Ιατρική κάνναβη: Nα μη χαθεί κι άλλη ευκαιρία. Του Σ. Κούλογλου

Permalink

Το πρωτοσέλιδο στις οικονομικές σελίδες της Le Monde τα λέει όλα: «Το Ισραήλ επενδύει στην απογείωση της ιατρικής κάνναβης». Οι αριθμοί λένε ακόμη περισσότερα: oι ξένες επενδύσεις στις οχτώ επιχειρήσεις που έχουν πάρει άδεια από το ισραηλινό κράτος για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης έφθασαν στα 50 εκατομμύρια δολάρια. Σε λιγότερο από 2 χρόνια, από το 2014 μέχρι σήμερα.

Εκμεταλλευόμενο τα σημεία των καιρών, το Ισραήλ μετατρέπεται σε κέντρο όχι μόνο παραγωγής ιατρικής κάνναβης αλλά επίσης αγροτεχνολογίας, ιατρικής έρευνας και καινοτομίας. 

Τα σημεία των καιρών είναι οι αποδεδειγμένες πλέον θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, άλλοτε επικεφαλής του δονκιχωτικού «πολέμου κατά των ναρκωτικών», οι μισές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς. Πάντα στις ΗΠΑ, ο κύκλος εργασιών της ιατρικής κάνναβης έφτασε το 2014 στα 4,2 δις δολάρια και αναμένεται να απογειωθεί στα 10,7 το 2020.

Φωτογραφίες: Καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στο Ισραήλ

Στις εξαγωγές είναι απόλυτα προσανατολισμένη η βιομηχανία κάνναβης του Ισραήλ. Νεοσύστατες εταιρείες «startups» παράγουν καινοτόμα προϊόντα, από φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς παρενέργειες (ζαλάδες κλπ) έως αρώματα κάνναβης που δεν περιέχουν κανένα ευφορικό – ψυχοτρόπο συστατικό και χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά τσιγάρα, κεριά, ή καραμέλες, μέχρι και σε παπούτσια.

Για όσους Ισραηλινούς πάσχουν από καρκίνο, επιληψίες, χρόνιους πόνους κλπ η θεραπευτική κάνναβη χορηγείται από ένα ειδικό φαρμακείο σε μόλις 23.000 πολίτες που το έχουν ζητήσει. Το σημείο πώλησης είναι φυλασσόμενο, όπως και οι φυτείες, αφού η κατανάλωση προϊόντων κάνναβης στο Ισραήλ απαγορεύεται  αυστηρά.

Αυτό είναι το καλύτερο επιχείρημα για όσους αμφιβάλλουν αν πρέπει να επιτραπεί η καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα για ιατρικούς σκοπούς: τα προϊόντα των επιχειρήσεων στις οποίες θα δοθεί η άδεια θα μπορούσαν να προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγές ή να χορηγούνται σε εγχώριους ασθενείς με ιατρική συνταγή.

Ασφαλώς είναι καλύτερα έτσι από το σημερινό γκρίζο καθεστώς, το παράνομο κυνήγι πρώτης ύλης και τη μαύρη αγορά, τις ημινόμιμες εισαγωγές σκευασμάτων από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα απώλεια συναλλάγματος, και τις αναπόφευκτες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε όσους επιλέγουν να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή με κάνναβη.

Επειδή το κλίμα ευνοεί και το έδαφος είναι πρόσφορο,ξένες εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για σχετικές επενδύσεις στην Ελλάδα, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όταν στην Ιατρική Σχολή της Χάιφας, η ιατρική κάνναβη διδάσκεται πλέον ως ξεχωριστό μάθημα, η δική μας χώρα δεν πρέπει να χάσει μια ακόμη ευκαιρία.


(Visited 194 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κομισιόν προς Κούλογλου: Ανυπόστατες οι δηλώσεις Μητσοτάκη 

Αποδοκιμάζει για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη για τα περί «ανταλλαγής» της Συμφωνίας των Πρεσπών με...

Close