Κούλογλου: ο ανασχηματισμός είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες

Permalink

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση της χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Action 24 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι οι μετακινήσεις προσώπων ενδιαφέρουν περισσότερο τους δημοσιογράφους παρά την κοινωνία. Η τελευταία, οι νέοι, οι επαγγελματίες, οι άνεργοι, αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα καθημερινά προβλήματα, πολύ πιο σημαντικά από τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Ο ανασχηματισμός θα πετύχει αν οι νέοι υπουργοί γνωρίζουν και μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τα εξής:

Για την διακυβέρνηση της Αριστεράς

Η πείρα έδειξε ότι δεν πρέπει να δίνεις πολλές υποσχέσεις που δεν μπορείς να τηρήσεις και ελπίζω κάποια στιγμή να το καταλάβουν όλα τα πολιτικά κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από την εμπειρία της διακυβέρνησης, η οποία δεν υπήρχε καθόλου και αυτό είναι ελαφρυντικό, διότι μετά από δεκαετίες έρχεται ένα κόμμα, μια ολόκληρη παράταξη η Αριστερά στην εξουσία, χωρίς καμία πείρα από την εξουσία, είχε αυταπάτες κάτι που το έχει μάλιστα παραδεχθεί και ο Τσίπρας. Εγώ θεωρούσα ότι έπρεπε να πάρει η χώρα μια νέα πορεία, δεν την πήρε. Η μάχη ωστόσο δόθηκε, με καλές προθέσεις μεν αλλά με κακό τρόπο και λίγη προετοιμασία, και χάθηκε και ξαναγυρίσαμε σε μία από τα ίδια, ως προς τα μνημόνια. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα ο χειρισμός της εξουσίας, παρότι γίνονται πολλά λάθη, που θα τα χαρακτήριζα ερασιτεχνικά, εντούτοις γίνεται με καλύτερες προθέσεις και είναι πιο τίμιος από ότι ήταν εκείνος των προηγούμενων και θα είναι των επόμενων.

Για τις παρεμβάσεις της εκκλησίας στην πολιτική ζωή

 
Η προσπάθεια της εκκλησίας να αναμειχθεί στα πολιτικά πράγματα και να παίξει πολιτικό ρόλο  δε συμβαίνει σε καμία άλλη πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης και καλό θα έκανε ο κύριος Ιερώνυμος να αφοσιωθεί στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα όπως κάνουν και οι υπόλοιποι σε αντίστοιχο επίπεδο σε άλλες χώρες. Είμαστε σαν το Ιράν σε χριστιανική εκδοχή; Ούτε ο Πάπας δεν κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αφήστε που ο σημερινός κάνει και πολύ πιο ουσιαστικές. Εάν φύγει ο Φίλης, που δεν έχει κάνει τίποτα που να παραβιάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, θα είναι μια νίκη στα σημεία του Ιερώνυμου όχι μόνο επί της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.  Κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να λέει όχι και να βάζει την εκκλησία στη θέση της, εκτός αν θέλει ο κ. Ιερώνυμος να κάνει ένα κόμμα και να κατέβει στις εκλογές.
Για το ΕΣΡ
 
Θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η απόφαση του ΣΤΕ, διότι μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε σε ποια σημεία έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Επομένως, γίνεται μια συζήτηση που είναι πρόωρη. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η κυβέρνηση υπέστη μια ήττα στην προσπάθειά της να αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αυτό είναι σαφές και θα υποστεί τις συνέπειες. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι αν η ΝΔ θέλει να φτιάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θέλει η ΝΔ να πληρώσουν οι καναλάρχες ένα ποσό ώστε να σταματήσει αυτή η περίοδος 27 χρόνων πραγματικής ανομίας; Δεν έχω ακούσει να γίνεται κουβέντα ούτε για ένα ευρώ. Εάν η ΝΔ είχε συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ δε θα συζητούσαμε σήμερα, ούτε νόμος Παππά θα υπήρχε, ούτε τίποτα.
Μετά τις βεβιασμένες και λάθος κινήσεις, όπως η καταδίκη της δικαιοσύνης μετά την απόφαση και η πρόταση Πολύδωρα, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε σωστά και έκανε μια σωστή πρόταση, την πρόταση Βούτση, διότι ο άνθρωπος που προτείνεται γνωρίζει το αντικείμενό του. Γιατί επιτέλους στην Ελλάδα θα πρέπει να τοποθετούνται σε δημόσιες θέσεις άνθρωποι με βάση τη γνώση του αντικειμένου και τα προσόντα τους.
Να καταργηθεί ο νόμος Παππά αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Όχι να χρειαστεί να αποζημιώσει το κράτος αυτούς που πήραν μέρος στο διαγωνισμό, αντί να βγάλει λεφτά. Ο νόμος Παππά αποδείχθηκε ότι πολιτικά δεν περνάει, τώρα νομικά τι φόρμα θα πάρει πρέπει πρώτα να δούμε την απόφαση του ΣΤΕ. Η ιδέα των 4 καναλιών έχει τελειώσει, γιατί μετά από 27 χρόνια τέτοιας ανομίας έχει διαμορφωθεί μια τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να ανατραπεί με έναν νόμο. Η απόφαση του ΣΤΕ παρότι αποτέλεσε τακτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις είναι δώρο εξ ουρανού, διότι η κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με καταστάσεις πολύ πιο δύσκολες και δραματικές αν επιχειρούσε να βάλει μαύρο σε κανάλια.
 
