Η Ελιά Καλαμών με πιπεράτη σοκολάτα που «τρέλανε» το Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Η Γιάννα Μπαλαφούτη (www.pyliakigi.gr) είναι μια Ελληνίδα που μπορεί να ανοίξει ένα μικρό βαζάκι και σαν τον «Σπορτ Μπίλι» (εκείνος χρησιμοποιούσε βαλιτσάκι) να βγάλει από μέσα δεκάδες εξαίσιες μυρωδιές, να προσφέρει ντελικάτες γεύσεις και να μετατρέψει τα απλά ελληνικά προϊόντα σε «γκουρμέ απολαύσεις».

Με την Πυλιακή Γη κατάφερε να δώσει άλλη έννοια σε υλικά που είχαν συνήθως μία ή δύο χρήσεις. Για παράδειγμα η Ελιά Καλαμών έγινε – μεταξύ άλλων – γλυκό παρέα με μια μπίτερ πιπεράτη ελληνική σοκολάτα κι όλα τα υπόλοιπα συστατικά που συνθέτουν ένα προϊόν για… Οσκαρ. Αυτό είπαν κι οι Ευρωβουλευτές τον περασμένο Νοέμβριο, όταν με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου τους επισκέφθηκαν στις Βρυξέλλες Έλληνες παραγωγοί για τον τομέα (ανάμεσα σε άλλους) της γαστρονομίας. Μόλις δοκίμασαν αυτό το προϊόν, έδειξαν το δρόμο στην Γιάννα Μπαλαφούτη. Το δρόμο των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά πολύ μετά την επίσκεψή της στο Βέλγιο.

Και το Humanstories.gr σας παρουσιάζει τη μοναδική ιστορία της εμπνεύστριας της Πυλιακής Γης, σε μια διαδρομή που πριν το 2009 δεν είχε καμία σχέση με την ελληνική γαστρονομία… Βρισκόταν μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή κι «έγραφε κώδικες»…

Πώς τα φέρνει, όμως, η ζωή. Η ανάγκη την οδήγησε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, στην Πύλο και να αναλάβει μια πρωτοβουλία που «τρέχει» μέχρι σήμερα… Κατάφερε να διεθνοποιήσει την ελληνική γευστική εμπειρία μέσα από πρωτότυπους δημιουργικούς συνδυασμούς.

pylos6

ΕΤΣΙ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟΝ «ΚΩΔΙΚΑ» ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΣΕ ΙΔΑΝΙΚΟΥΣ – ΓΚΟΥΡΜΕ – ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ…

«Σπούδασα γραφιστική, αλλά εργάστηκα από την πρώτη στιγμή στον χώρο του Ίντερνετ. Ημουν από τους πρώτους, το 1997, που έγραφα κώδικες κι έφτιαχνα ιστοσελίδες. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 2009, όταν είχαμε ένα… ιδιαίτερο αίτημα κι άλλαξα τελείως ρότα. Από τα νέα μέσα άλλαξα βιογραφικό κι ασχολήθηκα με τις κατσαρόλες, τις μαρμελάδες κ.α.», μάς εξηγεί αρχικά η Γιάννα Μπαλαφούτη. Τι συνέβη, όμως, το 2009 και το χαρακτήρισε σαν ένα «ιδιαίτερο αίτημα»;

«Ο πατέρας μου έχει στην Πύλο λαογραφικό μουσείο κι η μητέρα μου είναι Ανδριώτισα και φτιάχνει γλυκά του κουταλιού από χόμπι, για να περνάει ο χρόνος της. Ομως το Costa Navarino έκανε τα εγκαίνιά του το 2009 κι έψαχνε στην περιοχή για γλυκά κουταλιού προκειμένου να τα προσφέρει στους πελάτες του. Δε βρήκε κανέναν και κατέληξαν στη μητέρα μου, η οποία ήταν μεγάλη σε ηλικία και καρκινοπαθής. Πήγα να τους βοηθήσω σε επιλογές φρούτων κι ειδών και τελικά έφτιαξα πάνω μου μια οικοτεχνία!. Μέσα σε ένα εξάμηνο έστησα την όλη επιχείρηση με πολύ κόπο και θυσίες και πέρα από τις παραδοσιακές συνταγές και γλυκά κουταλιού που τα άφησα ως έχουν, έκανα δικές μου «πειραγμένες» προτάσεις για γλυκά του κουταλιού μαζί με τυριά, αλλαντικά, δηλαδή για προτάσεις ενσωμάτωσής τους σε ένα μενού. Ξέφυγα από τη λογική να σερβίρω ένα γλυκό του κουταλιού μέσα σε ένα γυάλινο πιατάκι και με ένα ποτήρι νερό. Για παράδειγμα η ελιά καλαμών γεμισμένη με αμύγδαλο σε σιρόπι από κρασί μπορεί να συνοδευτεί από πράσινη σαλάτα, μαζί με κατίκι δομοκού και ξυνομιζύθρα».

