Ομιλία χθες στην Καλαμάτα και σήμερα στους Γαργαλιάνους από τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποιεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Χθες το βράδυ πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ΡΕΞ» στην Καλαμάτα για την Διατλαντική Συμφωνία ΤΤΙP που αφορά μυστικές συναντήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για διεθνείς συμφωνίες επενδύσεων και εμπορίου. Συμφωνίες, που, αν τελικώς «ευοδωθούν», θα ρίξουν τα «στάνταρς» της ποιότητας ζωής της Ευρώπης, όπως ο ίδιος υποστήριξε. Αυτές οι Διατλαντικές Συμφωνίες δουλεύουν σε βάρος των μικρών παραγωγών και υπέρ των πολυεθνικών, συμπλήρωσε. Πρόσθεσε δε, ότι η πρόσφατη απόφαση των Βρετανών για το «Brexit» θα έπρεπε να αφυπνίσει την ευρωπαϊκή ηγεσία και να σταματήσει αυτές τις μυστικές διαπραγματεύσεις αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε η «Ευρωπαϊκή Ένωση θυμίζει τον Τιτανικό… Η ηγεσία «χορεύει» στη γέφυρα του πλοίου καθώς αυτό φτάνει στα βράχια» . Για το «Brexit» o κ. Κούλογλου υποστήριξε ότι αποτελεί μια «καταδίκη» στο Ευρωπαϊκό Πολιτικό κατεστημένο ενώ παράλληλα δίνει «αέρα στα πανιά» των ακροδεξιών και των Ευρωσκεπτικιστών, που το στήριξαν κατά κύριο λόγο. Αντί η Ευρώπη να «πάρει» όλα αυτά τα μηνύματα, συνεχίζει να μην αντιδρά και παράλληλα ο κ. Σόιμπλε εκμεταλλεύεται την κρίση για να προωθήσει τα σχέδια του για μια Ευρώπη «δυο ταχυτήτων» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα το “Brexit” σχολίασε: «Οι επιβάτες της δεύτερης θέσης την πλήρωσαν, ως γνωστόν, πιο ακριβά, από αυτούς της πρώτης θέσης».
Πριν την ομιλία του ο κ. Κούλογλου μίλησε και στα τοπικά ΜΜΕ απαντώντας σε ερωτήσεις για την πολιτική σκηνή στη χώρα. Αναφορικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, είπε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αριστεράς, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από ευρύτερες συνεργασίες και συνεννόηση και όχι από φανατισμό, διαίρεση και από πολιτική αστάθεια. Σχολιάζοντας τη σκληρή καθημερινότητα που οι πολίτες έχουν κληθεί να πληρώσουν το «λογαριασμό» του 3ου μνημονίου, ο κ. Κούλογλου είπε ότι πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποτρέψει τη λιτότητα και αναγκάστηκε σε «συνθηκολόγηση» τον περασμένο Ιούλιο. Η «συνθηκολόγηση» αυτή έφερε εξαιρετικά επώδυνα μέτρα με «υφεσιακά» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αποτρέψει τη λιτότητα, πράγμα που χρειάζεται και ευρύτερες ευρωπαϊκές συνεργασίες τις οποίες δε «βλέπει» όπως διαμορφώνεται το πολιτικό «σκηνικό» στην Ευρώπη, ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και εξαλείφοντας τη διαφθορά, πράγματα που ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται συμπλήρωσε. Κλείνοντας, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης αλλά και του παγκόσμιου πολιτικού «χάρτη», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως δεν «βλέπει φως» δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Είμαι ένας αισιόδοξος εκ φύσεως άνθρωπος, σε απόγνωση».
Σήμερα στους Γαργαλιάνους ο Στέλιος Κούλογου θα μιλήσει για κοινοτικές δράσεις, όχι γνωστές στο κοινό, που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων. Δράσεις, όπως η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Ισπανίας με τις «Ηθικές Τράπεζες» και τους «Συνεταιρισμούς» αλλά και για τη χρήση της «Κλωστικής Κάνναβης» που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος δε, στη χρήση της «Ιατρική Κάνναβης» που αναπτύσσεται γοργά σε όλο τον πλανήτη εν αντιθέσει με τη χώρα μας είπε ότι παραμένει «κολλημένη» σε στερεότυπα.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Ο Στέλιος Κούλογλου προειδοποιεί αλλά και ενεργεί…
Εκδήλωσεις του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Δύο σημαντικά θέματα για την χώρα μας ανέλυσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του, χθες και σήμερα στη Μεσσηνίας.
