Κούλογλου για Μπαρόζο, Ποτάμι, τιμωρία Ισπανίας και Πορτογαλίας: Ντροπή.

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 984 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, o Στέλιος Κούλογλου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατέθεσε γραπτή ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με την πρόσφατη πρόσληψη του πρώην προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και συμβούλου της Γκόλντμαν Σαξ. Τόνισε ότι έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ο διορισμός του όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από τους σοσιαλιστές. «Έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της κυλιόμενης πόρτας όπου αναλαμβάνεις από πρόεδρος της Κομισιόν σε μια ιδιωτική εταιρεία μεταφέροντας όλη την επιρροή που έχεις σε όφελος των μεγάλων εταιριών» δήλωσε.

Χαρακτήρισε ηθικά κατακριτέα και ανήθικη την πρόσληψή του κ. Μπαρόζο δεδομένου ότι αναλαμβάνει μια τέτοια θέση σε έναν χρηματοπιστωτικό όμιλο που έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική κρίση διεθνώς με την εισαγωγή τοξικών ομολόγων και την αποθέωση του «καπιταλισμού καζίνο». Αφετέρου αυτό αντιβαίνει και στη δεοντολογία της Κομισιόν που υποχρεώνει τα μέλη της, αν ακολουθήσουν άλλη καριέρα μετά τη λήξη της θητείας τους, αυτή να συνάδει με αυτά που έχουν κάνει. Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έχοντας συμπληρώσει θητεία δύο πενταετιών, διατηρεί δικαίωμα μηνιαίας σύνταξης ύψους περίπου 10 500 ευρώ.

Είναι επίσης ανήθικο, είπε, σε συνθήκες μάλιστα που η ΕΕ περνάει μια σοβαρή κρίση, ζητά από τους πολίτες της να κάνουν θυσίες, συζητούνται κυρώσεις εναντίον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου οι συντάξεις είναι στα πεντακόσια ευρώ, ο πρώην προωθυπουργός της να παίρνει 10 500 ευρώ και να προσλαμβάνεται και στη Γκόλντμαν Σαξ. «Οπότε έκανα ερώτηση πρώτον ρωτώντας αν θεωρεί η Κομισιόν ότι είναι ηθικό αυτό που γίνεται και δεύτερον λέγοντας τουλάχιστον πάρτε του τη σύνταξη» είπε και τόνισε «Μετά αναρωτιούνται γιατί ο κόσμος θέλει να βγει από την ΕΕ».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο επίσης και για μια «άτυπη συνεργασία» ανάμεσα στον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ και του Ποταμιού και για μια προσπάθεια που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, και που ευτυχώς δεν πέρασε, να μπει ξανά στην ολομέλεια «θέμα Ελλάδας» με την δικαιολογία ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το μνημόνιο, δεν έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα και δεν κάνει αλλαγές στα εργασιακά. Αυτή η κίνηση υποκινήθηκε, από ελληνικής πλευράς, από Το Ποτάμι που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον Γκυ Φέρχοφσταντ, ο οποίος ήταν αρχικά υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2015, αλλά όταν η κυβέρνηση έθεσε θέμα πολεμικών αποζημιώσεων γύρισε για κάποιο λόγο και εξελίχθηκε σε φανατικό πολέμιο της κυβέρνησης. «Το θέμα είναι γιατί οι Έλληνες θέτουν τέτοιο θέμα που δε μας συμφέρει καθόλου σαν χώρα» αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατήγγηλε όπως είπε την κίνηση αυτή.

Την ώρα που η χώρα πρέπει να ηρεμήσει, για να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις, να επαναφέρει ο κόσμος τα λεφτά στις τράπεζες και να επανεκκινηθεί η οικονομία,  «το να κάνουμε θέμα την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ντροπή και εγκληματική ενέργεια. Ακόμα και τον τουρισμό θα έθετε σε κίνδυνο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι  «παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια για να αποσταθεροποιήσουν και τη χώρα και την κυβέρνηση.»

