Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του BBC 5.
BBC: Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέει ότι κατανοεί τη δύσκολη θέση της Ελλάδας αλλά ότι η χώρα δεν έκανε και πολλά για να βοηθήσει τη θέση της. Υπάρχει μια δυσλειτουργική διαδικασία παροχής ασύλου και προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων που δεν υλοποιούνται.
Κούλογλου: Η ροή των προσφύγων είναι η μεγαλύτερη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα σε ένα μόνο νησί, τη Λέσβο, τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασαν 2000 άνθρωποι ενώ φέτος 40 χιλιάδες. Κανείς δεν περίμενε τέτοιο ρεύμα, και φυσικά ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα, δεν λειτουργεί σωστά, γιατί έχει πληγεί από τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές σε μισθούς και προσωπικό.Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι έγινε μια συμφωνία τον Σεπτέμβρη, επανεγκατάστασης 160 χιλιάδων προσφύγων οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη. Ξέρετε πόσοι έχουν επανεγκατασταθεί; 400. Από τους 160 χιλιάδες μόλις 400. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η απόφαση είναι ξεκάθαρη και πάρθηκε εν ψυχρώ: Να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα είδος αποθήκης προσφύγων. Ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν.
BBC: Υπήρξε σίγουρα μια ρητορική για το κλείσιμο των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ είπε στη συνάντηση σήμερα ότι είναι για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και όχι για να ανακοινώσουμε ότι ο βασικός δρόμος για την Ευρώπη είναι κλειστός.Έχει δίκιο; Πιστεύετε ότι θα προσπαθήσει για κάτι τέτοιο;
Κούλογλου: Δεν είμαι σίγουρος, γιατί η Μέρκελ διευκολύνεται από το κλείσιμο της οδού των Βαλκανίων.Έχει πολλά προβλήματα στη Γερμανία λόγω των προσφυγικών ροών και τώρα εφόσον μειώνεται δραστικά ο αριθμός των προσφύγων, έχει λιγότερα προβλήματα από πριν. Αφενός λοιπόν η Μέρκελ είναι σε καλύτερη θέση, αφετέρου, η πολιτική της στην υποδοχή προσφύγων έχει αποτύχει εντελώς. Η Μέρκελ ευθύνεται για την αύξηση των ροών, όταν κατά τη σύνοδο του Σεπτεμβρίου προσκάλεσε όλους τους πρόσφυγες στη Γερμανία. Αυτό έκανε ανθρώπους που δίσταζαν να αφήσουν τις χώρες τους, ή ανθρώπους από χώρες που δεν ήταν σε πόλεμο, να πάρουν το ρίσκο και να φύγουν με τις οικογένειές τους. Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία αν τους καλεί η Μέρκελ σε δείπνο.
BBC: Στέλιο Κούλογλου σε ευχαριστούμε που μίλησες μαζί μας.