Κούλογλου για το προσφυγικό: Η Τουρκία μετατρέπεται στο μεγάλο πρόβλημα

Permalink

Με αφορμή την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Δημαρχείο του Στρασβούργο με θέμα «Η Ευρώπη μπροστά στην πρόκληση του προσφυγικού», στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε στον ρ/σ Κύμα FM Κέρκυρας και στους δημοσιογράφους Νικολέτα Δουκάκη και Γιώργο Ράδο την κατάσταση στο προσφυγικό, την στάση της Ευρώπης και το τουρκικό ζήτημα που έχει αναδυθεί.

Ο ευρωβουλευτής είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει και εξομαλύνεται σε ότι αφορά τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι βέβαια εγκλωβίστηκαν επίτηδες στην Ελλάδα.

Η συζήτηση για το προσφυγικό αρχίζει να επικεντρώνεται τώρα στο θέμα της Τουρκίας, τόνισε, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας, με έναν χαμηλής έντασης εμφύλιο πόλεμο να βρίσκεται υπό εξέλιξη στα νοτιοανατολικά της χώρας. «Βλέπουμε», σημείωσε, «τον Ερντογάν να καταφεύγει σε όλο και πιο αντιδημοκρατικές μεθόδους διακυβέρνησης και το μεγάλο θέμα αυτή τη στιγμή είναι αν θα τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ.»

«Με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο Στέλιος Κούλογλου, «είναι πολύ δύσκολο να περάσει κάποιος ελιγμός, κάποιος συμβιβασμός που θα κουκουλώνει την υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πολλές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για διαφορετικούς λόγους. Η Αριστερά και οι Πράσινοι είμαστε ευαίσθητοι στα δημοκρατικά δικαιώματα. Η Δεξιά δεν θέλει τους Τούρκους γενικώς, η ακροδεξιά ακόμη περισσότερο για ρατσιστικούς λόγους. Από διαφορετικές αφετηρίες, κανείς δεν δέχεται να μπει η Τουρκία έτσι, χωρίς όρους.»

Σχολιάζοντας τη στάση των ηγετών της ΕΕ, είπε ότι «πολλές φορές δεν κοιτούν πέρα από την μύτη τους και κοιτούν απλώς να την βγάλουν μέχρι τις επόμενες εκλογές ή να λύσουν το πρόβλημα προσωρινά μέχρι να εμφανιστεί ξανά μετά από 3 μήνες. Αυτό έγινε και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, όταν άρχισαν να έχουν πρόβλημα οι μεγάλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Η μόνη λύση τότε ήταν να υπάρξει μια συμφωνία με την Τουρκία για να περιοριστεί και να σταματήσει το κύμα των προσφύγων. Η Τουρκία ζήτησε 3 δις, μετά κατάλαβε ο Ερντογάν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση και τους ζήτησε άλλα τόσα και του τα έδωσαν και μαζί και την υπόσχεση λέγοντας ας σταματήσουν τώρα οι ροές και βλέπουμε. «

«Η Ελλάδα δεν έχει σοβαρά διαπραγματευτικά ατού στο προσφυγικό», επανέλαβε ο ευρωβουλευτής, «παρά μόνο το γεγονός ότι αν μετατραπεί σε αποθήκη προσφύγων, θα αποσταθεροποιηθεί σοβαρά η χώρα και θα ενισχυσθεί η ακροδεξιά και οι νεοναζί στην Ελλάδα.»

Υπογράμμισε επίσης, ότι δε δίδονται χρήματα στην Ελλάδα, καθώς τα ποσά που έχουν υποσχεθεί ως έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια δίνονται αποκλειστικά σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, κι ενώ το ελληνικό κράτος δαπανά πολλά χρήματα για υποδομές και εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες, για την υγεία και για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, υφίσταται διαρκώς πιέσεις για περισσότερη λιτότητα.

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συζήτηση:

 

Σχετικά με το κλίμα στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και την Ολομέλεια στο Στρασβούργο για την πορεία του ελληνικού ζητήματος, είπε ότι «όλοι θεωρούν λίγο πολύ ότι τα πράγματα πάνε προς λύση». Χαρακτήρισε «λυπηρές» και «χωρίς αίσθηση του διεθνούς περιβάλλοντος» τις παρεμβάσεις ορισμένων ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ενόψει της συμφωνίας βλέπουν με εκνευρισμό και απόγνωση τα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης να ματαιώνονται.

«Γελάνε στην πραγματικότητα οι ξένοι και ιδίως οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες βλέποντας τη στάση ορισμένων ευρωβουλευτών που ανήκουν στην ίδια ομάδα και αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να έχουν στην ομάδα τους μέλη που έχουν τελείως διαφορετική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας και τη θετική στάση του προέδρου της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάννι Πιτέλλα απέναντι στην Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση. «Θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» τόνισε.


(Visited 174 times, 1 visits today)

Read more:
KOYLOGLOY
Ευρωπαϊκή εισαγγελία στην Αθήνα και αστυνομική έρευνα στα γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες: Η διπλή διαφθορά της δεξιάς

Κοινή είναι η μέθοδος δράσης της Δεξιάς «είτε της ελληνικής είτε της ευρωπαϊκής. Έχουν εγκαθιδρύσει ένα σύστημα διαφθοράς, που λειτουργεί...

Close