Κούλογλου σε Humanité: Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εργαστήριο κοινωνικών πειραμάτων

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της γαλλικής εφημερίδας Humanite και στον δημοσιογράφο Ζαν Ζακ Ρεζιμπιέ, σχολίασε τη στάση των πιστωτών -και κυρίως του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης- απέναντι στην Ελλάδα και τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις τους, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Τόνισε επίσης την ανάγκη συζήτησης του ζητήματος του χρέους ως βασική προϋπόθεση για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα είδος εργαστηρίου κοινωνικών πειραμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσιογράφος: Kαλώς ήλθατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου έχω τη χαρά να βρίσκομαι με τον Στέλιο Κούλογλου. Καλημέρα. Θυμίζω ότι είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE / NGL), Έλληνας ευρωβουλευτής μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα είναι και πάλι στην επικαιρότητα όπως εδώ και πολλούς μήνες, αλλά αυτή την εβδομάδα, είχαμε εξελίξεις. Την Κυριακή το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε περαιτέρω αυστηρά μέτρα που προβλέπουν τη μείωση των υψηλότερων συντάξεων, τη συγχώνευση των διαφορετικών ταμείων ασφάλισης, την αύξηση των φόρων για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και χθες είχαμε μια συνεδρίαση του Eurogroup που θα δώσει τα τελικά του συμπέρασματα σε λίγες ημέρες, στις 24 Μαΐου. Για να πάμε πίσω στην τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, που θα συζητηθεί και σε αυτή τη σύνοδο, γνωρίζετε ακριβώς τι ειπώθηκε χθες στο Eurogroup; Γιατί δεν ακούσαμε και πολλά σχετικά με το τι πραγματικά συζητήθηκε.

Κούλογλου: Πρώτον η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα είδος εργαστηρίου κοινωνικών πειραμάτων. Αυτό συνεχίζεται ακόμα. Μετά από τη συμφωνία του καλοκαιριού και το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Δημοσιογράφος: Όλοι συμφωνούν σ’αυτό. Όσα είχαν προγραμματιστεί, έγιναν από την Ελλάδα.

Κούλογλου: Τότε μας είπαν ότι θα εκτιμήσουν πώς εκτελείται το πρόγραμμα και στη συνέχεια θα δώσουν μια δόση στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, λίγες εβδομάδες πριν από την τελική συμφωνία, είπαν «Όχι δεν είναι αρκετά αυτά που γίνονται». Πρέπει να πάρετε ακόμα μέτρα προληπτικά, σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σωστά, και δε δοθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. θα εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα, που θα αποφασιστούν από την ελληνική βουλή. Κάτι που ήταν εντελώς δυσβάσταχτο πολιτικά, διότι δεν υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο που θα πει ότι σε δύο μήνες θα σας επιβάλλω κι άλλα μέτρα λιτότητας. Ήταν πραγματικά σκανδαλώδες. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί το ΔΝΤ επιμένει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η Γερμανία δεν θέλει το παραδεχθεί αυτό στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Έτσι, επειδή το ΔΝΤ έχει απειλήσει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα και η Γερμανία δεν το θέλει αυτό για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, συμφώνησαν μεταξύ τους να μην θίξουν ουσιαστικά το ζήτημα του χρέους και ταυτόχρονα να ληφθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα για να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ.

Δημοσιογράφος: Σωστά. Μέτρα τα οποία δεν γνωρίζουμε γιατί ζητούνται επί του παρόντος.

Κούλογλου: Λένε για παράδειγμα, αν υπάρξει μια διεθνής κρίση, πολλές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι γερμανικές θα είναι πολύ εκτεθειμένες. Ίσως υπάρξει και μια άλλη κρίση – μια κρίση του πετρελαίου, κανένας πόλεμος. Αυτή ήταν η πρότασή τους. Η ελληνική κυβέρνηση είπε «δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είναι εντελώς δυσβάσταχτο» και έγινε ένα είδους συμβιβασμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές που είπαν ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει ένα μηχανισμό για ένα συμπληρωματικό σχέδιο, ότι η βουλή θα ψηφίσει έναν μηχανισμό χωρίς να συγκεκριμενοποιούνται οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις όπως ζήτησε το ΔΝΤ, αλλά θα σας επιβάλλουμε έναν έκτακτο μηχανισμό από εδώ, αλλά από την άλλη πλευρά θα αρχίσουμε τη συζήτηση για το θέμα του χρέους, όπως ήθελε η Ελλάδα και το ΔΝΤ επίσης. Η ελληνική περίπτωση δεν έχει προηγούμενο!

