Lux Prize – Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ για το Βραβείο του Ευρωκοινοβουλίου

Permalink

Το Κινηματογραφικό Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια αξιόλογης παρουσίας και για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες – φιναλίστ που διαγωνίζονται. Πρόκειται για τα φιλμ «Με τα Μάτια Ανοιχτά / As I Open My Eyes» της Λεϊλά Μπουζίντ, «Εγώ, ο Κολοκυθάκης / My Life as a Courgette» του Κλωντ Μπαράς και «Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann» της Μάρεν Άντε. Πρόκειται για τρία εξαιρετικά φιλμ που αξίζουν της προσοχής του κοινού.

Στο πλαίσιο της δράσης για το Βραβείο LUX προηγήθηκε των προβολών συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ στην αποθήκη Γ στο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης, από τον Υπεύθυνο Διεθνούς Προγράμματος του Φεστιβάλ Γιώργο Κρασσακόπουλο και τον Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, με τη συμμετοχή ως ομιλητή και του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Το βραβείο LUX επιδιώκει δύο κύριους στόχους: Στρέφει τα φώτα στη δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη και υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης. Η διανομή είναι «η αχίλλειος πτέρνα» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, κωλυόμενη από τις διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται. Το βραβείο LUX στοχεύει να υπερκεράσει το γλωσσικό εμπόδιο, καθώς βοηθά τις ευρωπαϊκές ταινίες να φτάσουν σ’ ένα ευρύτερο κοινό με την υποστήριξη του υποτιτλισμού και της διανομής τους. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των Ευρωπαίων.

Οι προβολές των 3 ταινιών του επίσημου Διαγωνισμού Βραβείου LUX στις 28 χώρες της Ευρώπης, πραγματοποιούνται κατά την ίδια χρονική περίοδο, το φθινόπωρο. Για τις ημέρες αυτές, στο πλαίσιο του βραβείου LUX, οι 3 ταινίες του διαγωνισμού υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών, εκκινώντας μια συζήτηση για τα θέματα που πραγματεύονται οι ταινίες του Βραβείου LUX 2016. Τα θέματα των ταινιών αυτών μας αφορούν όλους, λένε τις ιστορίες μας, αγγίζουν τα συναισθήματά μας και θέτουν κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας.

Οι ταινίες επιλέγονται από μια ομάδα επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας που αποτελούν την επιτροπή επιλογής. Οι 3 ταινίες του επίσημου διαγωνισμού είναι το αποτέλεσμα της επιτροπής επιλογής. Ο νικητής επιλέγεται και βραβεύεται από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φέτος η βράβευση πραγματοποιείται στις 23 Νοεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου όμως έχουν και οι θεατές. Για περισσότερες πληροφορίες: Lux Prize 2016 – Voting.

Οι τρεις ταινίες – φιναλίστ για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Με τα Μάτια Ανοιχτά / As I Open my Eyes / À peine j’ouvre les yeux
Σκηνοθεσία: Λεϊλά Μπουζίντ / Leyla Bouzid

Σενάριο: Leyla Bouzid, Marie-Sophie Chambon
Χώρα: Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Έτος: 2015
Φορμάτ: Έγχρωμη
Διάρκεια: 102 λεπτά
Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 13:00

Τύνιδα, καλοκαίρι του 2010. Μερικούς μήνες πριν από την επανάσταση, η δεκαοκτάχρονη Φαράχ παίρνει το απολυτήριό της και η οικογένειά της τη φαντάζεται ήδη γιατρό. Αλλά αυτή δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Είναι τραγουδίστρια σ’ ένα συγκρότημα στρατευμένου ροκ. Ενθουσιάζεται, μεθάει, ανακαλύπτει τον έρωτα και την πόλη της τη νύχτα, ενάντια στη θέληση της μητέρας της, που γνωρίζει την Τυνησία και τα ταμπού της.

Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν το μικρό συγκρότημα αποφασίζει να κάνει εμφανίσεις στα καφέ της πρωτεύουσας, όπου η Φαράχ αφήνει να εκδηλωθεί ανενδοίαστα η δίψα της για ελευθερία και η επιθυμία της να ζήσει τη ζωή στο έπακρο. Διαλαλεί πεισματικά το ανατρεπτικό μήνυμα του Μπορέν, του συντρόφου της και αρχηγού του συγκροτήματος και μέσα απ’ αυτό το μήνυμα, τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς.

