Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη Κορυφής: Προκλήσεις και ευκαιρίες

Permalink

Στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετέχει με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Την ώρα που στην Τουρκία ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων εις βάρος Κούρδων βουλευτών, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου να είναι όλο και πιο επισφαλείς και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας να φλέγεται υπό τον αυταρχισμό του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 5.000 περίπου συμμετέχοντες θα συναντηθούν στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αναμόρφωση του παρόντος συστήματος ανθρωπιστικής βοήθειας για μια πιο αποτελεσματική και πιο ηθική αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών μέσω της στενότερης συνεργασίας και ενίσχυσης των ανθρωπιστικών αξιών.

Πριν από την Διάσκεψη, ο Μπαν Κι Μπουν έθεσε την «Ατζέντα για την Ανθρωπότητα» ως ένα πλαίσιο δράσης, αλλαγής και αμοιβαίας ευθύνης πάνω στο οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις και οι συμπληρωματικές εκδηλώσεις κατά τη σύνοδο κορυφής. Η ατζέντα αυτή αποτελείται από πέντε βασικές υποχρεώσεις:

1. Πρόληψη των κρίσεων και τέλος των συγκρούσεων.

2. Συμμόρφωσή των χωρών με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δίκαιο του πολέμου. Δέσμευση απέναντι στη δικαιοσύνη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και τέλος στην ατιμωρησία.

3. Κανένας να μη μείνει χωρίς στήριξη. Μείωση της αναγκαστικής εκτόπισης πληθυσμών, δημιουργία νόμιμων ευκαιριών για μετανάστευση, χειραφέτηση και ενίσχυση των γυναικών και διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους.

4. Από την παροχή βοήθειας στον τερματισμό της ανάγκης για βοήθεια. Ενίσχυση της τοπικής ηγεσίας και αύξηση της προσαρμοστικότητας των ανθρώπων και των κοινοτήτων, καθώς είναι εκείνοι αυτοί που κινητοποιούνται πρώτοι και τελευταίοι στις κρίσεις.

5. Εύρεση έξυπνων και καινοτόμων τρόπων για την κινητοποίηση πόρων. Διαφοροποίηση και επέκταση της βάσης των πόρων αλλά και χρήση περισσότερων χρηματοοικονομικών μέσων.

Παράλληλα, σε μια σειρά από ειδικές συνεδρίες θα συζητηθούν: Ο ρόλος των θρησκευτικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η ένταξη ατόμων με αναπηρία στις ανθρωπιστικές δράσεις, η εκπαίδευση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και παρατεταμένων κρίσεων, η καλύτερη προστασία των μεταναστών, ο ρόλος των ΜΜΕ σε ανθρωπιστικές κρίσεις, η προστασία των δημοσιογράφων και η προώθηση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας σε καταστάσεις κρίσης, η ενδυνάμωση των νέων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στη Συρία, οι στρατηγικές για τον τερματισμό των επιθέσεων σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας και σε ασθενείς, το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα και η διατροφική ασφάλεια για όλους.


(Visited 83 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2018-01-23 at 10.01.47
Στην γαλλική και στην βελγική τηλεόραση το ζήτημα της άρνησης βίζας στον Στ. Κούλογλου

Η υπόθεση της άρνησης των ΗΠΑ να χορηγήσουν βίζα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, απασχόλησε την γαλλική και την...

Close