Koύλογλου: Η επίσκεψη Ομπάμα διατηρεί την πολιτική και συμβολική της αξία

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι 1 και τους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια & Πέτρο Κασσιμάτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου επεσήμανε ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα διατηρεί την πολιτική και συμβολική της αξία, καθώς ο Ομπάμα θα συνεχίσει να διατελεί πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τις 7 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει την προεδρία ο Τραμπ.

«Από την άλλη πλευρά», τόνισε ο ευρωβουλευτής, «είναι γεγονός ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για την παγκόσμια οικονομία και για τις παγκόσμιες ισορροπίες και δυσκολεύουν και για την Ελλάδα που επηρεάζεται από κάθε παγκόσμια αναταραχή, όπως συνέβη και με το Brexit άλλωστε, γιατί βρίσκεται σε ευάλωτη θέση. Επιπλέον, ο Τραμπ δεν έχει καμία γνώση περί εξωτερικής πολιτικής, έχει ελάχιστες φορές αναφερθεί στην Ελλάδα, και αυτό απαξιωτικά, ως περίπτωση χρεωμένης χώρας, το δρόμο της οποίας δεν πρέπει να ακολουθήσει η Αμερική, ένα στερεότυπο σλόγκαν που χρησιμοποιήθηκε συχνά στις ΗΠΑ κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους στη διάρκεια της κρίσης».

«Ο Ομπάμα μπορεί να μην είχε προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια», σημείωσε Στέλιος Κούλογλου, «εντούτοις είχε μια φιλική στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην Ελλάδα γενικότερα και αυτό πλέον μάλλον δε θα συνεχιστεί με τον Τραμπ».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ακόμη ότι οι συνέπειες της εκλογής Τραμπ είναι ακόμα άγνωστες και δεν αφορούν φυσικά μόνο την Ελλάδα, διότι πρόκειται για παγκόσμιες αναταράξεις και ανακατατάξεις. Είναι ακόμα άγνωστο τι πολιτική θα ακολουθήσει ο Τράμπ απέναντι στη Ρωσία, στο θέμα το μεγάλων εμπορικών συμφωνιών από τις οποίες εξαρτώνται οι οικονομίες όχι μόνο της Αμερικής αλλά και των εταίρων της, της Ευρώπης και της Ασίας, στο θέμα των πυρηνικών όπλων, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Το μεγάλο πρόβλημα με τον Τραμπ» τόνισε, «είναι ότι ενώ συνήθως οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και ελέγχονται από το Κονγκρέσο και τη Γερουσία, τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τον πρόεδρο και τη βουλή και τη Γερουσία και σε λίγο θα ελέγχουν και το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και του οποίου η σύνθεση θα αλλάξει επί Τραμπ. Επομένως χάνεται η παλαιότερη ισορροπία που κατά κάποιο τρόπο υπήρχε στις ΗΠΑ. Πρόκειται περί ενός αδίστακτου ανθρώπου ο οποίος δημαγώγησε ασυστόλως για να κερδίσει τις εκλογές και είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που ξεκινά με το 60% εναντίον του, με τον κόσμο να κάνει διαδηλώσεις».

Κάποια θετικά που ίσως προκύψουν από την εκλογή του Τραμπ είναι το ενδεχόμενο οι εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με την ΕΕ, όπως η TTIP για το εμπόριο και τις επενδύσεις και η δίδυμη αδερφή της, TISA για τις δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες ο Τραμπ είναι αντίθετος, να καταρρεύσουν.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

Στο θέμα του χρέους τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι, δεν πρόκειται να παρθούν αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα παρά τη συμφωνία του Μαΐου, διότι αντιδρά ο Σόιμπλε και η Γερμανία. «Μπορούμε όμως», συνέχισε, «από τη δική μας την πλευρά, έχοντας τιμήσει τις δεσμεύσεις, να πάρουμε άλλα πράγματα στην οικονομία, όπως η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που να διευκολύνουν την ανάπτυξη του 2,7 που προβλέπει η Κομισιόν. Αν γίνει αυτό, θα είναι μεγάλη ανάσα, διότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας».


(Visited 44 times, 1 visits today)

Read more:
img_3366
Κούλογλου: Η αδειοδότηση για τα περιφερειακά κανάλια να αποτρέψει τις «τοπικές μαφίες»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποτρέψει τον κίνδυνο να έχουμε «τοπικές μαφίες» στην Περιφέρεια, μέσα από ένα αξιόπιστο...

Close