστος Γιαμπουράνης, μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ: «Ο χάρτης της επισφάλειας, η απλήρωτη εργασία και η σημασία επαναφοράς των ΣΣΕ».

Εισηγήσεις 45 λεπτά, ερωτήσεις- παρεμβάσεις 45 λεπτά

 

16.30μμ – 17.00μμ

Κλείσιμο- συμπεράσματα:

Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπαδημούλης

 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο: 210 9248674 & 210 9248675


(Visited 138 times, 1 visits today)

Read more:
184111-screen_shot_2015-09-05_at_10.51.32_p.m.
Κομισιόν σε Κούλογλου για την ανεργία των νέων

Απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία...

Close