Kούλογλου: Nα βάλουμε κόκκινες γραμμές αλλά εκεί που μπορούμε

Permalink

Στο περιθώριο της πρόσφατης ολομέλειας στο Στρασβούργο, ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και στη δημοσιογράφο Μαρίνα Γιακουμάκη σχετικά με τα τα εργασιακά, το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη αλλά και τις «επιθέσεις φιλίας» εκ μέρους των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών.

«Οι δανειστές δεν μπορούν να μας ζητήσουν και να δεχθούμε πράγματα που δεν είναι μέρος του μνημονίου και τα εργασιακά δεν είναι μέρος του μνημονίου» τόνισε ο ευρωβουλευτής. «Ως προς τα εργασιακά το μνημόνιο προβλέπει τις βέλτιστες πρακτικές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας. Δεν προβλέπει ούτε μαζικές απολύσεις ούτε lock out, αντίθετα προβλέπει ελεύθερες διαπραγματεύσεις κάτι που θέλει η κυβέρνηση να επαναφέρει γιατί έχουν καταργηθεί», θα πει.

«Ο 13ος και 14ος μισθός είναι εκτός συζήτησης»,  είπε συμπληρώνοντας «ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει και δεν υπάρχει λόγος να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, γιατί δεν προβλέπεται από τη συμφωνία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να βάζει κόκκινες γραμμές εκεί που δεν μπορεί και να αρχίζει να βάζει κόκκινες γραμμές εκεί που μπορεί. Αυτή είναι μια περίπτωση όπου η κυβέρνηση μπορεί να βάλει κόκκινη γραμμή και να την τηρήσει, ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της, που έχει τρωθεί πολύ λόγω των υποχωρήσεων που ήταν αναγκαστικές, γιατί ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν και εξακολουθεί να παραμένει πολύ αρνητικός στην Ευρώπη για την Ελλάδα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι δυστυχώς πολύ επώδυνα, ωστόσο μια άλλη κυβέρνηση θα τα κατάφερνε πολύ χειρότερα με τους δανειστές. «Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του Ιανουαρίου», είπε «έδωσε μια μάχη για την ανατροπή της λιτότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, την οποία έχασε και οδηγήθησε σε μια επώδυνη συνθηκολόγηση με σκληρούς όρους, τους οποίους εφαρμόζουμε τώρα. Στη συνθηκολόγηση αυτή συμφωνούσαν και πίεζαν τότε να πραγματοποιηθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τώρα παίζουν «μικροπολιτικά» παιχνίδια επικρίνοντας την πολιτική αυτή.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό είναι το κλίμα στην Ευρώπη», σημείωσε η Στέλιος Κούλογλου. «Είναι η Ευρώπη της ακροδεξιάς και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και μέσα σ’αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να κάνουμε συμβιβασμούς και ελιγμούς. Εάν μάλιστα γίνει το Brexit, θα έχουμε σεισμικές δονήσεις και δεν ξέρουμε τι επίδραση θα έχει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα.»

Ερωτηθείς για τις «επιθέσεις φιλίας» εκ μέρους ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών όπως ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ή ο Τζιάννι Πιτέλλα, ο Στέλιος Κούλογλου, είπε ότι «δεν είναι ένα φλερτ με θέμα το γάμο» και τόνισε «ότι οι σοσιαλδημοκράτες έχουν καταλάβει ότι θα καταρρεύσουν έτσι όπως πάνε. Βλέπουν ότι αν δεν πάρουν αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό και τις άγριες πολιτικές λιτότητας και εφαρμόζουν την ίδια πολιτική με τη δεξιά, θα καταρρεύσουν πλήρως. Αφετέρου, βλέπουν ότι η Ελλάδα ως ακραίο πείραμα νεοφιλελευθερισμού και οικονομικών δολοφόνων έχει φτάσει σε οριακό σημείο.» Εκτίμησε μάλιστα ότι και στην Ισπανία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα χάσει τη δεύτερη θέση και θα βγει τρίτο στις ερχόμενες εκλογές.


(Visited 48 times, 1 visits today)

Read more:
e8710543c4c367a8d56f4d9d7bd529ea_475576
Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για ούγγρο ευρωβουλευτή με γουρουνοκεφαλές

Γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Γκιόργκι Σόπφλιν, Ούγγρου...

Close