Κούλογλου: Έχουμε μπροστά μας μια μακρά περίοδο ανασφάλειας κι ενός ιδιόρρυθμου πολέμου

Permalink

Έχουμε μπροστά μας μια μακρά περίοδο ανασφάλειας και ενός ιδιόρρυθμου πολέμου και μέσα στις ευρωπαϊκές πόλεις που σίγουρα έχει να κάνει με τα σφάλματα της δυτικής πολιτικής απέναντι στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στην Νέα Τηλεόραση Κρήτης και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιακουμάκη σε μια συζήτηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, την προσφυγική κρίση και την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρώπη. Η δε γέννηση του ισλαμικού φονταμενταλισμού έχει να κάνει με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η Δύση για χρόνια.

Σίγουρα το προσφυγικό επηρρεάζεται αρνητικά από την τρομοκρατική επίθεση των Βρυξελλών, είπε ο Στέλιος Κούλογλου, το ένα όμως δε σχετίζεται από πλευράς δραστών με το άλλο. Αντίθετα με ό,τι έσπευσαν να πουν αμέσως μετά τις επιθέσεις οι ακροδεξιοί κύκλοι, οι δράστες των επιθέσεων δεν είναι ούτε μετανάστες ούτε πρόσφυγες αλλά γέννημα θρέμμα του Παρισιού και των Βρυξελλών, συμπλήρωσε.

 

Αστυνομικά μέτρα είναι απαραίτητα κυρίως γιατί τονώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και μειώνουν το φόβο κι αυτό είναι σημαντικό γιατί ένας φοβισμένος λαός αναζητά ακραίες λύσεις για να ικανοποιήσει το αίσθημά του για σφάλεια. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα αστυνομικά μέτρα κινδυνεύουν να πλήξουν και τις ατομικές ελευθερίες κάτι που πρέπει αφενός να αποτραπεί και αφετέρου δεν επιλύει και το πρόβλημα της τρομοκρατίας απλώς μετατοπίζουν το μέρος που θα γίνει η επόμενη επίθεση, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσφυγική κρίση ανέδειξε και το πρόβλημα ηγεσίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Αποδείχθηκε ότι η Γερμανία είναι ένας αδύνατος ηγεμόνας που δεν μπορεί να παίξει από μόνος του ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη. Μετά δε την αποδυνάμωση του Γαλλογερμανικού άξονα, δεν υπάρχει πραγματικός ηγεμόνας στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ πληρώνει για τη στάση της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μια στάση δίχως αλληλεγγύη η οποία έδειξε ότι μια χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση προς όφελός της εις βάρος των άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική άνοιξε το δρόμο στην Ευρώπη ώστε κάθε κυβέρνηση να κοιτά τις δικές της μικροπολιτικές φιλοδοξίες.

Κάτι τέτοιο, τόνισε τέλος, μπορεί να επηρρεάσει και τους Βρετανούς ψηφοφόρους υπέρ ενός BREXIT, γεγονός το οποίο θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τη συνοχή της ΕΕ.


(Visited 174 times, 1 visits today)

Read more:
Αχάριστοι...
Αχάριστοι…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close