Δημοσιογράφος: Φαίνεται ότι θέλουν να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι απαιτήσεις τους σε μια χώρα. Τι χειρότερο μπορούμε να τους κάνουμε να υποστούν, μιλήσατε κι εσείς για κοινωνικά πειράματα. Έχει κανείς την εντύπωση ότι αυτό είναι το «παιχνίδι» ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Μέχρι που μπορούμε να πάμε χωρίς κανείς να βλέπει τη λογική, ούτε κοινωνική ούτε οικονομική. Είπατε μόλις τώρα πως ό, τι συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, έγινε από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν μπορούν να πούν ότι δεν κάνατε αυτό κι εκείνο.

Κούλογλου: Απολύτως. Είπαμε ότι θα υπογράψουμε και ότι θα σεβαστούμε την υπογραφή. Είναι ντροπή το ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση με τους πρόσφυγες. Όλοι οι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και το ελληνικό κράτος το οποίο δεν έχει χρήματα, πρέπει να δαπανήσει χρήματα για υποδομές, για νοσοκομεία, αλλά να σας υπενθυμίσω ότι στα ελληνικά νοσοκομεία δεν υπάρχουν θερμόμετρα, ούτε για τους Έλληνες! Και όμως οι γιατροί που βρίσκονται κόντα στους πρόσφυγες κάνουν θαύματα.

Δημοσιογράφος: Θα επιστρέψουμε στο θέμα των προσφύγων. Ας πάμε πίσω στο θέμα του χρέους, σε ποιο σημείο βρίσκεται η συζήτηση για το ελληνικό χρέος; Μήπως η Ευρώπη σκέφτεται να επαναδιαπραγματευθεί ή να απομειώσει το χρέος – πρώτο ερώτημα – και δεύτερον- αν είναι αυτό το κύριο ζήτημα τελικά σήμερα;

Κούλογλου: Ναι, το χρέος είναι η λυδία λίθος του ελληνικού προβλήματος, επειδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μεταφέρουμε τα χρήματα σε μια μαύρη τρύπα. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να πούμε ότι το άλλο μέρος του ελληνικού ζητήματος είναι, επίσης, η επιβληθείσα πολιτική λιτότητας. Προσθέτουμε λιτότητα στη λιτότητα προκαλώντας περισσότερη οικονομική ύφεση. Πώς μπορεί αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρχει καμία επένδυση, εάν υπάρχει μια υπερφορολόγηση όλων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, αυτοί που είναι οι υποστηρικτές των ιδιωτικών εταιρειών και της αγοράς, απαιτούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις να πληρώνουν 100% του φόρου και για το επόμενο έτος. Πώς μπορεί μια εταιρεία να επιβιώσει;  Γι αυτό και υπάρχουν εταιρείες που λένε ότι πρέπει να δουλεύουν μαύρα, για να αποφύγουν να πληρώνουν φόρους, επειδή δεν μπορούν να τους πληρώσουν, κι αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος. Και μετά θα μας πούνε ότι δεν κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή. Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν; Αφενός το ΔΝΤ που θέλει χρήματα όπως οι οικονομικοί δολοφόνοι, κι από την άλλη ο Σόιμπλε που θέλει να έχει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, θέλει να παραδειγματιστούν κι οι άλλες χώρες για να μην σηκώσουν κεφάλι.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συζήτηση:

Δημοσιογράφος: Αν η λύση είναι μέσα από τις επενδύσεις, νομίζω ότι όλοι συμφωνούν σ’αυτό. Είναι αυτό που λέτε. Το θέμα δεν είναι να κάνετε οικονομίες αλλά να ανακάμψει η οικονομία μέσω των επενδύσεων. Με την τρέχουσα κατάσταση, ποια πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είναι η λύση, για υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από το φαύλο κύκλο;

Κούλογλου: Να αρχίσουμε να συζητάμε για το χρέος και μια συμφωνία με τους πιστωτές. Κι αυτό θα γίνει. Σε λίγες μέρες θα υπογράψουμε συμφωνία για μέτρα που ζητούνται από την  Ελλάδα. Αυτό θα δώσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και στον λαό που κρύβει τα λεφτά του στο σπίτι, γιατί δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες. Υπάρχει ακόμα μια ανασφάλεια, το θέμα του Grexit. Οι άνθρωποι φοβούνται.  Αν υπάρξει εμπιστοσύνη, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ανακάμψει η οικονομία, με τον τουρισμό, με επενδύσεις, με την καλύτερη διαχείριση του κράτους και των χρημάτων από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Έτσι θα αντισταθμίσουμε τα νέα μέτρα λιτότητας.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την πολιτική κατάσταση, κατά την ψηφοφορία στην ελληνική βουλή την Κυριακή, έγιναν διαδηλώσεις πριν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο πέρασε με μικρή πλειοψηφία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και η τωρινή κυβέρνηση έχουν ακόμα την εμπιστοσύνη του λαού. Εσείς πως βλέπετε τα πράγματα;

