Κούλογλου σε Russia Today: Θα πάρει η Ευρώπη το μήνυμα Τραμπ;

Permalink

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών στο Russia Today,  ο Στέλιος Κούλογλου δήλωσε ότι «είναι μια τεράστια ήττα για το πολιτικό κατεστημένο» και χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιστορική» υπενθυμίζοντας ότι «στις 9 Νοεμβρίου, πριν από 27 χρόνια, έπεσε το τείχος του Βερολίνου κάτι που έδωσε το πράσινο φως για την ολιγαρχία του 1% που γίνεται όλο και πλουσιότερο ενώ το 99% γίνεται όλο και φτωχότερο.»

«Στις ΗΠΑ» επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, «οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής είναι τεράστιες ακόμα και ανάμεσα στους λευκούς, με τους πλούσιους να έχουν 14 χρόνια ζωής περισσότερα από τους φτωχούς. Και αυτό συμβαίνει λόγω της πολιτικής που εφαρμόστηκε μετά την πτώση του τείχους.»

«Ο κόσμος τώρα αντιδρά στο ολιγαρχικό αυτό σύστημα» συνέχισε ο ευρωβουλευτής. «Αντέδρασε με το Brexit και τώρα αντιδρά και πάλι. Είναι ένας συναγερμός. Και οι ελίτ και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη πρέπει να πάρουν το μάθημά τους και να αλλάξουν πολιτική. Να εφαρμόσουν πολιτικές που ωφελούν τους ανθρώπους, το 99% και όχι το 1%. Αυτό είναι το μήνυμα.»

Ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε ότι περιμένει από την ευρωπαϊκή ηγεσία «να αλλάξει πορεία και να σταματήσει να εφαρμόζει την πολιτική που οδήγησε στην εκλογή του κ. Τραμπ διότι αν δε συμβεί αυτό, θα έχουμε περισσότερους Τραμπ και στην Ευρώπη, όπως την Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ή τον Βίκτορ Ορμπάν, που είναι ήδη στην εξουσία στην Ουγγαρία.»

«Τα σημερινά αποτελέσματα όπως και εκείνα του Brexit, είναι μια τεράστια ήττα για το πολιτικό κατεστημένο και για τους ρεπουμπλικάνους αλλά κυρίως για τους δημοκρατικούς, γιατί η Κλίντον ενσάρκωνε και αντιπροσώπευε αυτό το σάπιο ολογαρχικό σύστημα, αυτό τον κυνικό τρόπο πλουτισμού, την κυνική πλευρά του καπιταλισμού» είπε επίσης ο ευρωβουλευτής και κατέληξε ότι «εισερχόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας, γιατί κανείς δε γνωρίζει ποιες από τις εξαγγελίες του θα υλοποιήσει ο Τραμπ και ποιες όχι».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Russia Today

Μιλώντας νωρίτερα για το ίδιο θέμα και στον ρ/σ Action 24, ο Στέλιος Κούλογλου είπε τα εξής:

Το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται παγκοσμίως και θα έχουμε τέτοιες εξελίξεις και αλλού, γιατί η νίκη Τραμπ θα ενισχύσει την ακροδεξιά σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι έσπευσε να τον συγχαρεί η Μαρίν Λεπέν.

Η πολιτική ελίτ φαίνεται να μην ξυπνά από την εκλογή Τραμπ, όπως δεν ξύπνησε και με το Brexit. Εμείς περιμέναμε ότι μετά την επικράτηση του Brexit θα υπήρχε μια κινητοποίηση και ένας προβληματισμός γύρω από τα αίτια που οδήγησαν στο Brexit. Αλλά αυτό δε συνέβη.

Oι κοινωνικές αιτίες της νίκης του Τραμπ και του Brexit είναι ακριβώς οι ίδιες: είναι η αντίδραση του κόσμου, βεβαίως προς λάθος κατευθύνσεις, αλλά είναι αντίδραση σε πολιτικές που κάνουν το 1% πλουσιότερο και το 99% φτωχότερο. Και την αντίδραση αυτή την εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά.

Εάν το πολιτικό κατεστημένο του δημοκρατικού κόμματος είχε αφήσει τον Σάντερς και δε χρησιμοποιούσε βρώμικα κόλπα για να πάρει το χρίσμα η Κλίντον, θα κέρδιζε ο Σάντερς γιατί είχε καταφέρει να κινητοποιήσει τη νεολαία, τους μαύρους, τις μειονότητες, τους φτωχούς και πρότεινε μια διαφορετική πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, επενδύσεων και φορολογίας των πλουσίων.

Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των συνεπειών αυτής της νεοφιλελεύθερης ολιγαρχικής πολιτικής και γενναία μέτρα, ώστε ο κόσμος να πάψει να φοβάται και οι νεότερες γενιές να μην είναι υποχρεωμένες να ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες.

Δυστυχώς όμως, σε μια φοβισμένη ΕΕ, οι ευρωπαίοι ηγέτες δε θα έχουν τη γενναιότητα να πάρουν μεγάλες αποφάσεις και τα πράγματα οδηγούνται σε πολεμικές καταστάσεις. Καμιά φορά ο πόλεμος είναι το αποτέλεσμα του ενός λάθους μετά το άλλο. Και τώρα έχουμε μπει σε μια τέτοια περίοδο που κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα τελειώσει.

Ακούστε εδώ τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου στον Action 24

Ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε την εκλογή Τραμπ και στην ΕΡΤ Χανίων όπου έκανε λόγο για συντριπτική ήττα του πολιτικού κατεστημένου στην Αμερική. Είπε επίσης, ότι όλη η ανθρωπότητα μπαίνει σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας και τριγμών και όλα αυτά θα επηρεάσουν με αρνητικό τρόπο και την Ελλάδα, διότι η χώρα είναι ήδη ευάλωτη και η παγκόσμια αναταραχή σίγουρα δεν της κάνει καλό.

Ακούστε τι δήλωσε ο ευρωβουλευτής στην ΕΡΤ Χανίων

Μιλώντας και στον 102 fm της ΕΡΤ3 και τους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι παγωμένο από την εκλογή Τραμπ, η οποία ήταν μια ιστορικά αναπόφευκτη εξέλιξη που δεν είναι καθόλου καλή, διότι ο Τραμπ δεν είναι η καλύτερη απάντηση στην οικονομική ολιγαρχία.

Για την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα είπε ότι θα γίνει υπό τη σκιά της εκλογής του Τραμπ αλλά δεν έχει απλώς εθιμοτυπικό χαρακτήρα, διότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να ασκεί εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο. Η επίσκεψη έχει μάλιστα και συμβολική σημασία υποστήριξης της Ελλάδας απέναντι στο Βερολίνο, είπε καταληκτικά.

Ακούστε τη συνέντευξη στην ΕΡΤ3


(Visited 100 times, 1 visits today)

Read more:
EP-040135A_CETA_TTIP
Κούλογλου: Η κυβέρνηση αντιδρά στην Επίτροπο Γιούροβα και εξευτελίζει τη χώρα

«Δυστυχώς με τις κινήσεις της η κυβέρνηση με την διαβόητη λίστα Πέτσα και τη φίμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, μας έχει βάλει...

Close