Για τον ανασχηματισμό
 
Το «πότε και το ποιοι» είναι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού αλλά αυτό που είναι προφανές είναι ότι ένας πραγματικός ανασχηματισμός που θέλει να πετύχει, πρέπει να λύσει τα πραγματικά προβλήματα που έχουν οι πολίτες. Οι νέοι που προσπαθούν να βρουν δουλειά και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους φίλους τους και την πατρίδα τους που την αγαπούν, οι επαγγελματίες που έχουν τρομερό πρόβλημα με την εφορία, με τα χρέη και τα δάνεια. Άρα θα πρέπει να γίνει ένας ανασχηματισμός που να κοιτάξει στα μάτια την κοινωνία. Να μπουν καινούργιοι άνθρωποι που δεν ανήκουν ενδεχομένως στο συγκεκριμένο κόμμα ή στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο αλλά έχουν καλές προθέσεις, θέλουν να υπηρετήσουν και ξέρουν καλά τον τομέα τους.
Αυτή ίσως να είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες, γιατί υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που μπορεί να έχει απογοητευτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν τους αρέσει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο ρεβανσισμός της ΝΔ και του κ. Γεωργιάδη. Άρα το κλίμα μπορεί να αναστραφεί. Αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρξουν νέα πρόσωπα και αν αυτοί πραγματικά ασχοληθούν με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη ακόμα και μέσα στα πλαίσια του μνημονίου.
Για το αν θα δεχόταν να αναλάβει υπουργείο
 
Κατηγορηματικά όχι. Αυτή τη στιγμή δίνω μια καθημερινή μάχη στις Βρυξέλλες όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα. Αυτή η μάχη αποδίδει καρπούς και θεωρώ ότι πρέπει να τη συνεχίσω. Ωστόσο, παρακολουθούμε με θλίψη την πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, για παράδειγμα, όλη αυτή την ιστορία να αναδειχθεί το ραδιοτηλεοπτικό σε μείζον θέμα την ώρα που η χώρα υποφέρει. Δεν μπορεί να μην υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και να συζητάμε μόνο για τα κανάλια. Δε μπορεί να μη λειτουργεί η δικαιοσύνη στη χώρα και να μη συζητάμε για τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, την δημόσια διοίκηση ή τη παιδεία. Θεωρώ ότι τέτοιες τομές πρέπει να γίνουν.
Για το χρέος
 
Η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι ο Σόιμπλε και το Βερολίνο δε θέλουν να μιλήσουν για το χρέος. Είναι μια στάση λαϊκίστικη και πολιτικάντικη που αντιβαίνει τα λεγόμενα του κ. Σόιμπλε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Στο πλαίσιο αυτό, η υποχώρηση του κ. Χουλιαράκη στο θέμα του χρέους, είναι μια αναγκαία προσαρμογή, για να μπορέσουμε να πάρουμε, στη θέση του χρέους, πράγματα που μπορούμε να πάρουμε και είναι απολύτως αναγκαία όπως: 1) η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα μπορούσε να επιφέρει στη χώρα 4-5 δις ευρώ σε ένα χρόνο και 2) κάποιες ρυθμίσεις για τα μη ρεαλιστικά και θηριώδη πλεονάσματα για μετά το 2018.
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:


(Visited 183 times, 1 visits today)

Read more:
EP-040135A_CETA_TTIP
Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για απελάσεις Ελλήνων επιστημόνων από την Τουρκία

Ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζ....

Close