Κούλογλου: Το ΔΝΤ δεν κατέστρεψε μόνο την Ελλάδα

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο για την Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε ότι η έκθεση «λέει πολλά που λίγο πολύ τα ξέραμε και τα συνοψίζει με καθαρό τρόπο. Το βασικό είναι ότι έγιναν μια σειρά από λάθη, τα οποία είχε παραδεχθεί και νωρίτερα το ΔΝΤ, με αφορμή διάφορες εκθέσεις και πορίσματα, και το άλλο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η κα Λαγκάρντ μιλά για συνδιοργανωμένα συμφέροντα που εμπόδισαν την εφαρμογή του προγράμματος».

«Αυτό που βασικά μας λέει», συνέχισε ο ευρωβουλευτής, «είναι ότι σώθηκαν οι τράπεζες και θυσιάστηκε η Ελλάδα. Στο δίλημμα που βρέθηκαν τότε αν θα σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες που ήταν εκτεθιμένες στο ελληνικό χρέος ή αν θα σώσουν τον ελληνικό λαό, αποφάσισαν ότι θα σώσουν τις τράπεζες και μέρος της συμφωνίας αυτής ήταν και ο κ. Παπανδρέου. «

Ερωτηθείς για το αν η έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο για το ελληνικό οικονομικό επιτελείο στην κουβέντα για το χρέος το φθινόπωρο, εκτίμησε ότι «η έκθεση σε κάποιο βαθμό δίνει κάποια επιχειρήματα» και σημείωσε ότι «το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην ΕΕ και διεθνώς, όπως το Brexit, το γεγονός ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία επίσης παραβίασαν τα όρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν τιμωρήθηκαν, τα stress test των ιταλικών τραπεζών και η μετοχή της deutsche bank που έχει εκβαραθρωθεί, δίνουν κάποιες καλύτερες προϋποθέσεις, διότι η Ελλάδα δεν εμφανίζεται σαν το μοναδικό πρόβλημα, όπως ήθελαν να την εμφανίσουν.»

Ως σημαντικό από την έκθεση, χαρακτήρισε το γεγονός ότι αντιπαραβάλλει την Ελλάδα με τις άλλες χώρες όπου εφαρμόστηκαν τα μνημόνια και το ότι θεωρεί ότι εκεί που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια, στις άλλες χώρες, πέτυχαν. «Στην πραγματικότητα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «η πολιτική του ΔΝΤ και σ’αυτές τις χώρες έχει προκαλέσει τρομερές κοινωνικές καταστροφές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην Ισπανία όπου τους παίρνουν τα σπίτια, ή στην Πορτογαλία όπου οι μισθοί έχουν καταρρεύσει και οι συντάξεις έχουν περικοπεί πολύ περισσότερο από ότι στην Ελλάδα, οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Συνήθως, το Ταμείο πήγαινε σε μια χώρα την κατέστρεφε και μετά έφευγε. Στην Ελλάδα επειδή έχει πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά πρέπει να πει κάτι παραπάνω, αλλά ας μην πιστέψουμε αυτά που λέει το ΔΝΤ για τις άλλες χώρες του νότου. Όλες τις χώρες τις έχει καταστρέψει».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν επεβλήθησαν εν τέλει κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία, είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δύο πραγμάτων: αφενός της περιρρέουσας διεθνούς ατμόσφαιρας και της κρίσης και της Deutsche Bank, και αφετέρου γιατί ο Σόιμπλε εξακολουθεί και κινείται με κριτήρια μικροκομματικά. «Τη γλίτωσε η Ισπανία και η Πορτογαλία γιατί δεν θέλουν να στριμώξουν πάρα πολύ τον Ραχόι», είπε και συμπλήρωσε ότι «ο Σόιμπλε ήταν ένθερμος υποστηρικτής της αριστερής παρένθεσης, από τη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήθελε να δώσει ένα μάθημα στις χώρες του νότου για να μη τολμήσουν να υψώσουν κεφάλι».

Σχετικά με τις συλλήψεις δημοσιογράφων και το κλείσιμο ειδησεογραφικών πρακτορείων, εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Τουρκία, ο Στέλιος Κούλογλου έκανε λόγο για μια μορφή «κοινοβουλευτικού τύπου δικτατορίας» στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε επίσης στη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ο ίδιος στην Κομισιόν με την οποία την καλεί να απαντήσει αν θεωρεί ότι οι πρακτικές αυτές συνάδουν με μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και να προσδιορίσει τι μέτρα πρόκειται να λάβει για να προστατευτεί η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου:


(Visited 146 times, 1 visits today)

Read more:
Το λουτρό...
Το λουτρό…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close