Εισήγηση Στ. Κούλογλου στη δημόσια ακρόαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama papers

Permalink

Εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου κατά την πρώτη δημόσια ακρόαση της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις αποκαλύψεις για τα έγγραφα του Παναμά. Στην ακρόαση συμμετείχαν οι ερευνητές – δημοσιογράφοι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιογραφικά μέσα που διεξήγαγαν τις έρευνες που οδήγησαν στις αποκαλύψεις.

Στην εισήγησή του ο ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους τόνισε: «Είναι πολύ σημαντικά τα όσα έκαναν και τα όσα μας είπαν οι δημοσιογράφοι σήμερα. Είναι σημαντικό το ότι όλοι υπογράμμισαν το ρόλο των πληροφοριοδοτών, και ότι ως ΕΕ πρέπει επιτέλους να τους προστατέψουμε. Πρέπει να επιβραβεύσουμε ανθρώπους όπως οι πληροφοριοδότες του Lux Leaks, και όχι να τους τιμωρούμε και να τους καταδικάζουμε στα δικαστήρια. Πρέπει να επιβραβεύσουμε ανθρώπους σαν τον Σνόουντεν που άνοιξαν το δρόμο, σαν τον Σνόουντεν και τον Ασάνζ που άνοιξαν το δρόμο για τους πληροφοριοδότες στη σύγχρονη εποχή για τα τελευταία χρόνια. Θέλω να ρωτήσω όλους τους δημοσιογράφους που μίλησαν σήμερα εδώ. Ξέρετε το Ευρωκοινοβούλιο πρόσφατα ψηφίσε, όχι όλοι οι ευρωβουλευτές, αλλά ψήφισε για την προστασία του απορρήτου των επιχειρήσεων. Και θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε προτάσεις, για την προστασία των δημοσιογράφων ώστε να διερευνούν τέτοιες υποθέσεις. Αν έχετε συγκεκριμένες ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε ή να ψηφίσουμε για τη διαφάνεια, για να διευκολύνουμε το έργο σας, ώστε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.»

Εκ μέρους των δημοσιογράφων απάντησε ο Βέλγος δημοσιογράφος από το περιοδικό Knack, Κριστόφ Κλέριξ: «Ένα στοιχείο που πρέπει να προσθέσουμε στη συζήτηση αυτή, είναι η σημασία της χρήσης της κρυπτογράφησης ως ασφαλή τρόπο επικοινωνίας μεταξύ μας. Η κρυπτογράφηση έχει χρησιμοποιηθεί και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε περίπτωση που οι τρομοκράτες έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα στοιχεία, αλλά κι εμείς στην ICIJ συχνά επικοινωνούμε μεταξύ μας με κωδικοποιημένα μηνύματα. Δεν είναι άσπρο μαύρο, απλώς λέω ότι αν θέλουν οι πληροφοριοδότες να επικοινωνήσουν χωρίς να αφήσουν ίχνη, αν θέλουμε εμείς οι δημοσιογράφοι να επικοινωνούμε μεταξύ μας για ευαίσθητα θέματα, χωρίς να μας εντοπίζουν τρίτοι, τότε η κρυπτογράφηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.»

Ο Στέλιος Κούλογλου ρώτησε επίσης τον κ. Κλέριξ, δεδομένου ότι όπως είπε σε κάθε έρευνα, η απάντηση που λάμβαναν ήταν “ότι κάνουμε είναι έννομο”, αν πιστεύει ότι υπάρχουν νόμοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν, προκειμένου να γίνει το σύστημα πιο διαφανές και να διευκολυνθεί επίσης η εργασία των δημοσιογράφων.

Ο κ. Κλέριξ απάντησε ότι οι νόμοι που πρέπει να αλλάξουν είναι εκείνοι των φορολογικών παραδείσων. Εκεί που η νομοθεσία επιτρέπει και εγγυάται την ανωνυμία. «Νομίζω» είπε, «ότι αυτό είναι από τα αρχικά βήματα που πρέπει να γίνουν. Εντός της ΕΕ θεωρώ σημαντικό κάθε κράτος μέλος, να εγγυηθεί την προστασία των πηγών των δημοσιογράφων. Διευκολύνοντας έτσι τη δουλειά μας. Το Βέλγιο ως προς αυτό είναι ένα αρκετά καλό παράδειγμα. Όσο για τους πληροφοριοδότες, αφενός πρέπει να τους προστατεύσουμε από τις διώξεις, αφετέρου πρέπει να φροντίσουμε για το μέλλον τους. Φανταστείτε να είστε πληροφοριοδότης και να διαρρέεις πληροφορίες για την εταιρία που δούλευεςκαι την επόμενη εβδομάδα πρέπει να ψάξεις για νέα δουλειά. Ποιος θα σε προσλάβει αν στην προηγούμενη δουλειά σου διέρρευσες πληροφορίες; Πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη και το μέλλον τους, και πως ένα νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.»


(Visited 174 times, 1 visits today)

Read more:
DSC_0931-Copy
Εκδηλώσεις του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου στην Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο (22 – 24 Ιουνίου 2018)

Σειρά εκδηλώσεων θα πραγματοποιήσει από 22 έως 24 Ιουνίου 2018 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο....

Close