Κούλογλου: Η συμφωνία για το χρέος θα είναι η λιγότερο κακή σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες

Permalink

Στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη όπου συμμετέχει με την αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στην εκπομπή Στούντιο 3 της ΕΡΤ 1 με τη Μαριλένα Κατσίμη και τον Σίλα Σεραφείμ.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα, o ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι το κλίμα είναι θετικό ως προς την αξιολόγηση και ότι για το χρέος δε θα γίνουν μόνο υποσχέσεις αλλά και κάποιες άμεσες παραχωρήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μετά το 2018.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα είναι ευχαριστημένη με μια τέτοια συμφωνία απάντησε ότι αυτή η συμφωνία θα είναι «η λιγότερο κακή από όλες τις συμφωνίες που θα μπορούσε να έχει η ελληνική κυβέρνηση κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την ελληνική οικονομία και όλο το διεθνές ευρωπαϊκό περιβάλλον. Υπάρχει ένα γενικότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα και οι πιο αδύνατοι, κι εμείς είμαστε οι πιο αδύνατοι, την πληρώνουν όλο και περισσότερο», τόνισε.

«Αυτές οι πολιτικές», είπε, «που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, που προκαλούν ανεργία και όλο αυτό το κλίμα ότι μια ολιγαρχία κερδίζει αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ακροδεξιάς και το προσφυγικό παίζει καταλυτικό ρόλο σε όλο αυτό που ζούμε όχι μόνο στην Αυστρία αλλά και στη Γερμανία και στη Γαλλία όπου η Λεπέν ήδη βγήκε πρώτη δύναμη τις Ευρωεκλογές του 2014 και στην Κροατία όπου ο υπουργός πολιτισμού είναι νοσταλγός των ναζί.»

«Το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι νεοναζί ακόμα δεν έχουν επωφεληθεί και ο λαός κρατά αυτή τη στάση απέναντι στους πρόσφυγες είναι σχεδόν ένα θαύμα», τόνισε.

Δείτε εδώ τη συζήτηση:

Στο ερώτημα γιατί επικρατεί αυτή η κατάσταση στην Ευρώπη, ο Στέλιος Κούλογλου υποστήριξε ότι «η κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης, όσο η κρίση της Ευρωζώνης είναι υπό έλεγχο, κερδίζει. Η Γερμανία έχει αξιοποιήσει την οικονομική κρίση, γιατί βρέθηκε σε καλύτερη θέση και ήταν και η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, για να εδραιώσει τη θέση της όχι μόνο οικονομικά αλλά και διπλωματικά και πολιτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τεράστια, δανείζεται με μηδενικά επιτόκια, έφτασε να δανείζεται ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, και έχει κερδίσει από την κρίση του ευρώ, το οποίο είναι χαμηλό όποτε διευκολύνονται οι εξαγωγές της». Ο Έλληνας ευρωβουλευτής συμπλήρωσε ότι υπάρχει και μια ιδεολογία πίσω από όλα αυτά που πρεσβεύει την ανάγκη δραστικών περικοπών και ενός πάντα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. «Το μοντέλο μιας κατοικίας έχει εφαρμοστεί σε μια ήπειρο», θα πει.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το επόμενο βήμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, ο Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάχη για να ανατρέψει την πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη. Τη μάχη αυτή την έχασε – γιατί δεν υπήρχε επαρκής προετοιμασία και ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν αρνητικός – και αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Όπως κάθε συνθηκολόγηση, έτσι και αυτή, εμπεριέχει όρους επαχθείς και αντίθετους σ’αυτά που πίστευες όταν ξεκινούσες τη μάχη. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξαναδιαμορφώσει τη στρατηγική του, να παρουσιάσει ένα καινούριο όραμα, το οποίο αυτή τη φορά θα κοιτάξει να υπηρετήσει με συνέπεια. Γιατί ξέρετε, οι λαοί δεν εξεγείρονται ούτε αντιδρούν όταν χειροτερεύει η οικονομική τους κατάσταση αλλά όταν διαψεύδονται οι ελπίδες τους.»


(Visited 76 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_z
Koύλογλου: Η επίσκεψη Ομπάμα διατηρεί την πολιτική και συμβολική της αξία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι 1 και τους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια & Πέτρο Κασσιμάτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος...

Close