Ευρωκοινοβούλιο: «75 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης – H μάχη για τη μνήμη και τις επανορθώσεις»

Permalink

Εκδήλωση για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτηςδιοργανώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου, την Τρίτη, 3 Μαΐου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορική μάχη που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941 και έμεινε στην ιστορία τόσο για την πάνδημη καθολική αντίσταση των Κρητών ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν οι εισβολείς και το ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα κατά τη Γερμανική κατοχή, που εμπόδισε τη χώρα να μπει γρήγορα σε πορεία ανάπτυξης και την ανάδειξη του ζήτηματος της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Συγγενείς των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, οι δήμαρχοι Ανωγείων, Κανδάνου Βιάννου, τοπικοί φορείς και ιστορικοί με ενεργό δράση στα ζητήματα της ιστορικής μνήμης, Κατοχής και Αντίστασης στην Κρήτη, ο  Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών θα τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους με εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την προβολή του ντοκιμαντέρ “Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά – Ολοκαύτωμα από Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής”, ενός αποσπάσματος από την εκπομπή Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα με τίτλο “Η Ελλάδα του Χίτλερ” με προσωπικές μαρτυρίες από τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και μια ταινία μικρού μήκους του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών για το κατοχικό δάνειο.

Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κώστα Κουτουλάκη στο οποίο αποτυπώνονται με συγκλονιστικό τρόπο οι ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη και η οδύνη του κρητικού λαού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18:30 Έναρξη εκδήλωσης
Χαιρετισμός από Στέλιο Κούλογλου

18:40-19:00 Προβολή βίντεο:
Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα - Η Ελλάδα του Χίτλερ Α” Από την Αλβανία στην Κρήτη (15′)

 19:00- 19:30 Ομιλίες
Δημήτρης. Ξενάκης Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης
Συντονιστής Ερευνών Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Μάχη της Κρήτης: Ιστορία και Αναθεώρηση – Σύμβολα, «Μύθοι», Νέες «Αλήθειες» και Διαχρονικές Σκοπιμότητες.

Γιάννης. Σκαλιδάκης Ιστορικός, Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
H Κρητική Κοινωνία στον Πόλεμο και την Κατοχή

Αριστομένης.Ι. Συγγελάκης Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

Ο παλλαϊκός ξεσηκωμός για την απόκρουση του ναζισμού, τα στυγερά εγκλήματα του Γ´ Ράιχ και η νέα «Μάχη της Κρήτης» για Δημοκρατία, Μνήμη και Δικαιοσύνη!

19:30- 19:50  Παρουσίαση φωτογραφικού αρχείου Κ. Κουτουλάκη
Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη, την καταστροφή, τον πόνο και την οδύνη, το πένθος και είναι συγκλονιστικές

19:50  - 20:20         Ολοκαυτώματα – Παρεμβάσεις Προσκεκλημένων

Αντώνης Περράκης - Δήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου, Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων
Παύλος Μπαριτάκης – Δήμαρχος Βιάννου, Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων
Μανώλης Καλλέργης – Δήμαρχος Ανωγείων, Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων
Μανώλης Καλομενόπουλος – Αντιδήμαρχος Βιάννου, Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Δήμων

20:20  20:45

Προβολή ντοκιμαντέρ «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά – Ολοκαύτωμα από Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής» (20′)
Σχολιασμός: Βάσω Μπαμιάκη- Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καλής Συκιάς Ρεθύμνου

20:45 – 21:00

Αριστομενής Συγγελάκης – Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου
Προβολή Ντοκυμαντέρ: Ιστορική μνήμη και Χρέος – Γερμανικές αποζημιώσεις, από το κινηματογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου (5′)
Γιώργος Σαρρής – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας Ηρακλείου

Την Τρίτη 3 Μαΐου στην αίθουσα ASP 1G2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 18:30.

Crete Afissa 2 (1)



(Visited 363 times, 1 visits today)

Read more:
328063-5178745
Νέο πρωθυπουργικό διάγγελμα: Ο Μωυσής σε πανικό | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Αρκεί μια μόνο φράση από το νέο πρωθυπουργικό διάγγελμα, για να καταλάβει κανείς τη φάση που βρίσκεται η χώρα: «Γι’ αυτό...

Close