Κούλογλου: Η χώρα χρειάζεται ένα plan B

Permalink

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον 9.84 και στον Γιώργο Σαχίνη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, εκτίμησε ότι έρχονται θύελλες στην Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διάλυση της Ευρωζώνης.

Κι αυτό εξαιτίας κυρίως της εμμονικής προσήλωσης στην πολιτική Σόιμπλε αλλά και της υπερσυντηρητικής στροφής στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτή τη λογική, με την Ιταλία έτοιμη να προκαλέσει μεγάλη κρίση, αν χάσει ο Ρέντσι, ενδεχομένως και αποχώρηση – διάλυση της Ε.Ε., η προσωπική άποψη του Στέλιου Κούλογλου είναι πως η Ελλάδα, με συνυπολογισμό των διεθνών εξελίξεων, θα πρέπει να έχει plan-B και θα πρέπει, αν δει ότι η Ευρωζώνη πάει προς διάλυση, να είναι προετοιμασμένη γι αυτό. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια μεγάλη χώρα, όπως η Ιταλία και να φύγουμε μαζί, διότι αν φύγουμε μόνοι μας, θα βρεθούμε και πάλι στο μάτι του κυκλώνα», σημείωσε.
Οι εξελίξεις με την άνοδο Τράμπ στην εξουσία, θα είναι χειρότερες για όλο τον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα το ενδεχόμενο επικράτησης και της Λεπέν στην Γαλλία, θα περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση. Δυστυχώς, είπε, φτάνουμε, με μια τέτοια εικόνα, να θεωρούμε την Μέρκελ, το μικρότερο κακό για τον δυτικό κόσμο.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στον 9.84

Σχολιάζοντας νωρίτερα στην ΕΡΑ Χανίων και στην Κατερίνα Πολύζου το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη ο Στέλιος Κούλογλου είπε ότι μπαίνει σε μεγάλη κρίση και η Ευρώπη και η Ευρωζώνη, ενώ αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας το γεγονός ότι ο Τράμπ διόρισε «τρελά σκυλιά» στον Λευκό Οίκο καθώς και η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Σ’αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα που δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα, είναι πολύ ευάλωτη απέναντι σε τέτοιους κλυδωνισμούς. Άρα το καλύτερο θα ήταν να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση για να μην υπάρχουν εκρεμμή ζητήματα για μετά τις 4 δεκέμβρη, ημερομηνία των εκλογών στην Αυστρία -όπου ενδέχεται να έχουμε για πρώτη φορά ακροδεξιό πρόεδρο- και του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, το οποίο ενδέχεται να χάσει ο Ρέντσι.

Στη δε Γαλλία υπάρχει το ενδεχόμενο στις ερχόμενες γαλλικές εκλογές οι Γάλλοι να κριθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε έναν πολύ δεξιό που είναι ο Φιγιόν και σε μια πολύ ακροδεξιά που είναι η Μαρίν Λεπέν.

Ο Σόιμπλε από την άλλη, τηρεί αρνητική και τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα και δε θέλει να κάνει καμία παραχώρηση. Εάν συνεχιστεί και υπερισχύσει η πολιτική του Βερολίνου στην Ευρώπη και στη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, τότε θα έχουμε πρόβλημα.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε τέλος, ότι υπάρχει καλή πρόθεση να επιλυθεί το ζήτημα και από τις δύο πλευρές και ότι είναι νωρίς για να μιλήσουμε για αδιεξόδο, καθώς οι οιωνοί είναι καλοί για να υπάρξει τελικά συμφωνία.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη στην ΕΡΑ Χανίων


(Visited 281 times, 1 visits today)

Read more:
341489-spinelli-ventotene
Η ιστορική άγνοια του Πρετεντέρη

Η απρέπεια Μητσοτάκη στην εκδήλωση στο Ζάππειο, έχει απασχολήσει και τη συντηρητική παράταξη. Στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας θεωρούν «απαράδεκτη» την...

Close