Δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανέφερε πως η κυβέρνηση έδωσε μάχη για να ανατρέψει την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου. Την μάχη αυτή την έχασε και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Υπογράφηκε, και κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης, μια συμφωνία συνθηκολόγησης που περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα. Το να περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό θα ήταν να αεροβατούσε. Η κυβέρνηση πριν τις δεύτερες εκλογές, του Σεπτεμβρίου, είχε αλλάξει αρκετά τη ρητορική και τις εξαγγελίες της και δεν άφηνε πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους ονειροβασίες.

Ο κ. Τσίπρας δεν είχε και πολλές εναλλακτικές λύσεις. “Η θα έπρεπε το καλοκαίρι να παραιτηθεί ή να παραμείνει και να προσπαθήσει να εφαρμόσει αυτό το πολύ δύσκολο πρόγραμμα με περισσότερες δόσεις κοινωνικής δικαιοσύνης. Αν ήταν στην εξουσία η αντιπολίτευση του κ. Μητσοτάκη τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα και οδυνηρά γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής από την θητεία του με μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές συντάξεων κλπ. Έχει μάλιστα αυτή την περίοδο ασπαστεί τη θέση του ΔΝΤ το οποίο επιθυμεί πολύ πιο δραστικά μέτρα με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις. Δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο. Έχουμε πολύ μικρά περιθώρια επιλογών, δυστυχώς, όχι μόνο εμείς αλλά πολλές χώρες της Ευρώπης – ιδίως του Νότου.

Με τις περικοπές που έχουν γίνει από το 2009 και μετά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι μικρότερος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η σχετική προσαρμογή των δημοσίων δαπανών και εξόδων του προϋπολογισμού που πηγαίνουν σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στη σύγχρονη ιστορία. Τα μέτρα όντως δυσκολεύουν την επιχειρηματικότητα. Το 100% προκαταβολής για τις επιχειρήσεις, μέτρο που δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, για παράδειγμα επιβλήθηκε μετά την ισχυρότατη πίεση των δανειστών και την πίεση της λογικής «μένουμε πάση θυσία Ευρώπη». Τώρα έχουμε την ΝΔ να επιστρέφει στα αντιπολιτευτικά «Ζάππεια» ενώ δεν παρουσιάζει καμία ουσιαστικά διαφορετική πρόταση ούτε στο ασφαλιστικό ούτε στο φορολογικό. Το ασφαλιστικό ήταν ωρολογιακή βόμβα που όλοι γνώριζαν πως θα έσκαγε κάποια στιγμή. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν λίγοι άνθρωποι δουλεύουν και συντηρούν άνεργους και συνταξιούχους. Αν δεν ξεκινήσει πάλι η οικονομία θα έχουμε συνέχεια πρόβλημα με το συνταξιοδοτικό.

Σε κάθε περίπτωση δεν έπρεπε να υπάρξουν υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Δεν υπήρξε όμως από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση εξαπάτησης. Υπήρχε η εντύπωση πως αν απευθυνθούμε στους δανειστές και τους πούμε το σωστό, θέλουμε δηλαδή περιθώριο να αναπνεύσουμε για να επιστρέψουμε τα λεφτά, θα το δεχθούν. Αυτό αποδείχθηκε λαθεμένη αντίληψη. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν και λάθος υποσχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές και χωρίς αυτές τις υποσχέσεις γιατί ο κόσμος ζητούσε μία ανάσα.

Στο προσφυγικό έχει μπει στο τραπέζι μια νέα πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει χρηματικά πρόστιμα για όσες χώρες δεν απορροφούν τον αριθμό προσφύγων που τους αναλογεί, 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα. Η Πολωνία π.χ. θα έπρεπε να πληρώσει με αυτή τη λογική 1.6 δισεκατομμύρια. Δεν είναι όμως εύκολο. Αυτές χώρες αντιδρούν επηρεασμένες από την άνοδο της ακροδεξιάς ή έχουν ακροδεξιούς υπουργούς στις κυβερνήσεις τις ίδιες όπως πχ. στην Ουγγαρία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι την απαράμιλλη αλληλεγγύη και ανθρωπιά που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο την εικόνα της χώρα που είχε αμαυρωθεί με μια χυδαία εκστρατεία από το 2009 που μας παρουσίαζε ως τεμπέληδες, διεφθαρμένους και ανοργάνωτους για να επιβληθεί η πολιτική της λιτότητας που δεν έσωσε την Ελλάδα αλλά τις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Αυτά τα μέτρα, ειδικά του ΔΝΤ, δεν τα προσκάλεσε ούτε τα αποδέχθηκε η σημερινή κυβέρνηση, απλώς δεν μπόρεσε να τα ανατρέψει.

Δυστυχώς έχουν γίνει λιγότερα πράγματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει βήματα για να αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών. Το μόνο που έχει αλλάξει ουσιαστικά σε θετική κατεύθυνση είναι ο τρόπος και η ταχύτητα διάθεσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια αυτά σήμερα δίνονται με διαφάνεια και έτσι δεν έχουμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς. Το μοντέλο αυτό, μιας έντιμης και αποτελεσματικής διοίκησης, πρέπει να περάσει γρήγορα και στους υπόλοιπους τομείς. Θα έπρεπε ήδη η κυβέρνηση να πει θα κόψουμε τις ουρές στο ΙΚΑ, τις ουρές για τις επεμβάσεις στα νοσοκομεία, τις καθυστερήσεις στις εφορίες.

Ολόκληρη η συνέντευξη:


(Visited 81 times, 1 visits today)

Read more:
DeTGzY8W4AAHMB1
Κούλογλου: Καταπίνοντας τη Στάζι και διυλίζοντας το BBC

«Στη συνέντευξη μου στο BBC περιέγραψα πώς ο κ. Μητσοτάκης έστησε ένα μηχανισμό παρακολουθήσεων και εισβολής στη ζωή των άλλων,...

Close