Ο Στέλιος Κούλογλου στο ραδιόφωνο των φοιτητών

Permalink

Μια πλούσια σε περιεχόμενο συνέντευξη παραχώρησε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου στους Ιάσονα Φορλίδα και Κωνσταντίνο Δούβρη στην πρώτη ζωντανή εκπομπή που πραγματοποίησε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πανεπιστημίου της Πάτρας UP FM, μέσα από το στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Θίγοντας το προσφυγικό ζήτημα, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι η ΕΕ οδεύει σε πολύ λάθος δρόμο διότι έχει μετατρέψει σε προσφυγικό ένα πρόβλημα το οποίο είναι κυρίως ηθικό και πολιτικό. «Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατάφερε να απορροφήσει ένα εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες κυρίως από την Αλβανία και η Ευρώπη των πεντακοσίων εκατομμυρίων δεν μπορεί να απορροφήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες;» έθεσε ο ίδιος το ερώτημα συμπληρώνοντας ότι, δυστυχώς, την πολιτική ατζέντα της Ευρώπης την καθορίζουν -και την καθόρισαν στο προσφυγικό- ακροδεξιές κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το ζήτημα αυτό για εσωτερικά πολιτικά οφέλη.

Αντί για τις ακραίες λύσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων και την απαράδεκτη μεταχείρισή τους σε ορισμένες χώρες, θα έπρεπε να υπάρχουν διαδικασίες υποδοχής και αφομοίωσης των προσφύγων, τόνισε ο ευρωβουλευτής, όπως επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και η σύγχρονη ιστορία του πολιτισμού.

Είπε μάλιστα, ότι ως χώρα καθυστερήσαμε στην προετοιμασία και κυρίως στην κατανόηση «του τι μας ετοίμαζαν» καθώς η προσφυγική κρίση ήταν στημένη, ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα χώρα σε αποθήκη προσφύγων.  Η δε ΕΕ για πολιτικούς λόγους δε θέλησε ποτέ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γιατί ακόμα και οι ηγετικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία, δεν ήθελαν να επιδείξουν ανθρωπιά για να μην προσελκύσουν περισσότερους πρόσφυγες. Η ιδέα που επικράτησε ήταν, όσο περισσότερο τους κακομεταχειριστούμε, τόσο λιγότεροι θα έρθουν. «Αναρωτέμαι μήπως όσο περνάν τα χρόνια η ανθρωπότητα αντί να πηγαίνει μπροστά πηγαίνει προς τα πίσω.» συμπέρανε.

Υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη των Ελλήνων προς τους πρόσφυγες, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι στους αντίποδες των άλλων χωρών, οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους έχουν κρατήσει μια παραδειγματική στάση,  που έχει αναδείξει τις ανθρώπινες αξίες κι έχει βοηθήσει στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, μια εικόνα που είχε αμαυρωθεί από άδικες κυρίως κατηγορίες και μια εκστρατεία συκοφάντησης. Επιπλέον, ανέφερε την τιμητική εκδήλωση της Ευρωαριστεράς που θα πραγματοποιηθεί ύστερα από δική του πρωτοβουλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τέλη Μαΐου, προς τιμήν όλων των «μικρών και αγνώστων ηρώων της αλληλεγγύης.»

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση των ΜΜΕ με τη συμμετοχή και του ιδρυτή των wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε για μεγάλη κρίση των ΜΜΕ διπλού χαρακτήρα: και της αξιοπιστίας και της κυκλοφορίας, λόγω και της εμφάνισης του διαδικτύου που προσφέρει και πιο γρήγορα και πιο πλουραλιστική ενημέρωση. Στην Ελλάδα, τα ΜΜΕ έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, είπε και συμπλήρωσε ότι «καταρχήν έχασαν την είδηση του 20ου αιώνα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει».  Παρομοίως έχασαν την αξιοπιστία τους και τα ΜΜΕ του εξωτερικού διότι θυσίασαν τη δημοσιογραφική δεοντολογία στο βωμό οικονομικών συμφερόντων.

Ερωτηθείς για το θεσμό του πανεπιστημιακού ραδιοφώνου, ο Στέλιος Κούλογλου, είπε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια από τις λύσεις που πρέπει να εφεύρουν κοινωνίες για να έχουν καλύτερη ενημέρωση και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης εναλλακτικών φωνών ενημέρωσης και από το κράτος. Χρειάζεται ωστόσο, συστηματική ενασχόληση, δημοσιογραφική εμπειρία και συνέχεια, είπε ενώ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την παρουσία του ραδιοφώνου των φοιτητών στο Ευρωκοινοβούλιο και προσκάλεσε τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πάτρας σε μια μελλοντική εκπομπή στις Βρυξέλλες.

Ακούστε εδώ τη συζήτηση:


(Visited 92 times, 1 visits today)

Read more:
DeTGzY8W4AAHMB1
Κούλογλου στο Euractiv: η Ελλάδα οδηγείται σε Καθεστώς Όρμπαν

Την επίθεση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου εναντίον ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα και ιδιαίτερα ξένων ανταποκριτών στη γαλλική εφημερίδα...

Close