Ευρωβουλευτές καταδικάζουν την εκτέλεση του ηγέτη του Ισλαμικού κόμματος του Μπαγκλαντές Mir Quasem Αli

Permalink

50 Ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων, μεταξύ των οποίων και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Δημήτρης Παπαδημούλης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τη βαθύτατη λύπη τους για την πρόσφατη εκτέλεση του ηγέτη του ισλαμικού κόμματος του Μπαγκλαντές Jamaat-e-Islami, Mir Quasem Αli, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο στις 2 Νοεμβρίου 2014 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του Μπαγκλαντές και εξετελέσθη στις 3 Σεπτεμβρίου 2016, παρά το γεγονός ότι «σύμφωνα με πολυάριθμες μαρτυρίες η δίκη του παρέκλινε από όλα τα διεθνή πρότυπα δικαιοσύνης και διαφάνειας».

Με ανοιχτή επιστολή που είχαν αποστείλει στις 30 Αυγούστου προς την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, οι ευρωβουλευτές εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες εκτελέσεις και απαγωγές στο Μπαγκλαντές καθώς και για την έλλειψη νομιμότητας των νομικών διαδικασιών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και καλούσαν τις αρχές του Μπαγκλαντές να απόσχουν από την εκτέλεση της ποινής του κ. Αλί εάν δεν εξακριβωθεί πλήρως η αμεροληψία των νομικών διαδικασιών εναντίων του.

Στην ίδια επιστολή οι ευρωβουλευτές καταδίκαζαν επίσης την απαγωγή του γιου του Mir Ahmad Bin Quasem, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη νομική στρατηγική του πατέρα του και απήχθη στις 9 Αυγούστου.

Το κείμενο της ανοιχτής επιστολής 

Αξιότιμη κα Πρωθυπουργέ Hasina,

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την έλλειψη νομιμότητας των νομικών διαδικασιών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του Μπαγκλαντές, ένα ειδικό εθνικό δικαστήριο με δικαιοδοσία να δικάζει και να τιμωρεί κάθε πρόσωπο που κατηγορείται για διάπραξη φρικαλεοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας .

Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαγκλαντές με ψήφισμά του το Σεπτέμβριο του 2014 σημειώνοντας ιδιαίτερα τις έντονες και επανειλημμένες επικρίσεις ότι το ΔΠΔ δεν συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το Δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο 17 άτομα, πέντε από τα οποία έχουν εκτελεστεί.

Ο κ. Mir Quasem Ali, ηγέτης του πολιτικού κόμματος του Μπανγκλαντές, Jamaat-e-Islami και θύμα ψευδών και πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, καταδικάστηκε σε θάνατο στις 2 Νοεμβρίου 2014. Σύμφωνα με πολυάριθμες μαρτυρίες, η δίκη του παρέκλινε από όλα τα διεθνή πρότυπα δικαιοσύνης και διαφάνειας. Η επανεξέταση της υπόθεσής του αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Στο πλαίσιο των διάχυτων και σοβαρών παραβιάσεων της δέουσας διαδικασίας στη δίκη εναντίον του, δεν θα ήταν ρεαλιστικό, κατά την άποψή μας, να αναμένουμε ότι η επανεξέταση θα διεξαχθεί δίκαια, προστατεύοντας τα πρότυπα της ορθής διαδικασίας. Ανησυχούμε για τις αναφορές ότι είναι πολύ πιθανό ότι η εκτέλεση της ποινής να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα της επανεξέτασης. Καλούμε τις αρχές του Μπαγκλαντές να σταματήσουν τη διαδικασία και να απόσχουν από κάθε εκτέλεση της ποινής μέχρι να ερευνηθεί πλήρως η αμεροληψία των διαδικασιών κατά του κ Αλί.

Επιπλέον, καταδικάζουμε την αναφερόμενη απαγωγή του Mir Ahmed Bin Quasem γιου του κ. Mir Quasem Αλί, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη νομική στρατηγική του πατέρα του. Μάθαμε ότι απήχθη από το σπίτι του στις 9 Αυγούστου. Τα ίχνη του είναι άγνωστα. Καλούμε τις αρχές του Μπαγκλαντές να λάβουν άμεσα και ισχυρά μέτρα για να προσδιορίσουν τα ίχνη του και την καλή του κατάσταση και να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του.

Με εκτίμηση,

Heidi Hautala
Miguel Urbán
Barbara Spinelli
Helmut Scholz
Merja Killönen
Stelios Kouloglou
Dimitrios Papadimoulis
Izaskun Bilbao Barandica
Malin Bjork
Fabio Massimo Castaldo
Nessa Childers
Μiriam Dalli
Fabio De Masi
Stefan Eck
Laura Ferrara
Neena Gill
Ana Gomes
Martin Haeusling
Hans-Olaf Henkel
Maria Heubuch
Sophia In “T Veld
Liisa Jaakonssari
Benedek Javor
Eva Joly
Iosu Juaristi Abaunz
Sajjad Karim
Jude Kirton-Darling
Bernd Koelmel
Ulrike Lunacek
Sabine Loesing
Thomas Mann
Louis Michel
Martina Michels
Javier Nart
Kati Piri
Soraya Post
Carolina Punset
Michele Rivasi
Liliana Rodrigues
Bronis Rope
Marietje Schaake
Molly Scott Cato
Jordi Sebastia
Bart Staes
Ivan Stefanec
Marc Tarabella
Ernest Urtasun
Ivo Vajgl
Marie-Christine Vergiat
Josef Veidenholzer


(Visited 64 times, 1 visits today)

Read more:
380905-armologese
Αρμολόγηση….

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close