Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της TTIP

Permalink

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και τον δημοσιογράφο Κώστα Σαββόπουλο, έκανε αναφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Σχολίασε πως όλη η μυστικότητα γύρω από τα κείμενα της συμφωνίας, που γίνονται γνωστά μόνο μέσα από διαρροές όπως η πρόσφατη της Greenpeace δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της TTIP. Μάλιστα ανέφερε πως ενώ ο ίδιος είναι σκιώδης εισηγητής για το “δίδυμο αδερφάκι” της TTIP, την TiSA που αφορά τις υπηρεσίες, δεν μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο κείμενό της.

Επισήμανε πως παρόλα όσα λένε οι υπέρμαχοι των συμφωνιών αυτών οι αυξήσεις στο ΑΕΠ που θα προκύψουν θα είναι πολύ μικρές και δεν θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα θα αφαιρέσουν δικαιώματα από τους εργαζόμενους και θα ελαττώσουν τις θέσεις απασχόλησης. Εκεί οφείλεται κι η μυστικοπάθεια.

Οι συμφωνίες είναι στην πραγματικότητα σχεδιασμένες ώστε να εξυπηρετήσουν την ατζέντα μεγάλων εταιριών. Μέσα από τη μείωση των συνήθως υψηλότερων Ευρωπαϊκών στάνταρντ θα είναι πλεόν δυνατόν να εισάγουν προϊόντα τους όπως μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζώα. Αν περάσουν οι συμφωνίες οι εταιρίες αυτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μηνύουν, σε ειδικά δικαστήρια, χώρες που εφαρμόζουν κανόνες που δεν τις εξυπηρετούν.

Ο κ. Κούλογλου έκανε επίσης αναφορά στο πρόσφατο αρνητικό γεγονός της ψήφισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της δυνατότητας των εταιριών να προστατεύουν τα μυστικά τους με τέτοιο τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη τη διαρροή και δημοσίευση κειμένων που είναι προς το δημόσιο συμφέρων όπως τα Panama Papers και τα LuxLeaks.

 Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 72 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου σε FRANCE INTER: Θέλουν να τιμωρήσουν τους Έλληνες για το «όχι»

"Η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη υποβάλει σαφέστατο πρόγραμμα, μια εβδομάδα πρίν το δημοψήφισμα, που έδινε τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα με...

Close