Κούλογλου σε Ασάνζ: Αξίζει το τίμημα;

Permalink

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μίλησε μέσω skype στο συνέδριο για την κρίση στη δημοσιογραφία και τα εναλλακτικά ΜΜΕ στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Αριστεράς Κούρτσιο Μαλτέζε, Στέλιου Κούλογλου και Μιγκέλ Ουρμπάν. Μετά την παρέμβασή του, ο Στέλιος Κούλογλου του υπέβαλε το ερώτημα αν πιστεύει ότι μετά τις δικαστικές δοκιμασίες, τη φυλάκιση και τον πολυετή εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αξίζει το τίμημα που πληρώνει. Ο ιδρυτής των wikileaks απάντησε πως για σημαντικά πράγματα καθολικής αξίας, αξίζει να πληρώσει κανείς.

Στέλιος Κούλογλου: Λόγω της δραστηριότητας των wikileaks έχετε αποκλειστεί ήδη τέσσερα χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, νομίζω ότι είναι τέσσερα χρόνια, έτσι; Πάνω-κάτω.

Τζούλιαν Ασάνζ: Ναι σχεδόν τέσσερα έτη.

Στέλιος Κούλογλου: Αξίζει το τίμημα;

Τζούλιαν Ασάνζ: Αν πιστεύεις σε κάτι, πρέπει να πληρώσεις ένα τίμημα. Αν πιστεύεις σε κάτι καθολικό, όπως το πώς τα πολιτικά συστήματα μπορεί να είναι τόσο καλά όσο η γνώση που έχουν οι άνθρωποι για το πώς πραγματικά λειτουργεί ο κόσμος, τότε ίσως να πρέπει να πληρώσεις ένα αρκετά υψηλό τίμημα. Όμως, για σημαντικά πράγματα αξίζει να πληρώσει κανείς. Τώρα ως προς την κατάσταση εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχω τεθεί υπό κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν έξι χρόνια. Το διαβατήριό μου έχει κατασχεθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν είχα ποτέ χρεωθεί σε οποιαδήποτε χώρα με οποιοδήποτε αδίκημα. Και όπως έχετε δει, πρόσφατα ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το όλο θέμα είναι παράνομο.

Μιλώντας στη συνέχεια για την ενίσχυση των ανεξάρτητων μέσων ο Στέλιος Κούλογλου είπε : Θα έπρεπε να ζητήσουμε εμείς ως Αριστερά ή το Ευρωκοινοβούλιο, να προτείνουμε στο Ευρωκοινοβούλιο να υιοθετήσει μια πρόταση ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης σε όλη τη Ευρώπη. Φοβάμαι όμως ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Πρώτον διότι η κυρίαρχη αντίληψη εδώ είναι ότι θέλουνε να ιδιωτικοποιήσουνε ακόμα και το νερό. Θέλουνε να δώσουνε το νερό, τα παιδιά μας αν μπορούσανε θα τα ιδιωτικοποιούσανε. Τα πάντα. Και τα δικά τους τα παιδιά. Άρα είναι πολύ δύσκολο, σε ένα τέτοιο νεοφιλελεύθερο κλίμα να περάσει μια πρόταση ενίσχυσης του δημόσιου τομέα. Το άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι υπάρχει συγχρόνως μια πολιτική ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και δεν θέλουνε να προωθήσουνε, να δώσουνε χρήματα σε μέσα που θα μπορούσανε να είναι περισσότερο ανεξάρτητα.

Βίντεο: Βασίλης Κατσαρδής


(Visited 103 times, 1 visits today)

Read more:
FT
Karl Whelan : Η FT και πάλι απογοητεύει – ο Francesco Giavazzi για την Ελλάδα

Η FT και πάλι απογοητεύει: Ο Francesco Giavazzi για την Ελλάδα Μετάφραση στα ελληνικά άρθρου του Karl Whelan, καθηγητή οικονομικών...

Close