Το θέμα της ομιλίας του στην Καλαμάτα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου REX, ήταν η περιγραφή των επιπτώσεων σε παγκόσμιο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο από τις Συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου TTIP και CETA, κατά την εκδήλωση και συζήτηση με θέμα «Εσείς τι ξέρετε για την TTIP;».
Με τη βοήθεια κινηματογραφικού υλικού, ο Στέλιος Κούλογλου ανέλυσε τόσο το μέγεθος των πιέσεων των πολυεθνικών εταιρειών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την μυστικότητα που διέπει τις σχετικές διαβουλεύσεις της Κομισιόν. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, ώστε με τις αντιδράσεις τους να μην επιτρέψουν στα κοινοβούλια των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεχτούν τις Συμφωνίες που θα επηρεάσουν τις εργασιακές σχέσεις, τις προδιαγραφές ασφαλείας των τροφίμων, τα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευεσης και άλλες πλευρές της οικονομικής δραστηριότητας των χωρών της Ε.Ε.
Οι Συμφωνίες, υποστήριξε, θα δώσουν την ευκαιρία να περάσουν στις αγορές μεταλλαγμένα και άλλα προϊόντα, στα οποία δεν θα έχει γίνει προληπτικός έλεγχος για την ποιότητα και την καταλληλότητά τους, ενώ θα καταργηθεί ο χαρακτηρισμός των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Γνωστοποίησε, δε, ότι, σε περίπτωση που κάποια χώρα θελήσει να αντιδράσει, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε μηχανισμό επίλυσης διαφορών σε διεθνή… ιδιωτικά δικαστήρια!
Με δεδομένο ότι η Συμφωνία ΤΤΙΡ μάλλον θα καθυστερήσει, πιθανότατα μετά τις γαλλικές εκλογές, επεσήμανε την ανάγκη άμεσων κινητοποιήσεων για την Συμφωνία CETA της Ε.Ε. με τον Καναδά, η οποία σύντομα θα έρθει προς επικύρωση στα εθνικά κοινοβούλια.
Αν έστω κι ένα κράτος δεν την ψηφίσει, για παράδειγμα η Ελλάδα, δεν θα περάσει, ξεκαθάρισε, και σχολίασε,, ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπάρχει αντιπολίτευση, ενώ ένας από τους υπέρμαχους της ΤΤΙΡ είναι ο κ. Σόιμπλε.
Σήμερα, στις 8.00 το βράδυ, ο Στέλιος Κούλογλου θα μιλήσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων με θέμα «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και νεανική επιχειρηματικότητα».
Σε ανάλογες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ανά την Ελλάδα, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι υποστηρίζοντας ότι πρέπει «να αφήσουμε τα λόγια και να ξεκινήσουμε τα έργα για να δώσουμε προτάσεις και διεξόδους στους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά».
Ο Στέλιος Κούλογλου έχει χαρακτηρίσει «στρατηγική ήττα» της Ελλάδας το γεγονός ότι νέοι και πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για να βρουν δουλειά και παρότρυνε μέσω αυτής της εκδήλωσης, να αρχίσουν να γίνονται συζητήσεις που να αφορούν και το μέλλον της χώρας και όχι μόνο το παρελθόν.
Η ιδέα της εκδήλωσης ήταν ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται η συζήτηση για πάρα πολλά πράγματα, άλλοτε σημαντικά και άλλοτε λιγότερο σημαντικά, συχνά για το παρελθόν μας αλλά σπάνια για το μέλλον μας, την ίδια στιγμή που υπάρχει μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα, που πάει χαμένη. Κι αυτή είναι η γενιά των νέων ανθρώπων, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
«Είπαμε να παρατήσουμε τα μεγάλα λόγια, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ξεκινήσουμε συγκεκριμένες πράξεις, προσπαθώντας να δώσουμε προτάσεις και διεξόδους, σε αυτούς τους νέους, γιατί η χώρα υφίσταται μια στρατηγική ήττα, από τη στιγμή που οι νέοι και πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν», τόνισε σε ανάλογη εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: tharrosnews.gr