Ο Στ. Κούλογλου στο Bar de l’Europe του Tv5 Monde

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Bar de l’Europe του γαλλικού καναλιού tV5 Monde, και μιλά στον δημοσιογράφο Πωλ Ζερμαίν, για την ανάγκη διευθέτησης του χρέους, για το προσφυγικό, για τις συμφωνίες που τηρούνται στην ΕΕ μόνο όταν πρόκειται για την οικονομία και όχι για ανθρώπινες ζωές και απαντά για ποιο λόγο θα δεχόταν να δειπνήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τι ερωτήσεις θα του έθετε.

Bar de l’Europe: Στέλιο Κούλογλου καλημέρα, είστε συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής της αριστεράς, είστε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, που είναι στην κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και είστε σήμερα Ευρωβουλευτής. Στο Μπαρ της Ευρώπης σήμερα θα σας σερβίρω μια σούπα από λάπαθο, γιατί φαίνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη από λάπαθο. Με τριακόσια δις χρέος! Ακόμα και αν δεν είναι κανείς οικονομολόγος καταλαβαίνει ότι το ποσό είναι υπέρογκο. Κι όμως ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι η χώρα του αρχίζει να βγαίνει από την κρίση. Μήπως ήπιε λίγο ούζο παραπάνω;

Κούλογλου: Η αλήθεια είναι ότι για να αντέξουμε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει κάτι να πιούμε. Όλοι μας όχι μόνο ο Τσίπρας. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η Τρόικα που τώρα τη λέμε «θεσμοί», μας επέβαλε ένα καταιγισμό φόρων που προκαλούν ύφεση της οικονομίας. Υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης. Και αναθέρμανσης της οικονομίας. Αλλά είναι ελάχιστες. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μια λύση με το χρέος αλλά ο κ. Σόιμπλε δε θέλει γιατί έχει εκλογές. Και δε θέλει να πει την αλήθεια: ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Bar de l’Europe: Ενώ εσείς από την άλλη ζητάτε να ακυρωθεί αυτό το χρέος;

Κούλογλου: Όχι να ακυρωθεί αλλά να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ότι αφορά τις δόσεις και τη διάρκεια της αποπλήρωσής του. Δε θα μπορέσετε ποτέ να το αποπληρώσετε αυτό το χρέος. Όχι καθόλου, θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας. Κοιτάξτε, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα σεβάστηκε όλους τους κανόνες και τις συμφωνίες. Ακόμα και ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι η Ελλάδα έκανε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα και είναι αλήθεια. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές, όχι μεταρρυθμίσεις.

Bar de l’Europe:Είναι πολύ πιεσμένοι οι “Έλληνες;

Κούλογλου: Ναι, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Και αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική, λόγω απογοήτευσης, κι αυτό είναι περίπου το κλίμα και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Ο κόσμος παίρνει αποστάσεις.

Bar de l’Europe:Ο Αλέξης Τσίπρας επανεκλέχθηκε αρχηγός του κόμματος με ένα σταλινικό σχεδόν σκορ. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλής;

Κούλογλου: Μέσα στο κόμμα ναι. Αδιαμφισβήτητα. Στη χώρα, έχει χάσει ένα μέρος της τεράστιας δημοτικότητας που είχε πριν από ένα χρόνο.

Bar de l’Europe:Γιατί παρατηρούμε εικόνες στο δρόμο, όπως αυτές των συνταξιούχων που θέλουν να μπουν στο γραφείου του πρωθυπουργού, ξέρουμε ότι οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά πολύ στην Ελλάδα. Εδώ βλέπουμε τους συνταξιούχους να σπρώχνουν ένα φορτηγό της αστυνομίας που κόβει το δρόμο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού, δεν είχαμε τραυματίες αλλά είναι πολύ δυνατές αυτές οι εικόνες, δε βρίσκετε;

Κούλογλου: Αυτό ήταν ένα αξιολύπητο περιστατικό. Το κατέκρινε και ο Τσίπρας και όλη η κυβέρνηση. Ξέρετε, η αστυνομία έχει μια σχετική αυτονομία. Είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στη Γαλλία, όπου γίνονται και διαδηλώσεις αστυνομικών. Η αστυνομία αντιδρά με τον δικό της τρόπο. Αλλά ο υπουργός δημόσιας τάξης δέχθηκε κριτικές.