«Είναι ντροπή η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, είναι ντροπή η απειλή κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, είναι ντροπή ο Μπαρόζο, όλα αυτά είναι ντροπή», είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώνει ο ίδιος στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με θέμα: «Ξεπουλώντας τις φάρμες: Πώς οι βιομηχανίες κρέατος παίρνουν τον έλεγχο με την ΤΤΙΡ» ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε επίσης για το σκοτεινό πλαίσιο και τη μυστικότητα με την οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις TTIP, οι οποίες μάλιστα την εβδομάδα που διανύουμε έχουν περάσει στον 14ο γύρο.

«Είναι μία από τις πτυχές του προβλήματος με τη διαβόητη συμφωνία επενδύσεων και εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Δηλαδή ότι αυτές οι πολύ κακές συνθήκες με τις βιομηχανικές φάρμες, οι οποίες υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μεταφερθούν όπως και τα μεταλλαγμένα και μια σειρά από άλλα πράγματα και στο ευρωπαϊκό εμπόριο και στο τραπέζι των καταναλωτών. Και όχι μόνο θα γίνει αυτό αλλά δε θα μπορούν και τα κράτη μέλη να κάνουν οτιδήποτε. Αντίθετα, κάθε προσπάθεια να προστατέψουν τους καταναλωτές τους μπορεί να επιφέρει αγωγές από τις ιδιωτικές εταιρίες»

Η συμφωνία προβλέπει στο αρχικό της στάδιο, συνέχισε ο ευρωβουλευτής, ότι αν μια εταιρία θεωρήσει ότι ένα κράτος παίρνει προστατευτικά μέτρα που θίγουν τα συμφέροντά της μπορεί να μηνύσει το κράτος όχι σε διεθνή αλλά σε ιδιωτικά δικαστήρια στα οποία συμμετέχουν δικηγόροι από μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες νομικούς συμβούλους των εταιριών που κάνουν την αγωγή.

Όπως είπε, οι ευρωβουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις και μόνο ύστερα από πάρα πολλές διαμαρτυρίες αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον ευρωβουλευτή θέλει, να επισκεφθεί για μία ώρα ένα κλειστό δωμάτιο με συναγερμό χωρίς οποιοδήποτε μηχάνημα που να μπορεί να καταγράψει το υλικό. Υπάρχει η μόνη δυνατότητα με μολύβι και υδατογραφημένο χαρτί να κρατήσει κανείς σημειώσεις αλλά όχι επακριβείς φράσεις μόνο περίληψη και μόνο με την προϋπόθεση να μη δοθεί σε άλλους συναδέλφους και σίγουρα όχι στον τύπο.

«Έχουμε κάνει διάφορες διαμαρτυρίες, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί όταν πρόκειται για συμφέροντα μεγάλων εταιριών και όταν πρόκειται για συμφωνίες όπως αυτή η οποία αφορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», σημείωσε.

Στο ερώτημα αν θα περάσει τελικά η συμφωνία για ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο τι συμβαίνει ήδη με την αντίστοιχη συμφωνία CETA ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά, «τη μικρή αδελφή και προπομπό της TTIP». Όπως είπε, η «πρόθεση του προέδρου της Κομισιόν, Γιούνκερ ήταν να μη χρειαστεί να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Τελικά υπήρξαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις και υπό το φώς και του Brexit, ανακοινώθηκε ότι θα είναι μεικτή, δηλαδή θα περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Ωστόσο, εάν ψηφιστεί πρώτα από το ευρωκοινοβούλιο,  θα εφαρμοστεί προσωρινά. Και θεωρούν ότι θα ψηφιστεί διότι έχουν την πλειοψηφία με το μέρος τους, οπότε θα δημιουργήσουν τετελεσμένο και θα είναι έπειτα δύσκολο για ένα κράτος να το ανατρέψει αυτό».


(Visited 92 times, 1 visits today)

Read more:
33421342532_8479a35a96_h
Κούλογλου για γλυφοσάτη: Η πολιτική αστάθεια στην Γερμανία βοηθά την Bayer-Monsanto

Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε...

Close