Η Γιάννα Μπαλαφούτη ομολογεί ότι «με βοήθησε η οικονομική κρίση… Κι εξηγώ το γιατί. Εγώ ξεκίνησα το 2009, λίγο πριν να αρχίσει η όλη κρίση. Τότε δεν υπήρχε οικοτεχνίες ή αν υπήρχαν δεν είχαν αυτόν τον χαρακτήρα που διαθέτουν σήμερα, με ειδικές συσκευασίες, ελέγχους, τεχνολόγους κ.α. Ετσι από την αρχή ήμουν διαφορετική… Τότε μας θεωρούσαν στην Ελλάδα οπισθοδρομικούς και παλιομοδίτες. Στο εξωτερικό δε συνέβαινε αυτό, η αντιμετώπιση ήταν καλύτερη. Ομως την τελευταία τριετία, με όλη την ανακατωσούρα που επικρατεί, πολλοί άλλαξαν τα βιογραφικά τους κι υπάρχη μια άλλη αντιμετώπιση σε εμάς. Πλέον είμαστε σύγχρονοι…».

pylos8

ΜΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ, ΜΕ ΜΠΙΤΕΡ – ΠΙΠΕΡΑΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η Γιάννα Μπαλαφούτη αποφάσισε να «μεθύσει» μια ελιά Καλαμών και στη συνέχεια να την αφήσει να ταιριάξει «γάντι» πάνω σε καρέ πιπεράτης μπίτερ σοκολάτας. Αυτό το προϊόν, σε συνεργασία με το εργαστήριο σοκολάτας «Le Votre Piree», ξετρέλανε τους Ευρωβουλευτές που το δοκίμασαν στις Βρυξέλλες, σε ειδική εκδήλωση για μικρούς παραγωγούς και στον τομέα της γαστρονομίας.

«Καθημερινά ένα καλό μήνυμα, μια ωραία, όμορφη κουβέντα μου δίνει κουράγιο για να συνεχίσω μέσα σε αυτές τις (οικονομικές – φορολογικές) αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε στην Ελλάδα. Αλλοι δακρύζουν, άλλοι με φιλούν όταν δοκιμάζουν τα προϊόντα. Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπορούν να μπουν τόσα πολλά υλικά μέσα σε ένα βαζάκι. Με την ελιά πάνω σε σοκολάτα τόλμησα και τα κατάφερα. Κεράσαμε τους Ευρωβουλευτές από το προϊόν μας κι η αποδοχή ήταν… σοκαριστικά καλά. Στην αρχή λίγο φοβόμουν, λίγο δίσταζα αλλά η αποδοχή είναι αδιανόητη. Από τότε άνοιξαν πολλές πόρτες, αφού φάνηκε η ποιότητα της δουλειάς αλλά κι η ικανότητα για να δημιουργία καινούργια προϊόντα. Η ελιά καλαμών δεν μπαίνει τελικά μόνο μέσα σε μια σαλάτα…», επισήμανε με την χαρά να είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της…

unnamed

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η Γιάννα επιμένει σε συνεργασίες ανάμεσα σε παραγωγούς, μεταποιητές κι άλλους ειδικούς του χώρου της γαστρονομίας. Μάλιστα αναφέρει: «Πάντα αναγράφω την πρώτη ύλη με τα λογότυπα των εταιριών πάνω στα προϊόντα μου. Ως μεταποιητής έχω ανάγκη τους καλούς παραγωγούς. Ολα είναι μια αλυσίδα».

Το πιο πρόσφατο προϊόν (το οποίο πωλείται σχεδόν όλο στην Ολλανδία, που η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη) για το οποίο αισθάνεται περήφανη είναι το μαύρο σκόρδο, σε συνδυασμό με τπετιμέζι, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ελληνικό καφέ και μυρωδικά. Το μαύρο σκόρδο μεταποιείται από το λευκό κι αποκτάει – βάσεις έρευνας – 4,5 φορές πιο ισχυρές αντικαρκινικές δράσεις σε σχέση με την αρχική του μορφή. Επιπροσθέτως έτσι φεύγει η πολύ δυνατή γεύση ενός σκόρδου, γίνεται πιο γλυκόξινη με το πετιμέζι, το ελαιόλαδο και τον ελληνικό καφέ…

  • Οι φωτογραφίες είναι από το γκρουπ της Πυλιακής Γης στο Facebook, μετά από άδεια της Γιάννας Μπαλαφούτη.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Read more:
358913-bombes
Βόμβες…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close