Έξι ευρωβουλευτές καταγγέλουν την Προεδρία της ΕΕ για ρατσισμό

Permalink

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσαν έξι Ευρωβουλευτές από δυο πολιτικές ομάδες σχετικά με τη νέα Σλοβακική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις θέσεις της αναφορικά με το προσφυγικό. Η Σλοβακία έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Οι Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE, Ελλάδα), Μπάρμπαρα Σπινέλλι (GUE, Ιταλία), Στέλιος Κούλογλου (GUE, Ελλάδα), Κώστας Χρυσόγονος (GUE, Ελλάδα), Άνα Γκόμεζ (S&D, Πορτογαλία) και Γκιγιόμ Μπαλάς (S&D, Γαλλία) υπενθυμίζοντας τις ακραίες ρατσιστικές δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού κ. Φίτσο καθώς και Υπουργών της Κυβέρνησής του, που ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβητούν το σύστημα ποσόστωσης των προσφυγικών ροών, σημειώνουν τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διαδικασία μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, γεγονός που έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με αφορμή τις δηλώσεις Φίτσο, που χαρακτηριστικά αναφέρει πως «είναι αδύνατο να ενσωματώσουμε Μουσουλμάνους», οι Ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν για το πώς αξιολογεί τις παραπάνω δηλώσεις καθώς και ζητούν λεπτομέρειες για τον τρόπο που εκείνη θα συνεργαστεί με την σλοβακική Προεδρία «για την υλοποίηση των κοινών Ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό και την υπέρβαση των σημαντικών καθυστερήσεων».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Σλοβακική προεδρία και κοινές αποφάσεις της ΕΕ

Η Σλοβακία, ως Προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την 1η Ιούλη 2016, έχει και την ευθύνη να εφαρμόσει την συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές, καθώς και το πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη. Ωστόσο ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός κ. Φίτσο και Υπουργοί της Κυβέρνησής του, φαίνονται εχθρικοί προς την υλοποίηση της Συμφωνίας και αρνούνται να αναλάβουν τις Ευρωπαϊκές τους ευθύνες ως προς αυτή τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα ο κ. Φίτσο είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει χώρος για το Ισλάμ στην Σλοβακία» και ότι «είναι αδύνατο να ενσωματώσουμε Μουσουλμάνους». Ο Σλοβάκος Υπ. Εσωτερικών κ. Μέλινακ αντίστοιχα είχε δηλώσει πως «Το σύστημα ποσόστωσης δεν είναι η λύση».

Με βάση τα παραπάνω, καθώς και την παραδοχή του Αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ομολογεί σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πώς αξιολογεί η Κομισιόν τις αναφερθείσες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών της Προεδρεύουσας Σλοβακίας όπως επίσης και τις δηλώσεις που αφορούν την θέση του Ισλάμ στα κράτη-μέλη;

2. Με ποιον τρόπο θα συνεργαστεί η Κομισιόν με την Σλοβάκικη Προεδρία για την υλοποίηση των κοινών Ευρωπαϊκών αποφάσεων για το προσφυγικό και την υπέρβαση των σημαντικών καθυστερήσεων;


(Visited 55 times, 1 visits today)

Read more:
376494-eyp
Το εργαστάσιο των υποκλοπών και τι φοβάται η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να τα βάλει με τον « εθνικό συκοφάντη» , αλλά δεν διέψευσε το δημοσίευμα του Documento με...

Close