Bar de l’Europe:Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει εκτός από το χρέος της να διαχειριστεί και το προσφυγικό. Έχετε περίπου πενήντα χιλιάδες πρσόφυγες. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για σας;

Κούλογλου: Απολύτως, γιατί είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν έρθει για να μείνουν στην Ελλάδα. Αλλά για να πάνε στη Γερμανία, τη Σουηδία και σε άλλες χώρες. Αυτό είναι το όνειρό τους. Έχουν λοιπόν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα γιατί οι χώρες του Βορρά έχουν κλείσει τα σύνορα.

Bar de l’Europe:Κι εσείς κατηγορείτε τις άλλες χώρες για έλλειψη αλληλεγγύης.

Κούλογλου: Μα έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έχουν παρθεί αποφάσεις πριν από ένα χρόνο από όλα τα κράτη μέλη για την κατανομή των προσφύγων. Και αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται. Αν εμείς σε ότι αφορά το οικονομικό πρόγραμμα, παρεκκλίνουμε λίγο από αυτά που συμφωνήσαμε λένε όχι, θα σας τιμωρήσουμε. Ενώ όταν δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά κανείς δεν κινείται.

Bar de l’Europe: Πράγματι, από τους 30 χιλιάδες πρόσφυγες που έπρεπε να είχαν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και μόλις λίγες εκατοντάδες έχουν φύγει.

Κούλογλου: Νομίζω ότι είναι γύρω στις 4 χιλιάδες έφυγαν. Αλλά και άλλες δεσμεύσεις δεν έχουν τηρηθεί. Η υλικοτεχνική βοήθεια και το προσωπικό που ήταν να έρθει για να εξετάσεις τις αιτήσεις ασύλου.

Bar de l’Europe:500 με 1000 φτάνουν στην Ελλάδα κάθε μέρα, πέρσι ήταν 4 ή 5 χιλιάδες, εντέλει η Τουρκία κάνει τη δουλειά της; κρατά του αιτούντες άσυλο σοτ έδαφός της; Να ευχαριστούμε την Τουρκία και τον Ερντογάν δηλαδή;

Κούλογλου: Προς το παρόν ο Ερντογάν τηρεί τις υποσχέσεις του, κάτι που δεν κάνουν χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία κλπ. Από την άλλη τα προσφυγικά ρεύματα μειώθηκαν γιατί έκλεισαν τα σύνορα. Κι αυτό το γνωρίζουν οι πρόσφυγες.

Bar de l’Europe:Σας βολεύει η συμφωνία με την Τουρκία ή σας ενοχλεί κάπως ηθικά; 

Κούλογλου: Η Τουρκία δεν είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο. Ούτε η πιο δημοκρατική. Αλλά αυτή τη στιγμή αυτή ήταν η λιγότερο κακή λύση για την Ελλάδα.

Bar de l’Europe:Πάρτε λοιπόν μια πρώτη μπάλα έκπληξη με μια ερώτηση μέσα.

Κούλογλου: Θα διαλέξω μια κόκκινη.

Bar de l’Europe:Γιατί όχι; Α, αυτή ανοίγει πολύ δύσκολα. Σας το λέω, χρειάζεται δύναμη. Για να δούμε να θα τα καταφέρετε, α μπράβο! Θα δεχόσασταν να δειπνήσετε με τον κ. Σόιμπλε; Είναι ο εχθρός σας, σας προξενεί φόβο.

Κούλογλου: Α ναι θα ήθελα πολύ να δειπνήσω μαζί του. Για να μιλήσω μαζί του για την ιστορία της Ελλάδας και της Γερμανίας. Για να βρούμε τις αιτίες για την υπανάπτυξη της Ελλάδας. Μήπως έχουν να κάνουν με την πολιτική ιστορία της Γερμανίας; Έχω κάποιες καλές ερωτήσεις να του κάνω, όπως επίσης επειδή εκείνος επιμένει ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, κάναμε λοιπόν μια συμφωνία τον Μάιο που εκείνος δεν θέλει να εφαρμόσει. Λόγω εκλογών στη Γερμανία. Θα τον ρωτούσα μήπως είναι απλά ένας λαϊκιστής.

Bar de l’Europe:Θα ήθελα πολύ να παραβρεθώ κι εγώ σ’αυτό το δείπνο. Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε στο Μπαρ,πάρτε λίγη σούπα από λάπαθο.                            

 img_2919img_2920img_2917336684_vignette_bar161030-menu


(Visited 55 times, 1 visits today)

Read more:
Κοιτάμε μπροστά...
Κοιτάμε μπροστά…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close