Η ΤΤΙΡ βλάπτει σοβαρά και την κτηνοτροφία – Εκδήλωση Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Permalink

Τους ευρύτερους κινδύνους που επιφυλάσσει η διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων ΤΤΙΡ ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για τον κτηνοτροφικό τομέα αλλά και την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι δράσεις προκειμένου να μην προχωρήσει η εφαρμογή της, συζήτησαν ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες και εκπρόσωποι οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία ο Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση έκθεσης με τίτλο «Ξεπουλώντας τις φάρμες: Πώς η βιομηχανία κρέατος παίρνει τον έλεγχο μέσω της TTIP» σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση για την προστασία των ζώων Compassion (CIWF), το αμερικανικό Ινστιτούτου Αγροτικής και Εμπορικής Πολιτικής, την ομάδα ακτιβιστών Powershift και τη γερμανική Ένωση Γεωργικής Καλλιέργειας, ABL.

Οι οργανώσεις αυτές ανέθεσαν στην αμερικανίδα πολιτικό Σάρον Τρήτ και στη Σεφάλι Σάρμα, διεθύντρια του Ινστιτούτου Αγροτικής και Εμπορικής Πολιτικής, να συντάξουν την έκθεση που ρίχνει μια ολοκληρωμένη ματιά στην προσπάθεια απορρύθμισης που προωθεί η ατζέντα της TTIP απειλώντας τον κτηνοτροφικό τομέα, την επιβίωση των μικρών οικογενειακών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και τους τοπικούς συνεταιρισμούς, ενώ πρόκειται να επηρεάσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τις βιομηχανίες κρέατος στις ΗΠΑ και στην ΕΕ ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη. Η έρευνα καταδεικνύει τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο οι ισχυρές βιομηχανίες κρέατος χρησιμοποιούν την TTIP για να μειώσουν τα πρότυπα προστασίας της δημόσιας υγείας υπονομεύοντας παράλληλα την ικανότητα των κυβερνήσεων να κάνουν μεταρρυθμίσεις που να διασφαλίζουν την προστασία των καταναλωτών, του περιβάλλοντος και των ζώων.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε: «Ακούμε να λένε συχνά ότι τα ζώα δεν έχουν μνήμη. Αυτό δεν αληθεύει. Αντίθετα φαίνεται ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν έχουν καλή μνήμη, αν έχουν καθόλου. Δεν πέρασε πολύς καιρός που μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο. Η ασθένεια των τρελών αγελάδων, το σκάνδαλο με τις διοξίνες, για να μην αναφέρουμε το πρόσφατο σκάνδαλο με το κρέας αλόγου. Και στον κλάδο κτηνοτροφικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα μόνιμο, άλυτο σκάνδαλο με τις ορμόνες ανάπτυξης, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που δίνονται στα ζώα, και την πολύ κακή μεταχείριση των ζώων. Ποιός ήταν και εξακολουθεί να είναι, ο κύριος λόγος για όλα αυτά; Η αδίστακτη απληστία των εταιριών δίχως κοινωνική ευθύνη, η ιδέα ότι το κέρδος έρχεται πρώτο ενώ γυναίκες, άνδρες και παιδιά έρχονται δεύτερα. Μήπως ξεχάσατε αυτά τα σκάνδαλα; Κάποιοι τα ξέχασαν σίγουρα, αφού με την ΤΤΙΡ οι εταιρίες γίνονται όλο και ισχυρότερες, οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές όλο και πιο αδύναμοι. Οι μικρές επιχειρήσεις με περισσότερο σεβασμό για τη φύση και το περιβάλλον, καθώς και οι συνθήκες εργασίας θα γίνουν κομμάτια από το «ελεύθερο χέρι» των πολυεθνικών. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν νέα σκάνδαλα και νέες ζωές να καταστραφούν. Πρέπει να διατηρούμε τη μνήμη μας ζωντανή και το μέλλον των παιδιών μας επίσης. Είμαστε εδώ ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες και πρέπει να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες ενάντια στη ‘νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών’ και να οργανώσουμε μια ευρύτερη συμμαχία εντός του Κοινοβουλίου.»

Τους κινδύνους που απειλούν την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία υπογράμμισε ο Γάλλος Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Εμανουέλ Μορέλ καθώς οι μικρές, οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες που δραστηριοποιούνται κατά κόρο στις χώρες αυτές, θα διαλυθούν από την επέλαση των πολυεθνικών κτηνοτροφικών βιομηχανιών.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μάρτιν Χόισλινγκ, τόνισε ότι βασική φιλοσοφία της συμφωνίας TTIP είναι η απορρύθμιση και η απελευθέρωση σε όλους τους τομείς και το ίδιο επιχείρημα υιοθετεί και η Κομισιόν.

Όπως δήλωσε η ιταλίδα ευρωβουλευτής τoυ Κινήματος των 5 Αστέρων  Ελεονόρα Έβι, στο σύντομο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στο ευρωκοινοβούλιο, αυτό που την έχει σοκάρει περισσότερο είναι η αργή αλλά σταθερή υπονόμευση των μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

Σύμφωνα με την συντάκτρια της έκθεσης Σεφάλι Σάρμα, «εάν υπογραφεί η TTIP ο κτηνοτροφικός κλάδος της Ευρώπης θα γίνει βορά των πολυεθνικών βιομηχανιών μέσα από την απελευθέρωση των τιμών και τις εκ βάθρων απορρυθμιστικές αλλαγές που προωθεί η συμφωνία. Οι ΗΠΑ δε διαθέτουν ουσιαστική νομοθεσία που να παρεμποδίζει τις κακές πρακτικές της αγροτικής και κτηνοτροφικής βιομηχανίας αποφέροντας έτσι πολύ περισσότερα κόστη στους φορολογούμενους πολίτες για την υγεία και το περιβάλλον. Με την ΤΤΙΡ, αυτό που θα πετύχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι κρίσιμες αποφάσεις όπως η κλωνοποίηση, η χρήση γλυφοσάτης και οι εκροές μεθανίου να λαμβάνονται με επίκεντρο την εμπορική ανταγωνιστικότητα και όχι το δημόσιο συμφέρον.»

Παρόν στη συζήτηση ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης και τόνισε ότι «ως προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε για να σταματήσουμε την TTIP και να υπερασπίσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.»

Φωτογραφικό υλικό εδώ


(Visited 188 times, 1 visits today)

Read more:
Χριστούγεννα 2020...
Χριστούγεννα 2020… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close