Κούλογλου: Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα το Brexit

Permalink

Δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία για την έξοδο ή όχι της χώρας από την ΕΕ, ο Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 για τις συνέπειες που θα έχει το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ένα Brexit, «σεισμική δόνηση πολλών ρίχτερ» για την ΕΕ στο σύνολό της και ως τέτοια πρόκειται να επηρεάσει όλες τις χώρες της Ευρώπης. «Σαφώς οι χώρες με τα λιγότερα θεμέλεια, θα αντιμετωπίσουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «για εμάς που είμαστε στη φάση μιας μικρής ανάσας, θα ήταν οδυνηρό να βρέθουμε στα πλαίσια μιας καινούριας διεθνούς οικονομικής κρίσης που ενδεχομένως θα ξεσπάσει αν το Brexit επικρατήσει. Εμείς, παρά τα τεράστια προβλήματά της, είμαστε υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης, γιατί εκεί δίνεται η καλύτερη ή μάλλον η μη χειρότερη προστασία» θα πει.

Ο Στέλιος Κούλογλου παρατήρησε επίσης ότι «δυστυχώς όλη η εκστραστεία και του Brexit και του Bremain στηρίζεται πάνω στο φόβο» και τόνισε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική συζήτηση για την πορεία της Ευρώπης». Στο στρατόπεδο του Brexit έχουν αποθεώσει τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό για το θέμα των προσφύγων και της Τουρκίας και στο στρατόπεδο του Bremain επικαλούνται τον κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης στη Μ. Βρετανία, εάν επικρατήσουν οι αντίπαλοί του.

«Το εργατικό κόμμα με τον Κόρμπιν έχει κάνει προσπάθειες να θέσει το ουσιαστικό θέμα της κοινωνικής αλλαγής στην Ευρώπη», όπως είπε, «αλλά δεν έχει καταφέρει να το επιβάλει σαν κυρίαρχη συζήτηση στην προεκλογική εκστρατεία.»

«Μια παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ θα είναι μεν μια προσωρινή ανακούφιση αλλά τα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην οικονομική κρίση και στην κρίση αξιών στην Ευρώπη και έχουν ενισχύσει το στρατόπεδο του Brexit, δε θα έχουν λυθεί αλλά θα έχουν μπει κάτω από το χαλί», είπε.

«Το πρόβλημα στην Ευρώπη έχει δημιουργηθεί, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, «γιατί όλος ο χειρισμός μετά τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008, είναι ένας χειρισμός που έδωσε το σύνθημα: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», τα κράτη που μπορούν να κερδίσουν από την κρίση, δέστε Γερμανία, κερδίζουν και με την ευκαιρία τιμωρούν τους πιο αδύνατους, δέστε χώρες του Νότου και ειδικότερα την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή αποθεώθηκε με το προσφυγικό, όπου κάθε χώρα ακολουθεί τη δική της πολιτική αδιαφορώντας για τις κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις και τα ιδεώδη της Ευρώπης.»

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Κούλογλου, «όταν η επικράτηση του Brexit φαινόταν σχεδόν σίγουρη, τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας ήταν αρνητικά και μάλιστα για δεκαετή ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δανείζεται μεν όπως όλες οι χώρες από τις διεθνείς αγορές αλλά σε δέκα χρόνια θα πληρώσει λιγότερα χρήματα από αυτά που δανείστηκε. Γιατί οι επενδυτές ψάχνουν ασφαλή σημεία για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους και το κάνουν στη Γερμανία, έστω κι αν πάρουν λιγότερα από αυτά που δάνεισαν. Κι αυτό γίνεται από το 2008 κατ’επανάληψη.»

«Αν δεν υπάρξει μια αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, όπου τα βάρη θα κατανεμηθούν και δε θα είναι ορισμένες χώρες που κερδίζουν και ορισμένες που χάνουν, η Ευρώπη δεν πρόκειται να έχει μέλλον και απλώς το Brexit, είτε επικρατήσει είτε δεν επικρατήσει, θα είναι ένα απλό αλλά πολύ σημαντικό επεισόδιο σε μια μεγάλη πορεία καταστροφικής αποσύνθεσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:


(Visited 63 times, 1 visits today)

Read more:
327084-adonis-2
Επιστολή Αδ. Γεωργιάδη στο Tvxs: η ένταξη μου στο επαναστατικό κίνημα | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Πολυαγαπημένο tvxs.gr. Ως τακτικός επισκέπτης, στεναχωρήθηκα σήμερα για το ειρωνικό ύφος της ανάρτησης σου για το tweet μου, με το οποίο κοινοποιούσα...

Close