Κούλογλου: Ναι, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή, παρά την κοινωνική πίεση που ήταν τεράστια για πολλούς λόγους. Η αντιπολίτευση όμως ήταν δυσαρεστημένη με το αποτέλεσμα, γιατί πίστευε ότι η κυβέρνηση θα πέσει. Μια βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε και στους Ευρωπαίους, που ανέχονται την κυβέρνηση και που δεν την ρίχνουν. Το είπε δημοσίως. Το τελευταίο χαρτί της ΝΔ είναι οι φίλοι τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Λαϊκό Κόμμα, να αφήσουν την κυβέρνηση να πέσει.

Δημοσιογράφος: Η κατάσταση είναι περίπλοκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την τωρινή κυβέρνηση και σε κάθε ψηφοφορία παίζεται το τέλος της.

Κούλογλου: Ναι γιατί ποτέ δεν ξέχασαν την ιδέα της αριστερής παρένθεσης έξι μηνών και τελικά η Aριστερά κλίνει 18 μήνες. Υπάρχει μίσος, δεν μπορείς να φανταστείς πως τα ελληνικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενο. Αν διαβάσεις άρθρα, είναι σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Οι εφημερίδες κάνουν προσωπικές επιθέσεις, παραβιάζουν την δεοντολογία της δημοσιογραφίας. Eίναι απίστευτο.

Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο για την κατάσταση των προσφύγων. Κάνουμε πάντα σαν να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα, όταν μιλάμε για το χρέος και για τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, ξεχνάμε τους πρόσφυγες. Και όταν μιλάμε για τους πρόσφυγες ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κάνουμε σαν τα δυο προβλήματα να είναι ξεχωριστά ενώ είναι συνδεδεμένα. Ακόμα και τώρα υπάρχουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, ποια είναι η κατάσταση;

Κούλογλου: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η βοήθεια που μας υποσχέθηκαν δεν έρχεται ή σε μικρές δόσεις. Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση δαπανά πολλά χρήματα, που δεν έχει, για το φαγητό, τις εγκαταστάσεις για την υγεία των προσφύγων. Πρέπει να ξεκινήσουμε προγράμματα για την παιδεία των παιδιών των προσφύγων, πρέπει να πάνε σχολείο. Ποιος θα πληρώσει το σχολείο; Η κυβέρνηση. Η υλική βοήθεια δεν έρχεται ή μόνο σε μικρές δόσεις, ενώ τα χρήματα δεν πάνε στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε ΜΚΟ. Υπήρξε μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ του Τσίπρα και της Μέρκελ, που η ίδια προκάλεσε κύματα προσφύγων καλώντας τους όλους στην Γερμανία, ότι θα αντιμετωπιστεί η Ελλάδα με πιο ευνοϊκό τρόπο γιατί αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η Μέρκελ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο έφυγε από την προσκήνιο, χωρίς σχεδόν καμία ανακοίνωση και μπήκε ο Σόιμπλε στο πρώτο πλάνο. Άφησε τον Σόιμπλε μπροστά κι αυτή εξαφανίστηκε. Και τι κάνουν για μια χώρα με εγκλωβισμένους πρόσφυγες και οικονομικά προβλήματα, χωρίς λεφτά και με μέτρα λιτότητας; Η κατάσταση παραμένει ασταθής και είναι θαύμα που η Χρυσή Αυγή δεν βγαίνει κερδισμένη από αυτό. Είναι ένα πραγματικό θαύμα των Ελλήνων πολιτών που ακόμα δείχνουν την αλληλεγγύη τους

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ Στέλιο Κούλογλου και εσάς που μας παρακολουθήσατε


(Visited 175 times, 1 visits today)

Read more:
koul1b
Στ. Κούλογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο οικονομικός εθνικισμός της Γερμανίας είναι το πρόβλημα της Ευρώπης

Η Γερμανία κρατάει την ευρωζώνη σε «μόνιμη αλλά ελεγχόμενη κρίση», έχοντας διασφαλίσει «την οικονομική και πολιτική της ηγεμονία» στην Ευρώπη...

Close