Εγώ, o Κολοκυθάκης / My Life as a Courgette / Ma vie de Courgette
Σκηνοθεσία: Κλωντ Μπαράς / Claude Barras

Σενάριο: Céline Sciamma
Χώρα: Ελβετία, Γαλλία
Έτος: 2016
Φορμάτ: Έγχρωμη
Διάρκεια: 75 λεπτά
Αίθουσα: Ολύμπιον – Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 21:00
Αίθουσα: Ολύμπιον – Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 13:15

«Κολοκυθάκης» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παρατσούκλι για ένα εννιάχρονο αγόρι και παρότι η ιστορία του είναι ασυνήθιστη, όλοι μας θα βρούμε σε αυτήν κάτι που θα μας αγγίξει. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Κολοκυθάκης γίνεται φίλος με τον καλόκαρδο αστυνομικό Ρέιμοντ, που συνοδεύει τον Κολοκυθάκη στην καινούργια του ανάδοχη οικογένεια, όπου ήδη υπάρχουν πολλά συνομήλικά του ορφανά παιδιά.

Στην αρχή, ο Κολοκυθάκης παλεύει να βρει τη θέση του μέσα σε αυτό το παράξενο και κάποιες φορές, εχθρικό περιβάλλον. Ωστόσο, με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και με τους καινούργιους του φίλους, ο Κολοκυθάκης θα μάθει σιγά σιγά να εμπιστεύεται, θα βρει την αληθινή αγάπη και θα αποκτήσει μια νέα οικογένεια.

Τόνι Έρντμαν / Toni Erdmann
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάρεν Άντε / Maren Ade

Χώρα: Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία
Έτος: 2016
Φορμάτ: Έγχρωμη
Διάρκεια: 162 λεπτά
Αίθουσα: Τζον Κασσαβέτης – Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 12:00

Όταν η Ίνες, στέλεχος μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας με έδρα το Βουκουρέστι, δέχεται απροειδοποίητα επίσκεψη από τον πατέρα της, δεν μπορεί να κρύψει την αγανάκτησή της. Η ζωή της είναι τέλεια οργανωμένη, σε απόλυτη τάξη, όταν ο πατέρας της όμως της θέτει το ερώτημα «Είσαι ευτυχισμένη;» η αδυναμία της να απαντήσει σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης ανατροπής. Ο πατέρας, για τον οποίο η Ίνες συχνά ντρέπεται, είναι αποφασισμένος να κάνει την κόρη του να ξαναβρεί νόημα στη ζωή της, κι ο τρόπος του για να το πετύχει αυτό είναι να υποδυθεί έναν χαρακτήρα: τον Τόνι Έρντμαν.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 69ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI). Μία από τις καλύτερες ταινίες του 2016, μία δραματική κομεντί που χαράσσεται ανεξίτηλα στο μυαλό του θεατή και τον συνοδεύει για πάντα. Το φιλμ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και δικαίως συγκαταλέγεται στα φαβορί της συγκεκριμένης κατηγορίας. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη μόνη δημιουργία του 2016 που μπήκε στη λίστα του BBC Culture για τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα και η οποία προέκυψε από τις επιλογές 117 Κριτικών Κινηματογράφου, από 36 διαφορετικές χώρες.

«Ο ακραίος τρόπος που ζούσε ο Αμερικανός ηθοποιός Άντι Κάουφμαν και υποδυόταν τους ρόλους του με ενέπνευσε πολύ. Αυτό που με ενέπνευσε επίσης ήταν η οικογένειά μου, όπου γίνονταν μεγάλες πλάκες. Ο πατέρας μου έχει σχετικά καλό χιούμορ. Μια μέρα του χάρισα μερικά αντικείμενα για να κάνει πλάκες, όπως ψεύτικα δόντια, τα οποία χρησιμοποιούσε τακτικά.» – Μάρεν Άντε

Το 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

Του Γιώργου Ρούσσου

Πηγή: TVXS


(Visited 74 times, 1 visits today)

Read more:
Herod...
Herod…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close