ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΜΕΡΤΖΙΑΝ
Λέγονται πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, whistleblowers που αποκάλυψαν πως ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες και ελεγκτικές εταιρείες της Ευρώπης έστηναν περίπλοκα συστήματα φοροδιαφυγής και «μαγείρευαν» τα βιβλία τους. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες τους ακούστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, σε ειδική ημερίδα που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά προκειμένου να υιοθετηθεί πλαίσιο προστασίας των πληροφοριοδοτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρά αντίποινα.
Ο Ραφαέλ Αλέ ήταν ένας από τους δύο εργαζόμενους της ελεγκτικής εταιρείας PWC, είχε στείλε ανώνυμα σε γάλλο δημοσιογράφο αρχεία που αποδείκνυαν πώς φοροδιέφευγαν μεγάλες πολυεθνικές κάνοντας χρήση της ευνοϊκής νομοθεσίας του Λουξεμβούργου. Τα «luxleaks» παραμένουν μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής στην Ευρώπη. Ο μόνος όμως που βρέθηκε αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη ήταν ο πληροφοριοδότης.
«10 χρόνια φυλακή και 1 εκατομμύριο ευρώ αποζημίωση. Αυτό ζητούσαν αρχικά οι εισαγγελείς», σύμφωνα με τον Αλέ.
«Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να μπω στη φυλακή για 4,5 χρόνια και να μην ξαναδουλέψω στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν υπήρχαν νόμοι προστασίας των πληροφοριοδοτών στην Ελβετία, ο τραπεζικός τομέας θα συρρικνωνόταν κατά 50%, 60%», σύμφωνα με τον πληροφοριοδότη.
Ο Τζόναθαν Σούγκαρμαν ήταν αναλυτής ρίσκου στην UniCredit του Δουβλίνου, το 2007 λίγο πριν ξεσπάσει η τραπεζική κρίση. Ενημέρωσε την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, πως Unicredit μαγείρευε τα βιβλία. Απολύθηκε, απειλήθηκε και έκτοτε δεν μπορεί να εργαστεί.
«Είναι απαραίτητο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει μέτρα προστασίας για τους whistleblowers. Διαφορετικά θα έχουμε σε λίγο πολλούς μικρούς Τραμπ σε όλη την Ευρώπη», τονίζει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για την ημερίδα, προκειμένου να αυξηθούν οι πιέσεις να ψηφιστεί πλαίσιο προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος.