Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μίλησε στο Russia Today για την εκδήλωση της Ευρωαριστεράς που πραγματοποιήθηκε χθες με δική του πρωτοβουλία στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) με τη συμμετοχή των whistleblowers για τα πιο γνωστά σύγχρονα οικονομικά σκάνδαλα, Ραφαέλ Αλέ (υπόθεση Lux leaks), Ρούντολφ Έλμερ (υπόθεση Julius Baer Bank) Έρικ Μπεν Άρτζι (υπόθεση Deutsche Bank) και Τζόναθαν Σούγκαρμαν (υπόθεση Unicredit)
Ο ευρωβουλευτής σχολίασε επίσης και την ανάκριση του ιδρυτή του Wikileaks Tζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
RT: Καλώς ήλθατε και πάλι στο πρόγραμμά μας. Συνέδριο για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Θα μιλήσουμε με τον διοργανωτή Στέλιο Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τελευταίο καιρό οι πληροφοριοδότες δίνουν σκληρό και δύσκολο αγώνα, τι προτείνετε ακριβώς εσείς για την προστασία τους, όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον τους;
Κούλογλου: Παντού οι πληροφοριοδότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Ο Ασάνζ, ο Σνόουντεν αλλά και στην Ευρώπη οι οικονομικοί πληροφοριοδότες, αυτοί δηλαδή που αποκαλύπτουν μέσω διαρροών και καταδικάζουν οικονομικά εγκλήματα. Αυτό που προτείνουμε είναι να υπάρξει μια οδηγία από την Κομισιόν, που θα εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να διευκολύνουμε το έργο τους, να διευκολύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να βγουν και να πουν την αλήθεια και να τους προστατέψουμε από τις απειλές που δέχονται και αυτοί και οι οικογένειές τους, από το να χάσουν τις δουλειές τους, αντιμετωπίζουν απίστευτα εμπόδια. Πρωτοφανή πράγματα. Είναι οι ήρωες της σύγχρονης εποχής.
RT: Πιστεύετε ότι το θέμα θα τεθεί σε επίσημο επίπεδο; Η κράτηση του Ασάνζ κρίθηκε αντίθετη σε κάποιους κανόνες και συμβάσεις. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν νομικά δεσμευτικές συνέπειες;
Kούλογλου: Θεωρώ ότι θέμα θα πάρει νέα ώθηση. Είχαμε τεράστια οικονομικά σκάνδαλα πρόσφατα, όπως τα Panama papers και πριν από αυτά τα Lux leaks, από τα οποία φάνηκε ότι το Λουξεμβούργο, ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ένας φορολογικός παράδεισος, μια offshore. Μπορεί κανείς να πάει εκεί και να μην πληρώνει φόρους. Ακόμα και μεταξύ των συντηρητικών ευρωβουλευτών υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι πρέπει κάτι να κάνουμε. Εμείς στην Ευρωαριστερά επιμένουμε πολύ σ’αυτό. Oι Πράσινοι επίσης καθώς και κάποιοι Σοσιαλδημοκράτες. Και πιστεύω ότι στο τέλος θα έχουμε μια νέα νομοθεσία που θα προστατεύει τους πληοφοριοδότες. Το ερώτημα είναι αν θα είναι καλή και αρκετά ισχυρή για να τους προστατέψει αποτελεσματικά και να προωθήσει τέτοιες δράσεις σε όλη την Ευρώπη.
RT: Τι πιστεύετε για τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας σχετικά με την υπόθεση του Ασάνζ; Θα αλλάξει καθόλου η κατάστασή του με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ;
Κούλογλου: Η υπόθεση του Ασάνζ είναι μια πολιτική δίκη. Τον κυνηγούν όχι φυσικά γι αυτή τη γελοία υπόθεση στη Σουηδία αλλά γιατί είναι ο ιδρυτής του Wikileaks. Είναι σχεδόν πολιτικό το ζήτημα. Μου θυμίζει κάτι σταλινικές δίκες ή τον Ψυχρό Πόλεμο. Και αυτό που κάνουν τώρα με την έρευνα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, είναι αυτό που ζητούσε ο Ασάνζ εδώ και τέσσερα χρόνια. Και εντέλει είπαν εντάξει ας τον ανακρίνουμε, αλλά ακόμα κι αυτό δε γίνεται με την παρουσία του δικηγόρου του Ασάνζ. Αυτό είναι παράνομο.
RT: Στέλιο θα πρέπει να σε διακόψω γιατί μας τελείωσε ο χρόνος, σε ευχαριστούμε πολύ.