Κούλογλου: Nα αποκαταστήσουμε το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης

Permalink

Ο Στέλιος Κούλογλου παραχώρησε συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στην εκπομπή Ισορροπίες & Ανισορροπίες με τη Μαρία Γεωργίου και το Γιώργο Πίκουλα και μίλησε για τη νέα πολιτική κίνηση δημιουργίας «Προοδευτικής Ομάδας» (Progressive Caucus) που διαμορφώνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανέφερε ότι αυτή είναι μία κίνηση που έγινε γιατί υπάρχουν αρκετοί ευρωβουλευτές, όχι μόνο από την Αριστερά και όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους Πράσινους και από τους Σοσιαλιστές, που βλέπουν ότι η Ευρώπη πάει κατά διαόλου πραγματικά. Πρέπει να υπάρξει ένα καινούργιο σχέδιο, μια καινούργια συμφωνία για την Ευρώπη που να αποκαταστήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των απλών ανθρώπων, να περιοριστούν τα προνόμια της ολιγαρχίας και να επανεδραιωθεί η δημοκρατία η οποία έχει πάψει να ισχύει γιατί οι τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ότι θέλουν.

Σημείωσε ακόμη πως τα κόμματα στην Ελλάδα δεν ακολουθούν και δεν εμπνέονται από τις πρακτικές και την πολιτική των κομμάτων στα οποία ανήκουν στην Ευρώπη. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, ενώ γενικά η Σοσιαλιστική ομάδα στην οποία ανήκει διατηρεί καλές σχέσεις με την Αριστερά, έχει αποφασίσει στην Ελλάδα να συνεχίσει τη γραμμή συμμαχίας και συνεννόησης με τη Δεξιά. Τη γραμμή Βενιζέλου δηλαδή που εκφράστηκε με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Το Ποτάμι, του οποίου οι ευρωβουλευτές επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών, παίρνει πρωτοβουλίες και στην πραγματικότητα συνεργάζεται και επίσημα και παρασκηνιακά με μια άλλη πολιτική ομάδα, τους Φιλελεύθερους.

Οι πολιτικές συμμαχίες και οι συμμαχίες σε επίπεδο διακυβέρνησης είναι ένα πράγμα. Διαφορετικό πράγμα είναι οι κομματικές τοποθετήσεις. Στο επίπεδο των κομμάτων οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι γιατί είναι στο ίδιο κόμμα, ή ανήκουν ιδεολογικά στο ίδιο στρατόπεδο, αλλά γιατί θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ περιορισμένα τα περιθώρια να κάνει κάποιος διαφορετικά πράγματα στην Ευρώπη. Μόνο που υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν είναι δεξιά είναι καλό και για αυτό υποστηρίζουν. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν υποστηρίζει την κυβέρνηση, είναι κατανοητό να είναι αντιπολίτευση, αλλά παίρνει θέσεις που παίρνει και η συντηρητική παράταξη. Από τον εκλογικό νόμο μέχρι την καθημερινότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ποτάμι. Το Ποτάμι συνεργάζεται με τους νεοφιλελεύθερους στο ευρωκοινοβούλιο. Ψήφισαν τη συμφωνία τον Αύγουστο αλλά μάλλον έκτοτε φαίνεται το μετάνιωσαν. Εκτός κι αν κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση καθώς αυτή η συμφωνία εφαρμόζεται τώρα. Δεν μπορούν να καθορίζουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις και τις ανάγκες τις χώρας ανάλογα με το αν τους έχει προταθεί να μπουν στην κυβέρνηση ή όχι. Αντίθετα πρέπει να το κάνεις αν πιστεύεις ότι πραγματικά εξυπηρετεί τον τόπο.

Ο κ. Κούλογλου κατέληξε πως η συνεννόηση που επιδιώκεται μέσα από την νέα πρωτοβουλία στο ευρωκοινοβούλιο είναι δια-ομαδική. Ο καθένας παραμένει στις ομάδες του – και καλά κάνει. Από εκεί και πέρα όμως σε διάφορα κρίσιμα θέματα πρέπει να επεξεργαστούμε κάποια πράγματα από κοινού και να προχωρήσουμε σε κοινές πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα αυτή την εποχή συζητείται η μεγάλη συμφωνία για την TTIP, τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ. Αν κλείσει και υπογραφεί αυτή η συμφωνία θα καταστρέψει την Ευρώπη κυριολεκτικά. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες θα έχουν απόλυτες δυνατότητες, θα δούμε πρακτικά μια δικτατορία των πολυεθνικών.

Η πρώτη συνάντηση της πρωτοβουλίας θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα αφορά ακριβώς αυτές τις εμπορικές συμφωνίες και την αντίστοιχη συμφωνία με τον Καναδά την CETA, πρακτικά τη μικρή αδερφή της TTIP. Η συνάντηση έχει το σκοπό να καταπολεμηθούν οι συμφωνίες αυτές και θα είναι η αρχή σειράς ανάλογων συναντήσεων και σε άλλα θέματα.

Το ηχητικό της συνέντευξης είναι διαθέσιμο εδώ: archive.org/details/era_proto_20_07_16


(Visited 51 times, 1 visits today)

Read more:
Κείται μακράν..
Κείται μακράν… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close